Jump to content

Radniku je pun nos i daje otkaz.


znjof

Preporučene objave

Razmisljam kako je najbolje otkazati ugovor o radu.

Namjeravam napisati kratki dopis poslodavcu u kojem po čl. 108 ZOR otkazujem ugovor s istim danom, bez dodatnog obrazloženja.

 

U ZOR piše da je samo poslodavac dužan obrazložiti izv. otkaz, za radnika ne piše ništa (čl 112).

 

-Mogu li tražiti naknadu za neiskorišteni godišnji?

-Da li mi poslodavac mora odmah po uručenju mog pisma (i bez obzira što mislio o tome) vratiti Radnu knjižicu?

-Mora li se poslodavac na neki način očitovati o mom dopisu?

 

-Što u ovakvoj situaciji može poslodavac poduzeti protiv mene?

Mislim da firmi nije neki problem što odlazim, ali će pokušati nametnuti mi sporazumni raskid, a ja želim nekako naznačiti da je firma kriva za otkaz.

U osnovi je problem u nekompetenciji neposredno nadređene osobe. Osim toga već dulje vrijeme trpim verbalni bezobrazluk.

 

-Mogu li naknadno tražiti odštetu ili to moram odmah naglasiti?

Recimo odštetu u visini bruto plaće do isteka ugovora (ugovor je na određeno vrijeme).

 

Molim savjet, puno hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste krivo protumačili i čl.108 i čl.112 Zakona o radu. Pročitajte pažljvo i jedan i drugi.

Dakle,

sad kad ste ptočitali :-D vidjeli ste da u čl.108 st.1. piše kako i poslodavac i radnik mogu otkazati izvanrednim otkazom ugovor o radu, ako imaju OPRAVDAN razlog zbog teških povreda obveza iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice uz uvažavanje svih i okolnosti i interesa obiju strana iz ugovora a zbog kojih radni odnos više nebi bio moguć.

Nadalje u st.2 piše da izvanredni otkaz možete dati samo u roku od 15 dana od saznanja za činenicu na kojoj se temelji.

Čl.112 u st.1 kaže da otkaz (a izvanredni otkaz je otkaz ) :-D ,mora imati pisani oblik.

 

Sljedom gornjeg Vi morate obrazložiti svoj otkaz pismeno i navesti koje su to teške povrede obveza iz radnog odnosa vašeg poslodavca.

Iz vašeg posta se nevide te "teške povrede" poslodavca (u koje spadaju npr. neisplata plaće,redovito kašnjenje isplate plaća,neizdavanje Obračuplaća,neplaćanjepr.sati, onemogučavanje korištenja GO.

Bezobrazluk rukovodeće "nekompetentne osobe" bio bi temelj za izvanredno otkazivanje kada biste imali nekoliko pisanih dokumeneta (prigovora,žalbi) na ponašanje iste ili koga ko vas je diskriminirao ili ugrozio vaše dostojanstvo,uznemiravao na radnom mjestu isl., temeljem

čaga biste poslodavca zbog ne reagiranja na vaše ptigovore mogli prijavili inspektoratu i u konačnici sudu.

Ovako, Vi nemate temelja za izvanredni otkaz ugovora o radu.

dakle ukoliko nema temelja za izvanredni otkaz onda bi bilo bespredmetno i tražiti "odštetetu" jer neme skrivljenog ponašanja poslodavca.

Vi ste svoje "dopise" tebali početi pisati ranije u vidu rećenih pridovora,žalbi na ponašanje rukovodioca ili kako to naziva Zakon o radu "Zahtjevima za zaštitu prava".

Ovako vam ostaje ostaju dvije mogućnosti da vaš ugovor prestane :

1. da otkažete ugovor redovitim otakazom, pri čemu ne morate navoditi razlog.

2. sporazumni prekud ugovora o radu koji vam je ponudio poslodavac.

 

U bilo kojem slučaju poslodavac vam je dužan vratiti dokumente(radna knjižica, odjave sa mir. i soc. osiguranja) na vaš zahtjev i prilikom prestanka ugovora o radu u roku od osam dana prema čl.291 ZOR-a. U protivnom bi počinio prekršaj prema čl.294 za koji je određena zapriječena novčana kazna od 61.000 do 100.000kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, :-)

 

ovo sa bezobrazlukom je samo usputna napomena, znam za rok od 15 dana, a osim toga se postavlja i pitanje s dokazivanjem "bezobrazluka".

 

Zato, molim još komentar u vezi nekompetencije pod pretpostavkom da:

-je osoba prije duljeg vremena u nekoliko navrata bez mog znanja istupila u (užoj) javnosti (o čemu postoje pismeni tragovi)

-su istupi učinjeni uz znanje poslodavca.

 

Dakle, prema mom razumijevanju, nije problem dokazati da su postojali istupi i kad su oni bili, nego proučiti njihov sadržaj i shvatiti da predstavljaju dokaz nekompetencije takve težine da opravdavaju otkaz (što ne mora biti ni trivijalno ni brzo). Od tog trenutka "shvaćanja" bi trebao teći rok od 15 dana.

 

 

 

Ako se doslovno čitaju čl 108, čl 112, tamo piše da moraju postojati opravdani razlozi upravo kao što ste rekli, ali ne piše da se ti razlozi moraju pismeno iznijeti u otkazu.

 

:misli: Ne želim dosađivati, ali je li moguće dati otkaz bez iznošenja razloga uz svjesnost da se ti razlozi moraju navesti u eventualnom sudskom postupku?

 

Dokazivanje nekompetencije jednostavno želim izbjeći ako mogu, a poslodavac zna da se sve to može dokazati.

 

 

 

 

Odšteta u ovoj situaciji stoji u drugom planu, samo bi me zanimalo da li je (u slučaju opravdanog izv otkaza) moguće naknadno postaviti zahtjev za odštetu i s kakvim odštetama se uopće može računati.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Interes poslodavca u vašem ugovornom odnosu jest:

-da vi radite i tako ostvarujete korist za istog

-da ukoliko otkazujete ugovor o radu odradite otkazni rok kako bi mogao naći zamjenu za vas.

S obzirom da samo pri izvenredno otkazu nemorate poštivati otkazni rok a ne iznesete opravdane razloge zbog kojih radni odnos više nije moguć,postoji mogućnost da vas poslodavac tužiprema čl.108.st.3. jer može smatrati da ste mu pruzročili štetu i može tražiti naknadu štete radi neodrađivanjem otkaznog roka. U tom bi slučaju vi morali dokazivati na sudu koji su to vaši opravdani razlozi za takav otkaz. S obzirom da će sud zasigurno voditi brigu o interesima i poslodavca,mogli bi Vaši razlozi biti stavljeni na "vagu".

To što u čl.108 ne piše da morate pismeno navesti OPRADANE razloge,jest činjenica kao što jest činenica da zakonodavac spominje čl.107.st6.kako pri redovitom otkazu NE MORATE navoditi razlog otkazivanja pa ga je upravo zbog toga i propisan Zakonom o radu. S obzirom da su to jedina dva moguća naćina otkaza od strane radnika,jasno je da će sud smatrati kako biste u izvanrednom otkazu trebali navesti razloge otkazivanjaili ili ZZP-om (zahtjevom za zaštitu prava) prethodno upozoriti poslodavca na njegovo skrivljeno ponašanje.

No međutim, vi tvrdite da imate neosporne dokaze o nekompetenciji vašeg poslovoditelja prilikom njegovih izjava u javnosti na vašu štetu kao i da stoji činjenica da poslodavac to zna te da i za to imate dokaze. Dakle sad i postoji neki elemenat prema kojem bi vi mogli dati izvanredni otkaz,no međutim sud će vjerojatno uzeti u obzir da se niste pismeno žalili( ZZP-zahtjev za zaštitu prava) poslodavcu na postupke rukovoditelja, te tako niste poštivali uobičajenu proceduru za koju sud obično smatra obveznom.

S obzirom da zakon o radu ne precizira što je to OPRAVDAN razlog za izvanredni otkaz( osim što znam iz sudske prakse i što sam naveo)a vaš je slučaj specifićan i ja neznam jeli ta povreda materijalnog karaktera,ja Vam predlažem da se savjetujete sa odvjetnikom koji se bavi radnim pravom koji će znati što vam je činiti i koji će u konačnici znati što vi možete dobiti kao "odštetu",ako uopće možete. Vi biste zasigurno mogli trašiti odštetu od poslodavca ako je nanešena šteta vašem ugledu ,neovisno o načinu na koji ćete prekinuti svoj uovor o radu. Dakle ja bih vas, kao amater, upozorio da moje stavove u vašem slučaju uzmete sa rezervom,upravo iz razloga koje sam prethodno naveo. Znaći tražiti mišljenje profesionalca. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija