Jump to content

Zajedničko skrbništvo


Firestarter

Preporučene objave

hrvatski Obiteljski zakon jedino i poznaje zajedničko skrbništvo, što znači da su roditelji, bez obzira da li su u braku, razvedeni ili u braku nikada nisu niti bili, oboje skrbnici svome djetetu, s jednakim pravima i obvezama. u javnosti (a nažalost i na ovom forumu) se prečesto pojam skrbništva poistovjećuje sa skrbi, tj. često se kaže da je jedan od roditelja nakon razvoda braka "dobio skrbništvo" što je potpuno netočno, a i poprilično opasno, jer onaj roditelj kome je nakon razvoda dijete povjereno na zajednički život i čuvanje (brigu, tj. skrb) lako upada u zabludu da je on sada jedini koji treba, smije i može brinuti o djetetovu životu, a onaj koji s djetetom ne živi služi tek kao izvor financija.

dakle, tijekom brakorazvodnog postupka sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti (nedavno se ovdje pisalo o situaciji gdje je sud donio privremenu mjeru prema kojoj je dijete provodilo jednak broj dana s oba roditelja, što je poprilična rijetkost), koliko će vremena provoditi s onim roditeljem s kojim ne živi (obično se odredi minimum susreta, što roditelje koji se mogu dogovarati ne sprječava da realiziraju i daleko više od navedenoga u sudskoj odluci) te koliko će taj roditelj financijski doprinositi djetetovu uzdržavanju; obično bi to trebalo biti oko 60% djetetovih potreba procjenjenih temeljem djetetove dobi te njegovih povećanih potreba (npr. izvanškolske aktivnosti, zdravstveni problemi), a u obzir se uzimaju roditeljevi prihodi, mogućnost dodatne zarade, imovina, da li ima još djece ili članova obitelji koje uzdržava itd. alimentacija se plaća i za ono vrijeme (zimski i ljetni praznici) koje dijete ne provodi s roditeljem s kojim inače živi.

u stvarnosti se mnogi roditelji (tj. očevi) žale da su im alimentacije toliko visoke da zapravo sami financiraju sve djetetove potrebe, a bilo bi zanimljivo saznati i kako je sudac riješio pitanje alimentacije u gore navedenom slučaju, koji je poprilično blizak onome što smo navikli gledati u američkim filmovima kao "zajedničko skrbništvo".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pahuljica,

 

sve je jasno što si navela.

Mene zanima što napraviti u slučaju kad roditelj (u mom slučaju otac djeteta) koji ne živi sa djetetom, ali naravno ima rješenje da dolazi na druženja sa djetetom na kojima se isto tako ne pojavljuje više. Sad je radi presude počeo plaćati alimentaciju, ali nikakvu drugu skrb on nema oko djeteta, niti ga ne viša, kamoli da imam pomoć ili dogovor oko vođenja djeteta doktoru, vrtić i sl. Što se može poduzeti, tj. znam da se nikoga ne može na ništa prisiliti na nešto? Na tu moju napomenu djelatnici centra koja je dolazila na nadzor kod susreta, ista je izjavila doslovno: "pa ne možete vi čovjeku od 30 god. promijeniti mozak, način razmišljanja, ako je on tako neodgovoran onda je to tako i gotovo"....ja se sa tim nikako ne slažem, čemu onda uopće zajedniško skrbništvo ako se drugi roditelj toga ne pridržava? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija