Jump to content

Problem sa ugovorom o specijalizaciji


marac_k

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

liječnik sam na specijalizaciji u jednoj bolnici i kada sam prije godinu dana potpisivao ugovor sa zdravstvenom ustanovom, obavezao sam se da sam nakon specijalizacije u trajanju od 4 godine obavezan ostati na raspolaganju bolnici u dvostrukom trajanju od trajanja specijalističkog staža, dakle 8 godina.

 

Prema tom ugovoru bolnica prema meni nema nikakvih obaveza ali ja sam bolnici dužan biti na raspolaganju 8 godina a u slučaju da otkažem ugovor prije isteka roka moram im vratiti cjelokupan iznos isplaćenih plaća do tog momenta (dakle, kao da te novce nisam zaradio nego su mi poklonjeni) a u protivnom mi oni imaju pravo tražiti i ovrhu nad imovinom radi svojih naplaćivanja.

 

Prije nekoliko sam dana međutim saznao da je mjesec dana prije nego sam ja potpisao taj ugovor, ministar Milinović izdao uputu prema kojoj "PRI SKLAPANJU UGOVORA SA ZDRAVSTVENOM USTANOVOM OBVEZA RADA U RADNOM ODNOSU ZDRAVSTVENOG DJELATNIKA KOJEMU JE ODOBRENA SPECIJALIZACIJA NE SMIJE BITI UGOVORENA U TRAJANJU DULJEM OD VREMENA TRAJANJA SPECIJALIZACIJE". Dakle, ustanova se oglušila na naredbu iz Ministarstva. Mislim da je također potrebno u cijeloj priči napomenuti da mi je specjalizacija dodjeljena riješenjem Ministarstva a ne bolnice, nego je ta bolnica samo mjesto za koje se specijalizacija odredjuje i koja samnom naknado sklapa sporni ugovor.

 

Ono što me sada zanima je da li potpisani ugovor važeći i da li je moja zdravstvena ustanova dužna raskinuti potpisani ugovor i ponuditi mi novi u kojemu će biti poštovana naredba iz Ministarstva? Isto tako, da li ja, obzirom na nove uvjete mogu odbiti potpisati novi ugovor te se na taj način osloboditi ikakve obaveze prema bolnici nakon položenog specijalističkog ispita?

 

Ono što bi meni bio idealan scenarij jeste da odradim svoju specijalizaciju te da nakon toga potpuno slobodan od ikakve obaveze mogu sam odabrati mjesto na kojem želim raditi. Da li je to moguće i što mi savjetujete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisani ugovor je izgleda važeći, bez obzira na postojanje upute koja nije obvezatna i njezina pravna snaga u odnosu na ugovor nije vrijedna spomena, no ugovorne strane mogu i aneksom ugovora rješiti pojedina pitanja i na drugi način od onog koji je ugovoren.

 

Idealni scenarij kojeg spominješ je naučna fantastika........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. rješenje jest od MZSS RH, ali je bolnica pravni subjekt koji je tražio i dobio specijalizaciju za svoje potrebe - ti to znaš i ne igraš fer igru

2. nakon polaganja specijalističkog ispita i ev. zaposlenja u drugoj ustanovi nitko te ne može teretiti za onih drugih 4 godine, ali ćeš im na ovaj ili onaj način otplatiti neodrađeni dio ugovora u trajanju od 4 godine (ovrha na plaću, kompenzacija s odrađivanjem ambulante i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatni scenarij:

1. vi date otkaz prije nego je istekao rok od 8 godina

 

2. bolnica prijeti i

2a. tuži

2b. na prijetnji sve ostane

 

ako tuži, vi možete pokrenuti postupak protiv poslodavca kojim tražite od suda da se utvrdi da su pojedine odredbe ugovora (ili cijeli ugovor) ništetne. Po meni nije vjerojatno da će oni tužiti, a i ako tuže postoje dobri protuargumenti, Jer kako i sami kažete; radili ste i zato ste dobili plaću - ovo sve ako se radi o ugovoru o radu.

 

Drugačije bi bilo da su oni ulagali u vas tipa školovanje bez ikakvog praktičnog rada, tada se možete obvezati na neki povrat novca. Ako je temelj vašeg odnosa ugovor o radu, mislim da se ne može od vas tražiti povrat novca.

 

Za bolje i detaljnije informacije obratite se stručnim osobama, nemojte previše tražiti "inteligentne i stručne komentare" po internetu jer ima svega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Mene zanima uopće ustavnost ovakvih ugovora jer specijalizant tijekom specijalizacije radi i za to prima plaću. Ne vidim koji je to novac koji je potrebno vratiti, jer ništa nije poklonjeno ?

Nadalje, ovakvi ugovori su posljedica manjka specijalista. U Hrvatskoj postoji jasan manjak specijalista (prema statistikama i izjavi predsjednika Hrvatske liječničke komore), te su stoga ovakvi ugovori o specijalizaciji po meni lihvarski ugovori jer su sklopljeni u situaciji nužde jedne od ugovornih strana tj. bolnice iskorištavaju nuždu liječnika koji traže specijalizaciju kako bi ih prisilili da rade za njih. Kao da vam netko uvjetuje da uz kruh morate kupiti i mlijeko ???

Trošak same specijalizacije za bolnicu je minoran: oko 1000 Kn godišnje za mentora i 2000Kn za polaganje specijalističkog ispita (ispravite me ako griješim?)

Neke bolnice traže samo povrat plaće isplaćene za vrijeme dok je specijalizant radio na Klinici, ali i to po meni nema pravne osnove jer je tamo upućen od strane bolnice, dakle nije išao samovoljno, a tamo je i te kako radio i plaću zaradio. Dakle, taj dio "duga" neka prebijaju bolnice međusobno !

Povrat novca, po meni, mogu tražiti samo ako su plaćali specijalizantu npr. poslijediplomski studij, troškove doktorata, putovanja na kongrese i sl., a to navedene bolnice u pravilu i onako ne plaćaju.

 

Zanima me što o tome misle pravnici ? Je li netko kontaktirao pravnike ? Koje ? Što su rekli ?

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvoje je promišljanje, naravno ukoliko riječ ustavnost zamijenimo riječju zakonitost sasvim logično i čak možda i utemeljeno pa bi se na tom tragu i takav ugovor i mogao pobijati, no problem je što je ishod tako nečeg izuzetno nepredvidiv, obzirom na to da bi i argumenti ustanove (ugovor + podzakonski akti) i ovi "tvoji" u slučaju postupka koji bi slijedio u slučaju jednostranog raskida ugovora bio predmet spora i u konačnici sudske presude u kojoj samo sud i bog znaju kakva bi bila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm ...

dakle po Vama "tko jači taj kvači" ? Da npr. u ugovoru stoji da je čovjek dužan bolnici dati prvorođenog sina, i to bi bilo OK ?

Što je s lihvarskim ugovorima ? Zar oni nisu protuzakoniti ? Kako se dokazuje i pobija lihvarski ugovor ? Zakonske odredbe su jasne - ako postoji nužda (koja ovdje postoji) i ako je dobit nesrazmjerna (što isto stoji). Dakle ?

 

e da ...

recimo da Vama poslodavac ponudi takav ugovor, "uzmi ili ostavi" ? što biste ? Ne znam koji posao radite, ali ...

 

Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno sam mišljenja da ovdje ne postoji ni lihvarstvo, ni nesrazmjerna dobit ni bilo kakva nužda. Država ti je pobogu omogućila i platila specijalizaciju uz uvjet na koji si sam pristao, s obvezom daljnjeg rada u toj određenoj ustanovi ugovoreno vremensko razdoblje.

 

Nitko te lancima ne drži vezanog u toj ustanovi, možeš ukoliko to želiš otići sutra, no u tom slučaju morat ćeš neke novce za nešto vratiti, naime, i na primarnoj i na sekundarnoj pa i na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite potrebno je osigurati dostupnost sukladno s mrežom javnozdravstvene zaštite, i to je cilj na ovoj razini ovakvog planiranja i osiguravanja kadra.

 

Vjerujem da si svjestan te činjenice, i zapravo da razloga tvom nezadovoljstvu ne bi trebalo biti. Imat ćeš još tijekom karijere mogućnosti kako promjene mjesta rada tako i poslodavaca, ako budeš dobar........

 

Pozdrav.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidiš, re radi se tu o tome da ti hoćeš kruha nad pogačom.

 

Zamisli da dođeš kupiti kruh u dućan, a blagajnica ti kaže da će ti prodati kruh ako se obavežeš da ćeš kod njih kupovati kruh idućih 4 godine ? Nije tebi ona dužna prodati kruh ! Pa ti kažeš neću. Odeš u drugi dućan, a tamo ista priča. I tako u cijeloj Hrvatskoj. Nemoj mi reći da bi to ljudi prihvatili.

 

A ovdje je situacija još gora, jer država mora osigurati zdravstvenu zaštitu, ali godinama nije odobravala specijalizacije. I sad fali specijalista u cijeloj Hrvatskoj. A bolnice nisu privatne ustanove, pa da ako baš hoćeš kod njih raditi, onda se moraš obavezati.

 

Ajde da ja kažem da se ne primaju pravnici idućih 5 godina nigdje u Hrvatskoj. Nastat će veliki manjak sudaca, javnih bilježnika ... čega god. I onda kažem: a-ha, hoćeš biti sudac ? Može. Na Lastovu, uz obavezu da tamo radiš 4 godine. To bi bilo OK ?

 

U drugim zemljama, gdje isto postoji manjak liječnika, u "kriznim" bolnicama dobiješ veću plaću i sl. Čak i kod nas npr. na Korčuli daju stan liječnicima, samo da im dođu. Pa ako poželiš otići, naravno da moraš vratiti stan.

 

Jesi li zaposlen ? Recimo da tebi poslodavac kaže da ako daš otkaz, moraš vratiti sve plaće unazad 4 godine ? Ima li toga kod pravnika ? Nema nigdje ... A u zdravtvu ima, jer se manjak može napraviti - oni koji rade, moraju crnčiti duplo jer država ne odobrava nove prijeme u službu, a štrajk liječnika nije moguć jer ti nabiju radnu obavezu. I onda iskorištavaju nestašicu liječnika ovakvim ugovorima.

 

Bit će frke kad uvedu 40 satni radni tjedan za liječnike ... Već sada je manjak, a trebat će još kirurga, anesteziologa (sad ih samo u Zagrebu nedostaje 50 !!!), internista ...

 

Po čemu je lihvarski ugovor ako ti ja dam 10000 eura uz godišnju kamatu od 45%, a ovakvi ugovori nisu ? Imaš li ti (ili tvoji roditelji) ovakve ugovore ? Da ima mjesta, pa da možeš birati gdje ćeš, onda mogu i ugovori biti kakvi god ... Ako želiš biti sudac u Zagrebu, obaveži se na 4 godine.

 

Ali ako kao pravnik ne možeš dobiti posao u Zagrebu, pa odeš raditi u Gospić, zašto se ne bi vratio u Zagreb kad bude mjesta u Zagrebu ? Zašto bi vraćao Gospiću novce ? Čime su te oni obavezali ? Pošteno si tamo radio, i u skladu sa zakonom o radu dao otkaz, odradio otkazni rok i kvit ! Ali ne ... vrati pare za 4 godine ! To je ucjena. Nije li ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kao i kolega koji je otvorio temu imama sličan problem, ali nešto drukčije pitanje , pa molim odgovor.

Trebam se vratiti u drugi grad , odraditi godine provedene na specijalizaciji.Ono što me interesira je da li u slučaju trudnoće i porodiljnog dopusta, taj dio ulazi u dio staža koji odrađujem ili ne?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pitanje je zašto uopće odrađivati ? Što se to mora ODRAĐIVATI ? Sve novce koje si dobio tijekom specijalizacije si ZARADIO ! Nisi sjedio doma i gledao TV. Bolnica je platila tvom mentoru 1000 Kn godišnje i još 2000Kn državi za polaganje ispita. I to je trošak specijalizacije (oko 6000Kn). Kako to nije nesrazmjerna dobit ako se moraju potpisati ugovori kojima ti bolnica nakon položenog ispita može ili ne mora produžiti ugovor o radu po svojoj vlastitoj volji, a radnik se obavezuje da ako ne želi dalje raditi mora platiti sve BRUTO plaće koliko je trajala specijalizacija ??? Ajde pliz ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kako je moguće da su neke bolnice postupile prema naputku Ministartsva i samoinicijativno ponudile promijenjene ugovore specijalizantima (Pula, Koprivnica, Bjelovar - tamo je možda trebalo malo pogurati), a neke se bore rukama i nogama u svojoj nekorektnosti - Sisak, Varaždin, Vinkovci... I apsurd mi je kod tih ugovora da ako ti je ostao i makar jedan dan za odraditi plaćaš puni iznos, ne smanjuje se bez obzira da li si odradio godinu, dvije ili devet. Osim toga, ako specijalizacija traje 5 godina, moraš odraditi 10, zašto nisu odredili da bude 3x trajanje specijalizacije ili 4, 5x, doživotno... U situaciji kada tražiš posao pristaješ na sve, a oni to znaju pa ucjenjuju. Možda bi se mogao u eventualnom sporu pozvati na uskraćene slobodne dane i ostale oblike kršenja prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Stvar je u tome da su pojedine bolnice već postupile po naputku Ministra, dok druge taj dopis negiraju. Poslijedično tome u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj postoje različite ugovorne obveze liječnika za istu stvar, a to je specijalizacija. Isto tako postoje primjeri da u istoj bolnici postoje dvije vrste ugovora o specijalizaciji; jedna sukladna naputku Ministra uz određenu ugovornu obvezu odrade u dužini trajanja specijalizacije, dok se ranije potpisani ugovori nisu mijenjali. Konkretno , u istoj javnoj zdravstevnoj ustanovi jedan liječnik ima ugovornu obvezu odrade od. npr. 4 godine, dok u isto vrijeme kraj njega radi kolega koji je završio specijalizaciju za istu bolnicu, uz isti program specijalizacije i uz isti platni koeficijent, ali mu u ugovoru stoji da je obvezan raditi u matičnoj ustanovi u svojstvu specijaliste 10 godina. Znači različitost postoji između pojedinih javnih zdravstevnih ustanova, ali i unutar iste ustanove i ako sada pročitate Ustav Republike Hrvatske, konkretno članak 44. koji vrlo jasno navodi:" Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe", mišljenja sam da je u pitanju kršenje Ustava, obzirom da se ovakovim nejednakim postupanjem dio liječnika diskriminira. Ako liječnik koji ima ugovor na 4 godine te 4 godine i odradi, može bez ikakove odšete otići iz matične ustanove, dok će drugi liječnik koji ima ugovor od 10 godina, ukoliko nakon 4 godine napusti matičnu ustanovu biti financijski opterećen odštetnim zahtjevom. Iz toga slijedi da rad te dvojice liječnika nije u te 4 godine jednako vrednovan jer prvi svojim radom odradi ugovornu odšetetu, dok drugi mora za to isto raditi još 6 godina. Što će nam Ustav ako ga ne mislimo poštovati i ako nije jednako vrijedan za svakog građanina Republike Hrvatske na cijelokupnom njezinom teritoriju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Ja sam bila specijalizant 1.5 godinu i otišla sam zbog milijardu razloga koje sad ne bi opisivala. Otišla sam prvenstveno što me nisu slali po planu i programu specijalizacije na obilaske odjela jer sam se eto tek vratila s prvog porodiljnog, pa eto tek s drugog, pa ti mala radi, dežuraj, ambulanta svaki dan, prijemi, odjel, otpusna pisma, stavljaj katetere, uzimaj acidobazne statuse, punktiraj, piši radove, i sad na kraju balade tuže me za brutto plaće, doprinose za mirovinsko, zdravstveno, regrese, božićnice, prijevoz i dar za djecu. Sveukupno 3 bolja auta. Znači to sve što sam radila je za 0 kn. Pa kako to može biti ustavno. Ali eto je, i prolazi im i pročitala sam i presude ustavnog suda koje kažu da tu nije ništa sporno i da smo potpisali takve ugovore.

"A ja maštam o Australiji ili Kanadi. Pa nek raspišu međunarodnu tjeralicu za mnom i mojom obitelji jer sam ja eto prvorazredni kriminalac i ne pristajem biti ničiji rob. Al muž se isto obvezao, upravo odrađuje prvu godinu u svojoj bolnici. Pa će i on biti na tjeralici. A mogli bi mi djecu staviti na sliku jer su eto još i lijepa."

A vi svi recite da sam si sama kriva ko i za kredit u švicarcima!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ja sam kao specijalizant prekinula takav ugovor s ŽBČ i nastavila specijalizaciju u KBC Sestre Milosrdnice jer sam htjela i akademsku karijeru.

 

Sada radim kao subspecijalist neuroradiologije u istoj bolnici, doktorirala sam i asistent sam na fakultetu.

 

Znači, usavršavam se kontinuirano i radim za građane RH i one koji se bolesni u njoj zateknu.

 

Ali eto Sustav me nagradio- zbog prekinutog Ugovora sama od svoje neto plaće vraćam ŽBČ 35 tisuća eura jer sam htjela i mogla raditi u Kliničkoj bolnici.

 

TAKO SE U REPUBLICI HRVATSKOJ STIMULIRAJU LIJEČNICI KOJI SE ŽELE USAVRŠAVATI ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija