Jump to content

Zakon o radu kada kreće u primjenu?


atcada

Preporučene objave

Kada kreće primjena novog zakona o radu?

Naime moj poslodavac tvrdi da zbog primjene novog zakona o radu koji stupa na snagu 01.05. mora što prije provesti sistematizaciju radnih mjesta i uvesti pravilnik o plaćama.

Koliko ja znam novi zakon o radu je od siječnja mjeseca, pretpostavljam da je i primjena istoga od tada.

 

Zanima me još jedna stvar, naime moj poslodavac je krenuo u sistematizaciju radnih mjesta i izradu pravilnika o plaćama, a da nije mene (Radničko vijeće) obavijestio da ima namjeru to napraviti. Zanima me da li je poslodavac dužan obavijestiti radničko vijeće o namjeri prije nego počne sa izradom pravilnika, po čl. 149 st. 1 ZOR. Dakle Radničko vijeće nije bilo obaviješteno o namjeri, sada mene zanima da li je tu napravljena pogreška, tj. da li su te odluke ništavne?

Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i pravilnik o plaćama sam kao gotov dokument dobio kako bi dao svoje mišljenje. Da li po novom zakonu su ti dokumenti obavezni?

 

Gdje bi se radničko vijeće moglo pravno posavjetovati oko ovog slučaja, naime sredstava nemamo, a pravni savjeti koštaju?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi Zakon o radu stupa na snagu 1. siječnja 2010. godine, a obveza usklađivanja pravilnika o radu s odredbama ovoga Zakona, je u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

 

Što se tiče Vašeg pitanja pročitajte slijedeći članak:

 

Članak 149.

 

(1) Prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem o namjeravanoj odluci te mora radničkom vijeću dostaviti podatke važne za donošenje odluke i sagledavanje njezinog utjecaja na položaj radnika.

 

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac je radničkom vijeću na njegov zahtjev, prije konačnog očitovanja o namjeravanoj odluci poslodavca, dužan omogućiti održavanje sastanka radi dodatnih odgovora i obrazloženja na njihovo izneseno mišljenje.

 

(3) Važnim odlukama iz stavka 1. ovoga članka smatraju se osobito odluke o:

 

1) donošenju pravilnika o radu,

2) planu te razvoju i politici zapošljavanja, premještaju i otkazu,

 

3) očekivanim pravnim, gospodarskim i socijalnim posljedicama koje za radnike mogu proizaći u slučajevima iz članka 133. ovoga Zakona,

 

4) mjerama u svezi sa zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu,

 

5) uvođenju nove tehnologije te promjena u organizaciji i načinu rada,

 

6) planu godišnjih odmora,

 

7) rasporedu radnog vremena,

 

8) noćnom radu,

 

9) naknadama za izume i tehničko unapređenje,........

....................

Što bi značilo da vam poslodavac prije donošenja novog pravilnika treba dati na uvid prijedlog novog Pravilnika na čitanje a radničko vijeće dostavlja svoje mišljenje. Ukoliko ne dostavite svoje mišljenje smatra se da ste suglasni.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija