Jump to content

Problem - prezime


Sofi123

Preporučene objave

Molim pomoć, izvanbračno rođeno dijete nosi očevo prezime koji ga ne želi vidjeti već 2god. Željela bih djetetu dodati i svoje prezime no otac ne želi dati pristanak a zahvaljujući svojim vezicama u socijalnom ni od njih nikakve koristi- prvo mi je rečeno da oni za takvo što uopče nisu čuli a na kraju mi ne daju pristanak?! Kome da se obratim? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko niste dobili suglasnost oca, niti CZSS-a, djetetu prezime promijeniti ne možete; ono to može učiniti samo, ako to bude željelo, kad navrši 18 godina (i sad biste ga morali pitati za pristanak ako je starije od 10 godina). problem uskrate djetetovih prava trebate riješavati drugim (zakonskim) načinima, a ne kažnjavati promjenom prezimena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo da me odmah napadate da kažnjavam dijete - zašto bi dodavanje moga prezimena bila kazna za dijete?! Pa valjda majka koja sama odgaja dijete ima pravo prezivati se isto ili barem djelomično isto! A to što otac uskračuje prava djeteta zbog nebrige i nemara nikom ništa?! A u socijalnom mu rade njegove kolegice tako da on ništa ne mora! Samo mi se smiju, dok ja muku mučim sa malom... Jel ima ikakve koristi obratiti se ministarstvu?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promjena dodavanjem prezimena drugog roditelja svakako nije isto što promjena uklanjanjem prezimena jednog od njih. Ali,

 

Sofi123 je napisala:

dijete nosi očevo prezime koji ga ne želi vidjeti već 2god

Priču o prezimenu znate. Za slučaj "ne želi ga vidjeti" postoje predviđeno, od CZSSa do kaznene. Točno je "nikom ništa" (osim štete djetetu samom), uz dodatak: ako "nitko ništa".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne kažnjavate Vi dijete, nego nastojite kazniti oca, koji Vam se eto, baš lijepo trucira, a Vi mu nasjedate: činjenica da dvije godine ne viđa dijete argument je za podizanje tužbe zbog zanemarivanja djeteta (to pak morate Vi pogurati, mada bi CZSS teoretski trebao odreagirati po službenoj dužnosti, nakon što ste ih upoznali sa stanjem), a ne za izmjenu djetetova prezimena, stoga Vam CZSS nije niti dao suglasnost.

 

možda da pokušate ponovno s njima, ali ovaj put s drugim pristupom: istaknite koje bi koristi bile za dijete kad bi imalo i Vaše i očevo prezime (sada i u budućnosti), a priču o svojim pravima i očevom izbjegavanju obveza u potpunosti izostavite.

 

što se tiče obraćanja ministarstvu, bojim se da to neće imati željenog učinka, osim da se možda žalite na neprofesionalnost djelatnika CZSS-a (njihov bi pravnik trebao poznavati Zakon o osobnom imenu i ne bi se smjelo desiti da Vas otprave s izjavom "prvi put čujemo").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija