Jump to content

Pitanje - Slucaj Maresti


jihi

Preporučene objave

Imam jedno kratno pitanje. Ovo je link na presudu slucaja Maresti ako nekoga zanima

http://sljeme.usud.hr/usud/prakES.nsf/Praksa/87FBF5009E7EBC4EC1257370002A3E9B?OpenDocument

 

Ukratko, Europski sud za ljudska prava odlucio je da nije moguce nekome suditi dva puta za isto dijelo, odnosno nije moguce nekoga optuziti pravomocno na prekrsajnom sudu i onda mu kasnije suditi za isto dijelo i u kaznenom postupku, sto je bila redovita praksa u Hrvatskoj.

 

Zanima me kako to utjece na slucajeve u kojima je vec donesena pravomocna presuda. Netko tko je optuzen i na prekrsajnom i na kaznenom za isto djelo. Da li postoji neka mogucnost žalbe, ili ce se ta nova pravila odnositi samo na slucajeve koji dolaze.

 

Nadam se da razumijete pitanje, zurim na posao pa nemam vremena previse tipkat.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova konkretna presuda nema izravnog učinka na ostale ranije presude donešene od strane suda RH. Okrivljenik koji smatra da mu je povrijeđeno pravo da se ne bude dva puta suđen ili kažnjen u istoj stvar može, u propisanim rokovima, podnijeti zahtjev Europskom sudu (kao što je zahtjev na temelju kojeg je donesena dotična presuda) te na taj način tražiti zaštitu svog prava.

 

Usput, ova je presuda potakla potpisivanje Privremene upute za postupanje državnih odvjetnika i policijskih službenika u slučajevima kada su počinjenjem kažnjive radnje ostvarena obilježja prekršaja i kaznenog djela, potpisane od strane glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, kojom bi se trebalo izbjeći pokretanje oba postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija