Jump to content

Porez i drugi nasljedni red


Scarlett

Preporučene objave

Poštovani,

 

Nalazim se u jako nezgodnoj situaciji.Trebala bih nasljediti poljoprivredna zemljišta po pokojnoj teti i stricu,pored još nekih rođaka.I oni kao drugi nasljedni red isto plaćaju porez od 5%.Nasljeđujemo i kuću.Nadam se da ćemo se dogovoriti šta koga pripada, da ne budemo suvlasnici.Osim poljoprivrednog zemljišta,nasljeđujemo i šumu.Znam da nakon 30 dana poreznoj upravi moram platiti porez,ili dio poreza.Ja taj novac nemam,a radi se o nekih 30 000 kuna.Da li mogu sjeći šumu,ili prodati nešto kako bih podmirila porez od 5%?Nisam u radnom odnosu,nemam od koga posuditi novac za porez,inače bih to riješila čim prije.Znam i za zateznu kamatu,ako ne platim nakon 30 dana,ali ne znam da li imam pravo raspolaganja zemljom,ili prodati nešto dok ne platim porez.Jedini način vidim u eksploataciji nečega što nasljeđujem,i da na taj način riješim porez prema državi,a ujedno da i ne platim zatezne kamate,odnosno da platim dio kamata ako ne bude druge.Bojim se da ću

dobiti nešto što neću moći koristiti,ni prodati,ukoliko ne platim porez,tj. da neću moći upisati posjed i vlasništvo,a porez i kamatu ću morati platiti,i bojim se da to ne postane vlasništvo porezne,tj. države.

 

Hvala na odgovoru :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da je bar meni takva briga!

 

Da nešto dobijem (naslijedim) i na to moram samo platiti porez.Ako je 30000 kn poreza, vrijednost imovine je 600000 kn.

 

Kada bude Rješenje o nasljeđivanju, imate 30 dana da predate na poreznu. Dok primite njihovo rješenje, još cca. 30 dana. Imate 15 dana da se na rješenje žalite (oni će žalbu vjerojatno odbiti, ali žalba odgađa obavezu plaćanja).Dok dobijete odgovor na žalbu, još cca 30 dana, + 15 dana za plaćanje.

 

To je ukupno četiri mjeseca. u međuvremenu dajte oglas i nešto od naslijeđenog prodajte, makar i ispod cijene, i platite porez.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz tvojih usta u božje uši,a ako se za neki inat ne budu htijeli odijeliti,koja je to procedura?Razvrgnuće nasljedničke zajednice?koliko to traje?Ne znam njihovu materijalnu situaciju,ali su troje braće,kontra mene,i mislim da bi se mogli inatiti?I da,hvala na 1.om odgovoru.Rješenje o nasljeđivanju još nisam dobila,to su ona pitanja gdje pitam za tazbinsko srodstva u mojim postovima,ne znam da li je to tazbinsko srodstvo,ili članovi zakona o naljeđivanju,drugi nasljedni red.

 

 

Članak 12.

 

(1) Ako je jedan ostaviteljev roditelj umro prije ostavitelja koji nije ostavio bračnog druga, dio ostavine koji bi mu pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuju njegova djeca (ostaviteljeva braća i sestre), njegovi unuci i praunuci i njegovi daljnji potomci, po pravilima za slučaj kad ostavitelja nasljeđuju njegova djeca i ostali potomci.

 

(2) Ako su oba ostaviteljeva roditelja umrla prije ostavitelja koji nije ostavio bračnog druga, dio ostavine koji bi svakome od njih pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuju potomci, kako je određeno u stavku 1. ovoga članka.

 

(3) U svim slučajevima ostaviteljeva braća i sestre samo po ocu nasljeđuju na jednake dijelove očev dio ostavine, braća i sestre samo po majci nasljeđuju na jednake dijelove majčin dio, a braća i sestre nasljeđuju na jednake dijelove s braćom i sestrama po ocu očev dio, a s braćom i sestrama po majci majčin dio.

Mislim da je ovo kod nas slučaj,član 12.i naglasak na točku tri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija