Jump to content

Ovrha na privatnu imovinu vlasnika obrta


g0suboy

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Zanima me dali se moze ovrsit privatna imovina vlaskina obrta (nekretnina koja nije unesena kao imovina obrta).

 

Riješenje o ovrsi je iz 2004 godine.

 

Naime u novinama sam procitao da ce tek od 15.srpnja obrtnici morati odgovarati sa cjelokupnom imovinom, a onda sam procitao tu na forumu

 

"Ovr-3074/07 od 21. rujna 2007.g., potvrđeno odlukom VTS RH Pž-1304/08-3 od 14. travnja 2008.g.:

 

"...Obzirom da se ovrha ranijim sredstvom ili predmetom nije mogla provesti kako je to propisano čl. 5. Ovršnog zakona , to ovrhovoditelj ima pravo tražiti nastavak ovrhe. Ovrhovoditelj je zatražio nastavak ovrhe na nekretnini ovršenika i kao dokaz o vlasništvu prema čl. 77. st. 1. OZ-a dostavio izvod iz zemljišnih knjiga.

Primjenom odredbe čl. 1. Zakona o obrtu sud je odredio ovrhu na privatnoj imovini ovršenika koji je vlasnik obrta.

Naime, obzirom da je prema toj odredbi obrtnik osoba koja je obavljala određenu djelatnost moguća odjava djelatnosti ili nedostatak imovine obrta nije od utjecaja na njegovu osobnu odgovornost. Zbog toga on odgovara sa svojom cjelokupnom imovinom za obaveze obrta..."

 

 

I jos me zanima sto sam isto procitao da neki obrtnici odgovaraju cjelokupnom imovinom a da neki samo imovinom unesenom u obrt pa ako mi netko moze pojasnit koji su to obrtcnici?

 

unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona promjenjen je čl.70.OZ na način da je otklonjena svaka dilema oko granice odgovornosti obrtnika.

 

Da pojednostavim, nakon ovih promjena Ovršnog zakona, obrtnik je, u provođenju ovrhe i granici svoje odgovornosti u cijelosti izjednačen sa fizičkom osobom,uz ista ograničenja mogućnosti provedbe ovrhe.

 

Ta ograničenja (izuzeto od ovrhe) odnosi se na (čl.70.,86.,128.i148. Ovršnog zakona) stvari i prava koja su nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika...u koje NE ulaze nekretnine za stanovanje.

 

Dakle, svakom obrtniku koji ima neizmirene porezne obveze, ovrhom se može upisati založno pravo nad pokretninom ili nekretninom od strane Porezne uprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona promjenjen je čl.70.OZ na način da je otklonjena svaka dilema oko granice odgovornosti obrtnika.

 

Dali se ovo odnosi i na mene posto je rijesenje o ovrsi iz 2004 godine a ovaj zakon je izmjenjen 2008 ako se ne varam?

 

 

Ako u prometu pocinim neki prekrsaj a u medjuvremenu se zakon o tom prekrsaju promjeni ja cu odgovarat po starom zakonu a ne po novom , sta nebi to isto trebalo vrijedit za Ovršni zakon? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija