Jump to content

Pomoć mi je hitna i neophodna!


mima_i

Preporučene objave

Hitno! Darovni ugovor?!

Poštovani!

Kod razvoda, bivši suprug (vlasnik) darovao je našem sinu (darovni ugovor)dva stana (dogovorno smo tako riješli imovinu). U darovnom ugovoru stoji da je sin vlasnik stana 1. i stana 2. s time da oboje (ja u stanu 1 i bivši suprug u stanu 2) imamo pravo doživotne uporabe i pravo doživotnog korištenja. Stanovi su uknjiženi u zemljišnim knjigama (razmjer 1/1) na ime sina. U vlasničkom listu pod C (teretni list) stoji upisano pravo doživotne uporabe i korištenja u moju korist, a na drugom vl. listu u korist oca.To znači da sin ne može u ovom slučaju prodati nekretnine. Napomena: Sin posjeduje stan (vlasništvo njegove supruge) u drugom mjestu i nema namjeru vraćati se u "provinciju", jer oboje imaju zaposlenje i riješeno stambeno pitanje. Darovni ugovor i vlasnički list nisu sporni! Pitanje!!! Stan u kojem stanujem, kvadraturom je veliki za mene samu i dogovorno sa sinom želimo stan prodati i kupiti manji (dovoljan za moje potrebe). Sin ne može prodati stan u kojem živim, mada je vlasnik, bez mog pristanka (opisano - osobne služnosti). Kako se javio kupac za stan, kako smo pronašli odgovarajući manji stan, izgleda sve idealno!!!? Sin traži od mene da se dobrovoljno odreknem osobne služnosti u stanu, kako bi se ta stavka brisala u zemljišnim knjigama, odnosno vl. listu. Tako bi vlasnički list bio punovažeći, a do realizacije svega ja (majka)ostajem ni na nebu , ni na zemlji! Kako postupiti, da bih sebe osigurala za manji stan koji bi kupio moj sin, prodavši ovaj veći. Tražiti novi ugovor po kojem želim da novokupljeni manji stan bude u mojem vlasništvu?, tražiti osobnu služnost (pravo doživotne uporabe i stanovanja)?,ili nešto treće?! Tim više što bi prodajom ovog stana sin dobio gotovo svu razliku novaca. Kako da postupim,jer iskreno, povjerenja ima i nema. Kojim redom....? Molim odgovorite mi :-? !!! Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik stan može prodati stan iako je opterečen pravom služnosti .

pravo služnosti se može brisati naknadno

kad se na novokupljeni stan upiše pravo služnosti.

 

postojanje tereta obvezuje prodavatelja na činidbu po ugovoru.

 

ugovorom o kupoprodaji stana uvjetovati brisanje prava služnosti kupnjom drugog odgovarajučeg stana i zabilježbom prava služnosti na istom.

 

ali navedeno je stvar kupca i prodavatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Zahvaljujem na odgovoru. Sve mi je jasno. Ne znam odkuda mojem sinu takva informacija. Sutra sam naručena kod odvjetnika. Ovo što sam napisala reći ću i njemu. Ipak čini mi se da i odvjetnik , barem u razgovoru, traži od mene moj pristanak. Koliko sam putem telefona shvatila, novi ugovor (valjda)s mojim pristankom o brisanju služnosti mora nositi u zemljišno knjižni odjel, i.... sve to već sada. Preuranjeno ili nepotrebno dok ne dođe do same kupoprodaje! Ako imate volje, odgovorite mi kako da ishodim ono što ste mi napisali?Kako uvjeriti sina? Ili da to prepustim odvjetniku. Zbunjena sam! Prosvjetni radnik sam, laik za to, ali ipak neke stvari znam. I sin i bivši suprug jako žure sa mojim potpisom???? Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija