Jump to content

Kada se smatra da je ugovor nastao...


Marcus1122

Preporučene objave

Evo jedno lagano ili ne baš lagano pitanje, točnije pravna dilema..

 

Naime zanima me slijedeće... imam situaciju u kojoj sam sklopio kupoprodajni ugovor prije 5 godina, uredno sve platio, stupio u posjed nekretnina itd..

 

međutim, ugovor se nije ovjerio kod javnog bilježnika, a to je pretpostavka za upis vlasništva... Kako tada nisam znao što sada znam, mislio sam da sam vlasnik već samim sklapanjem ugovora, a da su ostalo samo formalnosti..

 

i tako prije godinu dana kada sam se htio uknjižit, uhvatio sam prodavaoca pod ruku i pravac javnom bilježniku da ovjerimo ugovor. Javni bilježnik ne želi ovjerit postojeći ugovor već traži da napišemo isti i potpišemo ga pred njim, tako i bude i sve za pet.

 

E tada kreću problemi, prodavaoc mjesec dana nakon toga teško psihički oboljeva, u kratkom roku od 6 tjedana i umire (pokoj mu duši, bio je dobar čovjek) da bi mi prije nekoliko mjeseci stigla tužba od nasljednika da ugovor nije pravovaljan jer prodavaoc tada nije bio sposoban za rasuđivanje i nasljednici će vjerojatno svjedočiti da je u treuntku javnobilježničke ovjere bio nesposoban da bi dobili natrag nekretnine...

 

Sada kada znate sve relevantno zanima me slijedeće...

 

1. kako pravo gleda na postojanje dva ugovora o istoj stvari između istih subjekata.. npr. ovaj slučaj, isti ugovor sklopljen prije pet godina i sad.. Koji je relevantan?

2. kako u postupku objasnit da postoje dva ugovora o istoj stvari, i što ako izgubim spor, mogu li i dalje tvrditi da sam vlasnik na temelju ugovora otprije 5 godina..

3. Što napraviti s neovjerenim ugovorom, kako tražiti upis vlasništva ako izgubim spor ...

 

Unaprijed hvala na odgovorima, muči me ovo dosta, za bilo kakve informacije zahvalan sam vam do groba, a i mislim da vam je bar problematika zanimljiva :)

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

 

I. Ako imate ovjereni ugovor napišite zahtjev za uknjižbu tj. prijenos vlasništva i

pokušajte se uknjižiti.

 

II .Ako Vam gruntovnica ne želi izvršiti prijenos vlasništva ,tada ustanite tužbom za utvrđenje vlasništva temeljem kupoprodaje

 

Za Vas biti će presudan prvi ugovor uz dokaz da ste tada i platili ,te stupili u posjed.( svjedok )

Ustati ćete tužbom za utvrđenje vlasništva protiv nasljednika, a kao dokaz služiti će Vam po potrebi oba ugovora onaj neovjereni i sada taj ovjereni kada ste htjeli i ishoditi upis.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija