Jump to content

sudsko uzdržavanje-pomoć


ginko

Preporučene objave

nakon sporazumnog razvoda, dijete je pripalo meni a suprug se obvezao doprinositi uzdržavanju djeteta koliko bude mogao. Kako sam ja u to vrijem bila zaposlena a on ne,pristala sam na takav način uzdržavanja.Naravno kao što to obično bude to uzdržavanje svelo se na nekoliko rođendanskih poklona. Danas moj sin ima 15 godina i često me pita zbog čega on od oca ne dobiva ništa. Dakle došlo je vrijeme da pitanje uzdržavanja odredi sud. Molim pomoć u slijedećem: da li postoji neka udruga ili ustanova koja će mi prijedlog za uzdržavanje napisati besplatno ili moram tražiti odvjetnika, što znači da ću morati do daljnjega pričekati jer novaca nemam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1-dite nije pripalo Vama već je sud odlučio da će dite nastaviti živjeti s Vama a da će ocem održavati susrete i druženja.

 

2-da li imate sudsku presudu u kojoj je određen iznos uzdržavanja koje otac dužan plaćati za dite?

 

ako nemate onda pišete prijedlog za određivanje iznosa uzdržavanja mlt......... od oca

 

ako imate pravomoćnu presudu u kojoj piše da je otac dužan plaćati....kn mjesečno onda pišete prijedlog ovrhe radi ne plaćanja uzdržavanja.

 

zato se možete obratit odvjetniku,czss (ako bude od volje to napravit).svakako kad odgovorite na pitanje ću Vam znat više pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U presudi nije određen iznos alimentacije već da će otac doprinositi uzdržavanju prema svojim mogućnostima,ali nažalost već 14 godina on " nema mogućnosti". Dakle , dijete sam svih ovih godina uzdržavala sama, a unatoć određenom vremenu za viđanje dijeteta ovo pravo iskoristio je 3 ili 4 puta. Za dobrobit svog djeteta nekoliko puta sam samoincijativno odvela sina u posjet baki i dedi ( žive u dr. gradu zajedno sa ocem djeteta) nadajućise da ću potaknuti njihove emocije, te da će bar oni kontaktirati s djetetom, ali uzalud. Danas na neki način imam grižnju savjesti jer shvaćam da sam svih ovih godina radila u korist svog bivšeg supruga, a ne svog djeteta. Došao je trenutak da na osnovu pravomoćne presude o razvodu zatražim od suda da utvrdi novčani iznos alimentacije, mada znam da se upuštam u tešku i neizvjesnu borbu, jer je on i dalje nezaposlen te neće moći plaćati alimentaciju, ali osjećam da je zadnji trenutak da to učinim.

Još nešto, da li je nadležan sud prema prebivalištu oca ili djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadležan je sud prema prebivalištu diteta jer vi u ime svog mlt. djeteta kao majka i zakonski zastupnik tražite plaćanje uzdržavanja. nisam siguran svakako se obratite czss za savjet dali tužite odmah bivšeg zbog ne plaćene alimentacije ili prvo morate podnijeti sudu prijedlog za određivanje iznosa uzdržavanja.da li piše u presudi... otac je dužan plaćati majci na račun ili na ruke uzdržavanje i to svakog mjeseca dok za to budu postojali zakonski uvjeti.......??? a to što je nezaposlen ga ne oslobađa od plačanja alimentacije jedino mu sud to može uzeti u obzir pa nešto malo smanjiti iznos koji je (prema dobi diteta)propisan zakonskim minimumom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne piše ništa slično, samo da će prema sporazumu oba roditelja otac doprinositi uzdržavanju djeteta prema svojim mogućnostima.Tada mi je to bilo razumno i humano, jer sam smatrala da njega kao nezaposlenu osobu ne bi bilo pošteno teretiti nekim fiksnim novčanim iznosom, pustila sam vremenu da učini nešto od njegova života, da pokuša nači zaposlenje, svoj mir i sredi život, ali naravno netko tko radi sam protiv sebe, nikada ne nađe pravi put.Sasvim mi je jasno da ne mogu vratiti izgubljene godine, da će djetetu biti određena alimentacija od trenutka podnošenja zahtjeva , da nikada neće dobiti ni kune od takvog oca, ali moram ovo poduzeti radi čiste savjesti prema djetetu, jer njegova pitanja su sve češća, te očekujem da će me jednog dana okriviti da nisam ništa poduzela da mu život bude lakši i lagodniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predlagatelj:vaše ime prezime adresa kao zakonska zastupnica mlt.....ime prezime datum rođenja diteta

predloženik:ime prezime adresa oca

Molim sud biti oslobođena od plaćanja sudskih troškova

općinskom sudu u......

 

prijedlog radi određivanja iznosa uzdržavanja mlt......od oca......

 

1.presudom posl.br. od (datum presude)općinskog suda u ..... ,sud je presudio da će mlt....nastaviti živjeti s majkom -ovdje predlagateljicom dok će s ocem održavati susrete i druženja(kako vam to u presudi već piše),te da će otac mlt. .......doprinositi za uzdržavanje zajedničkog diteta.

dokaz: preslika presude od općinskog suda u posl.br.

 

2.predloženik ne doprinosi za uzdržavanje mlt. zajedničkog sina, iako je to njegova po čl.98 st. 2 ob. zakona.(tu još možete opisati i svoju i njegovu financijsku situaciju)

 

slijedom nvedenog predlažem naslovnom sudu prihvatiti slijedeće:

presudu

predloženik dužan je doprinositi za uzdržavanje mlt. ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u iznosu od...,..kn na račun majke u (ime banke br vašeg računa ...),svakog mjeseca i najkasnije do 20- tog u mjesecu pod prijetnjom ovrhe.

 

rješenje:

predlagateljica se oslobađa plaćanja sudske pristojbe

 

 

datum misto predlagateljica

potpis

 

to napisati u 4 primjera 3 ostaju sudu jedan pečatiran vama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim okvirni iznos alimentacije za dijete od 15 godina, da znam što napisati u zahtjevu kod iznosa uzdržavanja,da li napomenuti da u slučaju nemogućnosti plaćanja po ocu,dijete traži uzdržavanje od bake ili se to zahtjeva naknadno tek ako otac ne ispunjava svoju obvezu po budućoj sudskoj presudi.

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ginko je napisao:

Molim okvirni iznos alimentacije za dijete od 15 godina, da znam što napisati u zahtjevu kod iznosa uzdržavanja,da li napomenuti da u slučaju nemogućnosti plaćanja po ocu,dijete traži uzdržavanje od bake ili se to zahtjeva naknadno tek ako otac ne ispunjava svoju obvezu po budućoj sudskoj presudi.

 

Hvala !

 

Možete u istoj parnici.

Iznos postavite na oko 1800-1900 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija