Jump to content

ovrsni postupak kod javnog biljeznika


ale90

Preporučene objave

Molim pomoc hitno.2007 osigurali smo ja i kolega u obrtu kiosk za fast food.Naknadno smo trazili da se obustavi ugovor i nismo platili niti jednu ratu za osiguranje.Imali smo provale dvije u objekat i nismo trazili naknadu stete.Dana 17.05.2010 dobivam od odvjetnickog ureda u zagrbu opomenu o podmirenju dugovanja a iznad toga pise: ovrsni postupak pod broj-- javni biljeznik xy.pa vas molim odgovore na par pitanja:Da li je poceo vec ovrsni postupak iako ja nism primio nista od javnog biljeznika.pPostoji li zastara na takvo dugovanje.Da li mi mozemo traziti naknadu stete onda od allianza za provale na kiosku.Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ono što ste dobili nije opomena nego ovršni prijedlog na temelju vjerodostojne isprave. Dakle, ovrhovoditelj (vaš vjerovnik) je pokrenuo ovršni postupak protiv vas te vam je stoga i dostavljen spomenuti dokument. Od dana kad ste potvrdili preuzimanje dokumenta teče vam rok za ulaganje prigovora kojime biste odložili nastupanje pravomoćnosti ovršnoga prijedloga te bi se postupak povodom istog nastavio na sudu (kao povodom prigovora protiv platnoga naloga). Ukoliko ne uložite prigovor u roku, prijedlog, odnosno ovršno rješenje postaje pravomoćno i ovrhovoditelj ga dostavlja vašoj banci, odnosno vašem poslodavcu (ako obrta više nema) jer vlasnici obrta odgovaraju i vlastitom imovinom.

Rok zastare ovoga potraživanja je 3 godine.

Nije mi jasno kako biste uopće tražili naknadu štete po polici koju ste otkazali i niste po njoj uplatili nijednu ratu osigurnine.

Inače, potraživanje naknade štete, prema čl. 230. ZOO, zastarijeva za tri godine otkad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. U svakom slučaju ta tražbina zastarijeva za pet godina otkad je šteta nastala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav hvala na odgovoru ali interesira me jos jedna stvar ako je moguce da mi odgovorite.Tu opomenu sam dobio od odvjetnickog ureda a ne od javnog biljeznika i to je obicno pismo a ne preporucena posiljka pa nema evidencije kad sam ga preuzeo pa mi nije jasno kako moze poceti postupak i kome da saljem zalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s odgovorm koji vam je dao bovu.

Ipak, svakako razmislite postoji li mogućnost da vam je pokušana dostava ovršnoga prijedloga, ali ista nije uspjela iz nekog razloga (npr. nevaljana adresa obrta) pa je prijedlog izvješen na oglasnu ploču suda te će nakon proteka zakonskoga roka postati pravomoćan i ovršan.

Ujedno, bitno je da imate pisani trag o otkazivanju police osiguranja, odnosno da možete dokazati kako je potraživanje osiguravatelja neutemeljeno - tada vam se isplati napisati prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što vi ne znate da li je situacija takva. Naime, ja sam to napisala samo kako bih vam olakšala i dala vam još jednu opciju za razmišljanje. Ne možete se žaliti ni na što dok ne znate o čemu je točno riječ, a bilježnici doista paze na dostavu pismovnih pošiljaka te ako je adresa ista onda vjerojatno nije problem u dostavi. Možda da nekome pravne struke pokažete pismeno koje ste dobili od odvjetnika pa da ta osoba pogleda o čemu je riječ (broj predmeta, status postupka i sl.) jer vam ovako "naslijepo" doista ne mogu više pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru mnogo ste ljubazni ali ja imam jos jedan problem malo veci pa ako bi mi mogli i na to odgovoriti.

Dok sam radio sa obrtom tokom zadnjih pet godina uspio sam nekako sa losim poslovanjem i odgadjanjem placanja obaveza prema drzavi,jer oni najmanje salju opomene,nakupiti oko 40000 kn duga sa kamatama na danasnji dan.Posao je propao ja sam se zaposlio u firmi imam kredit i dvoje djece te nisam u mogucnosti da otplacujem dug a i da krenem nekako uspio bi otplacivati samo kamate.Isto tako ne mogu zatvoriti obrt jer na njega imam povlasticu za ribarenje koja mi je potrebna za neku extra zaradu vikendom.Da li je moguce da i ja imam pravo na zastaru naplate duga od strane drzave iako je obrt jos u funkciji.Ako imam kome da saljem zahtjev i kako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija