Jump to content

molim pomoć!


nikosam

Preporučene objave

Kao zaposlenik jedne privatne građevinske firme, d.O.o, radio sam kao organizator rada i opskrbljivao istu potrebnim materijalima. Radi opskrbe potrebnim materijalima firma mi je dodijelila karticu, Business American Card, kojom sam se služio isključivo u potrebe firme. 1999 godine firma počinje padati u teškoće i 2000 godine pada u stečaj. Tijekom godina rada na kartici sam za potrebe firme potrošio 33.000.00 kuna te potpisivao slipove za te potrošene sume novaca. Firma je propala, a vlasnik ostao u dugovanju Business American Card, Privredna banka zagreb. Kako vlasnik nije bio u mogućnosti pokriti svoja dugovanja, Privredna banka zagreb potraživala je preko Općinskog suda u Samoboru da ja namirim dugove kao potpisnik slipova, iako nisam vlasnik kartice ni spomenute firme.

Žaljenjem nisam ništa postigao, jer je svaka moja žalba odbijena, a na koncu to je dovelo do ovršenog postupka, kojem mi je ovrhovoditelj sjeo na račun, bračne stečevine. Ukupan iznos duga nakon devet godina, spao je na 147.000,00 kuna, pošto su spomenuti kamate obračunavali na kamate a ne na glavnicu iznosa. Na burzi sam i kao otac dvoje djece, imao sam prihod sa burze rada koji iznosi 1200,00 kuna koji mi je banka također oduzela. Moji egzistencijalni prihodi su oduzeti iako u smislu građanskog prava imam pravo na egzistencijalni minimum. Moje prvo pitanje, je li ovrhovoditelj povrijedio moja prava time što je obračunavao kamate na kamate, a ne na glavnicu iznosa? Moje drugo pitanje je, po kojoj pravnoj osnovi ja kao radnik snosim dugovanja firme i odgovaram za prava i obveze iste. Da li ja kao fizička osoba mogu tužiti pravnu osobu, odnosno Privrednu banku zagreb, zbog nepovoljnog ugovora za stranku, koji sam morao potpisati kao korisnik, ne kao vlasnik kartice odnosno računa, a kojima ja kao radnik svojom privatnom imovinom odgovaram za obveze poslodavca, koji je u ovom slučaju potpuno oslobođen obaveza samim tim što nema od kuda namiriti svoja dugovanja. Na jednom od ročišta sudu sam priložio i izjavu vlasnika firme kojom izjavljuje da su sva sredstva, koja su potrošena, karticom čijih sam slipova ja potpisnik, za potrebe firme. Istom izjavom me vlasnik oslobađa bilo kakvih obaveza za troškove i situaciju firme, a istu izjavu je sud odbacio kao nepravovaljan dokaz.

 

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje prvo pitanje, je li ovrhovoditelj povrijedio moja prava time što je obračunavao kamate na kamate, a ne na glavnicu iznosa? Moje drugo pitanje je, po kojoj pravnoj osnovi ja kao radnik snosim dugovanja firme i odgovaram za prava i obveze iste. Da li ja kao fizička osoba mogu tužiti pravnu osobu, odnosno Privrednu banku zagreb, zbog nepovoljnog ugovora za stranku, koji sam morao potpisati kao korisnik, ne kao vlasnik kartice odnosno računa, a kojima ja kao radnik svojom privatnom imovinom odgovaram za obveze poslodavca, koji je u ovom slučaju potpuno oslobođen obaveza samim tim što nema od kuda namiriti svoja dugovanja. Na jednom od ročišta sudu sam priložio i izjavu vlasnika firme kojom izjavljuje da su sva sredstva, koja su potrošena, karticom čijih sam slipova ja potpisnik, za potrebe firme. Istom izjavom me vlasnik oslobađa bilo kakvih obaveza za troškove i situaciju firme, a istu izjavu je sud odbacio kao nepravovaljan dokaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija