Jump to content

izračun(visina)mirovine za HVO


dubravko1

Preporučene objave

Zamolio bih da mi neko izračuna koliku bi mogao imati mirovinu,pripadnik sam HVO i ne razumijem se baš u izračune i čekam godinama obećanu mirovinu iz Hrvatske po međunarodnim ugovorima.

 

invalid sam (HRVI) 100% grupa 2. trajno

imam osobnu invalidninu za tu grupu

i dodatak za tuđu njegu i pomoć kategoria(grupa) 3. koji iznosi 367km.

čina nemam

dragovoljac jesam ali sumnjam da se to igdje piše(sem po onom općem pravilu do 6.mjesec 1992g.)

napominjem i to da je u sabiranju invalidnosti navedeno točaka u ukupnom zbroju 200% a nije sve obuhvaćno

također nije PTSP

 

lijep pozdrav

i unaprijed zahvaljujem

 

p.s.

pisao sam ovo isto pod neku tuđu temu ali to je zato jer sam laik u forume.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krenimo od pretpostavki:

- da ste RVI BiH a ne HRVI (Hrvatski ratni vojni invalid tj. oštećenje organizma zbog sudjelovanja u obrani suvereniteta RH kao pripadnik OS RH)

- da će vam vještačenjem biti priznata opća nesposobnost za rad i da je uzrok nesposobnosti za rad sto posto u svezi sudjelovanja u ratu tj. ranjavanja i /ili zarobljavanja - logor...

- da će podaci koje ste naveli ( vojnik, bez statusa dragovoljca i bez pripadnosti gardijskim postrojbama ...) biti elementi izračuna

 

tada je iznos koji ćete primati razlika između invalidnine koju primate u BiH i iznosa 4817,68 kn ( tj. 4817,68 minus invalidnina u BiH)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala ne izračunu gosp.đuro :-)

inače ja jesam dragovoljac ali ne pratim previše da li se to negdje uknjižava ili ne,jer kao i većina vojske sam razočaran u mnogo toga.

 

ako mi možete reći,dakle od tih cca.4800 će se odbit osobna invalidnina koja iznosi cca.2000kn a ne i dodatak za tuđu njegu?

to me zanima šta se sve odbija?

po onome kako st vi rekli ispada 4800-2000---2800 kuna

jesam li upravu ili se odbija i dodatak za njegu?

 

a procjenu o sposobnosti sam imao u hrvatskoj još prije 11.godina i bez preostale radne sposobnosti sam ocjenjen jer je to tako.

 

još jednom vam zahvaljujem na trudu pa mi recite,ako nije problem, cca.2800.kuna toliko me slijeduje iz hrvatske mirovina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni (izrijekom navedeno u ugovoru) odbija se samo invalidnina...

Ako sam dobro razumio vi još niste dobili rješenje te vam preporučavam da se informirate, u PS HZMO koja treba donijeti rješenje, o tome gdje je i zašto zapelo ujedno pitajte koji papir (potvrda, uvjerenje ...) trebate dostaviti da dokažete status dragovoljca i od koga taj papir, u BiH, treba biti izdan. Ako vam priznaju status dragovoljca tada više ne govorimo o cca 4800 već o cca 5900 minus invalidnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svaka vam čast đuro

puno vam hvala na ovako iscrpnim informacijama

 

nisam dobio riješenje na njega čekam evo ima skoro 4.godine,a papire sam predao po zakonu do 6.mjeseca 2006.godine i prošao sve komisije čak i reviziju sarajeva.

a to za dragovoljca pa ja jesam dragovoljac,ja sam u ratu bio par mjeseci prije prve mobilizacije dole,imam sve papire uredne.

od 1999g.član sam udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata(tomislav m.),jel bi to bio dovoljan dokaz?

 

e ne znam gdje je zapelo, za mene su urgirali neki subjekti,baš koji rade oko toga, da se eto završi jer ipak ja sam teško stradao imam po praviliku kad sve skupiš puno % a i dijagnoza i za 1.grupu(jednom je,davno 1995g., neko mislim baš iz vukovara donosio u krap.toplice taj pravilnik pa smo računali i po točkama sve kad sabereš preko 400%)i kažu i sve je ok bit će ali predmet je u zagrebu i u zagrebu je puno predmeta i birokracija sporo radi,da je u svim drugim mjestima neusporedivo brže.

tako da sumnjam da bi ja išta postigao kad se ignoriraju ljude koji se bave tim

ne znam kome da se obratim da se to ipak malo ubrza jer umrijet ću prije nego dobijem mirovinu iz hrvatske(šala)

 

 

lijep pozdrav

i još jednom puno vam hvala na vrijednim podacima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

prema savjetu gosp. đure ja sam se raspitao temeljito o čemu se radi i došao do nevjerovatnog podatka.

sarajevo koje me je poslalo na reviziju polovinom 2008.godine po pravnom osnovom takozvanog nadzora je na sudskom procesu u BIh(koji sam kao jedinu mogućnost pokrenuo odmah u zakonskom roku od 15.dana) odmah poslalo dopis da je neki od službenika očito pogriješio i da se radi o teškom invalidu i da se ministarstvo povlači iz procesa u korist oštećenog tj.mene.

i sad se dešava nešto što se skoro i ne može povjerovat..u hrvatsku je moj predmet također istodobno kao i u sarajevu poslan na upravni sud u zagrebu da isto tako duplo i očito nepotrebno odluči o mom statusu,koji ima ogromnu gužvu i iako je sudu poslana presuda suda u BIh koja je donešena cca.pola godine poslije početka ovog slučaja. sud upravni u zagrebu još nije ni blizu toga da bi počeo rješavanje mog slučaja,navodno tek sad riješava slučajeve iz 2006.godine a predmet stoji već skoro dvije godine i koliko će još ne zna se a do tad ja nemam mogućnost da ostvarim prihode i prava koji su zagarantirani međudržavnim ugovorima.

 

zamolio bi gosp.đuru ili nekog drugog eksperta sa ovog foruma

da me, ako je moguće,uputi šta bi bilo najpametnije dalje raditi?

 

unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija