Jump to content

nepojavljivanje stetnika na procjeni


discovery

Preporučene objave

Dobar dan svima na forumu! Imam problem s naplatom stete na autu mojih roditelja (otac je i vozio), jer se stetnik ne zeli javiti osiguravajucem drustvu na procjenu.Policija je bila, ali nije sastavljala ocevid,vec su nam rekli da samo ispunimo Europsko izvjesce o nesreci.Krivac je napisao da je skrivio nesrecu i potpisao, a policajci su sebi u biljeznicu sve zapisali.Sad se on nece otici na procjenu, a proslo je tjedan dana i auto nam je popravljen (mi smo obavili procjenu).Pitanja: 1.Da li mogu dobiti od policije tu zabiljesku? 2.Zasto ja moram zvati klijenta drugog osiguranja i stetnika da se javi na procjenu, a ne njegovo osiguranje? 3. Sto mi je ciniti....? Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odite u policiju i zatražite službenu zabilješku. Nakon toga odite u osiguravateljsku kuću predočite im službenu zabilješku, evropsko izvješće sa potpisom štetnika i račune popravka vozila, ako nije problem uz kratak opis i izjave iz račun onoga tko je popravio vozilo (ne bi škodilo). Kad to napravite osiguravatelj bi vam morao isplatiti štetu, da ne zaboravim, najozbiljnije zaprijetite tužbom odvjetnika.

 

rubens

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na savjetu.Bila sam danas na policiji i jedva dobila to izvjesce.Sutra ga faxiram osiguranju i to bi trebalo biti dovoljno (barem su tako rekli).Samo napomena od strane policije da im za to osiguranje svaki dan dolaze ljudi kao ja, jer traze sve moguce nacine da ne isplate stetu.Zato zaboravite Europsko izvjesce i platite ocevid -dodje jeftinije od svih poziva osiguravatelju, stetniku, kopiranja, faksiranja, trazenja poznanika za usluge i najvaznije sacuvate si zivce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Obzirom na istu situaciju u kojoj štetnik ne želi doći u osiguranje potpisati izjavu, a imamo potpisano Europsko izvješće i zabilješku policije (nisu radili očevid), bili smo u osiguranju-no neće raditi ni prijavu ni procjenu štete na našem automobilu. Kako im "kvalitetno" zaprijetiti tužbom?

Naime, štetnik pod krinkom PTSP-a prikriveno prijeti, čak i smrću, pa se bojimo mogućih implikacija ukoliko angažirano odvjetnika protiv osiguravajuće kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da i drugi sudionik nezgode mora sa svojim vozilom doći do osiguravatelja da se izvrši rekonstrukcija štetnog događaja, odnosno stavljanje oba vozila u sudarni položaj da se utvrdi mogućnost nastanka štete kako su istu opisali sudionici ukoliko policija nije vršila očevid prometne nezgode.Nije dovoljno ukoliko policija nije vršila očevid popuniti samo Europsko izvješće jer ono može poslužiti samo kao prijava štetnog događaja i ima isključivo informativnu svrhu da se dođe prvenstveno do podataka o sudionicima nezgode, a dokazi nastanka štete su nešto sasvim drugo , dakle policija uz vršenje kompletnog očevida (ne samo službena zabilješka)ili rekonstrukcija kod osiguravatelja. Tako i u članku 177 Zakona o sigurnosti prometa na cestama stoji da ‘’vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana manja materijalna šteta na vozilima, dužni su odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima'', dakle navedeno izvješće služi isključivo u informativne svrhe.

Uzimajući tzv. neodređene vrijednosti kao elemente prekršajnog ili kaznenog djela(pod što spada i prometna nezgoda) manja materijalna šteta vam je ona do 10000 kn, dakle, ako je u pitanju novi auto, dovoljno je u praksi samo malo jače kvrcnuti isti i imate već štetu preko navedenog iznosa.Postoje i slučajevi gdje je policija obvezna u svakom slučaju vršiti očevid, bez obzira na visinu štete;kod alkoholiziranih vozača,vožnje bez vozačke dozvole, neosiguranog i tehnički nepregledanog vozila, nezgode sa ozlijeđenim osobama.U praksi policija često stranke upućuje da se sami dogovore za štetu i ako ona nije manja materijalna šteta, što je nedopustivo arbitriranje i na isto sudionici nezgode nisu dužni pristati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neodređene vrijednosti kao elemente prekršajnog ili kaznenog djela(pod što spada i prometna nezgoda) manja materijalna šteta vam je ona do 10000 kn

 

"manja materijalna steta u prometnoj nesreci" je definirana samim zospc-om pa ovdje ne treba primjenjivati pravna shvacanja vsrh-a ionako namijenjena rjesavanju drugih problematika i izrazena daleko prije donosenja ovog zakona, a i iluzorno je ocekivati da bi prosjecan vozac znao procijeniti stetu uopce.

 

po zospcu (kojim je i propisana obaveza obavijestavanja policije) manja mat. steta je ona nakon koje se vozilo moze samostalno kretati na cesti i nisu mu osteceni sklopovi za upravljanje i zaustavljanje.

 

doduse, ekstenzivno tumaceci, razbijeni zmigavac bi sam po sebi bio veca materijalna steta jer se takvo vozilo ne moze samostalno kretati na cesti buduci da nije tehnicki ispravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog čega ne treba primjenjivati pravna shvaćanja gore navedena

 

predugacko je za obrazlagati, predlazem da mi se vjeruje na rijec, ha, sto kazes?

 

ili ako si clanica hok-a, onda obrazlazem zbog dobrobiti buducih klijenata i pogotovo njihovih nerodjenih unuka, a bez naplate (buduci da "kodeks" i "tarifa" obavezuju iskljucivo clanove camore... ups, komore)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MA KAKO DANE,POZOVEŠ POLICIJU,KAD TI PREDLOŽE DA NETREBA RADITI ZAPISNIK,SAMO UPIŠEŠ BROJ ZNAČKE OD POLICAJCA,VRJEME KAD SI NAZVAO,KAD SU STIGLI I OBVEZNO UZMEŠ ORIGINAL EU IZVJEŠĆA OD ONOG KOJI TE LUPIO.UKOLIKO JE ŠTETNIK NEKI NADRKAN TIP,JEDNOSTAVNO TRŽIŠ OD POLICIJE DA NAPRAVE ZAPISNIK,NIJE LOŠE NAĆ SVJEDOKA NEZGODE.TO JE POLA PUTA DO NAPLATE.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija