Jump to content

Opomena pred tužbu zbog neplaćenog računa


jakov42

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vaš savjet, što mi je činiti u ovom slućaju.

Prije dvije godine renovirao sam kuću, za što sam uredno tražio predračun. Nešto prije početka radova izvođač me tražio akontaciju, što mu je uredno i isplaćeno,ali je on tog dana bio sa svojim koperantom kojem je on dao određeni iznos novaca što imamo dokumentirano koperantovim potpisom na stražnjoj strani predračuna. U međuvremenu taj koperant se nešto razbolio, te bi došlo do velikog kašnjenja sa radovima, a još je i zavlačio sa radovima tako da sam angažirao drugog majstora. Nakon završenih radova izvođaču je uredno podmiren račun koji je on ispostavio, a novac od njegovog koperanta mi nije vraćen, te je ostao kao dug prema meni. Nakon godinu dana izvođač mi šalje dodatni račun sa datumom koji glasi na dan poslije prvog računa koji mu je uredno podmiren, i traži da isti platim kao dug , što mu ja odbijam i vraćam poštom na način kojim ga je i on meni poslao. Kroz nekoliko dana dobivam opomenu pred ovrhu od odvjetnika kojeg je on angažirao.

Što mi je činiti u ovom slućaju?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste sigurni da ste podmirili sve što je trebalo, ne radite ništa nego čekate da vidite što će sad druga strana. No ipak Vam predlažem da odete kod tog izvođača (ne kod odvjetnika nego kod izvođača!) i pitate u čemu je problem, ponesite sa sobom kopiju njegovog prethodnog računa, ponesite kopiju uplate i pokušajte s njim razgovarati o čemu se tu radi. Ako niste dovoljno smireni da to sami obavite, povedite nekog iz obitelji tko će ostati smiren. (Jer teško je ostati miran kad znaš da ništa ne duguješ, a druga strana se ne da osoliti, a to se isto može dogoditi.)

Na temelju toga što su u pitanju radovi na renoviranju pretpostavljam da ni račun nije 1 kunu, odnosno da se radi o relativno većem iznosu.

Naime, ako ste i podmirili dug, a on pokrene ovrhu na temelju vjerodostojne isprave - računa, Vi uložite prigovor, sud zakaže ročište, obaveže vas da predujmite pristojbu, provodi dokazni postupak, morate angažirati odvjetnika... ako druga strana ne uspije u sporu u nekom trenutku će Vaš odvjetnik tražiti da tužitelj pokrije trošak spora i zastupanja i sve.. ali taj novac neće pokriti gubitak Vašeg vremena (pa ako ništa drugo ne računate, morate svom odvjetniku objasniti o čemu se radi), a ni (eventualno) živaca.

Pokušajte to riješiti prije nego stigne do ovrhe, opet: bez obzira što ste - prema onome što ste napisali - u pravu, zapravo tim više što ste u pravu i što ništa ne dugujete. Znam da na prvi pogled zvuči možda i bedasto, čovjek bi mislio "u pravu sam, što me briga" ali kad Vas jednom netko tuži to ne možete ignorirati da ste 1000 posto u pravu. Osim ako možete ostati hladni k'o špricer i cijelu stvar predati odvjetniku i ne nervirati se... onda mirno čekajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvođač radova Vam izdaje predračun.Za novac koji ste uplatili kao avans po tom predračunu trebali ste dobiti potvrdu o uplati (ovjerenu uplatnicu).Ukoliko se u predračunu definiraju samo usluge/roba izvođača radova a ne i kooperantskih usluga, sam potpis kooperanta na poleđini računa ne znači baš ništa (niti da će on izvesti neke radove,niti da je primio određeni novčani iznos).

 

Po završetku radova izvođač je dužan izdati Vam storno predračuna (poništiti predračun)i izdati račun za izvedene radove sa umanjenim iznosom za iznos plaćenog predračuna.Naravno, i ovaj put-potvrdu o uplati.

 

Usporedite 1. i 2. račun po opisu usluga,količini i cijeni.Na računu, osim datuma izdavanja računa, mora biti i datum tj.razdoblje u kojemu su usluge izvršene te lokacija obavljenih radova.

 

Ukoliko račun nema sve navedene elemente možete ga sporiti kao nepravovaljani a drugi račun je moguće izdan greškom stoga dobro uporedite sve stavke oba računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija