Jump to content

Razlika između neizvršenja i neispunjenja ugovora?


IvanT

Preporučene objave

Poštovani!

 

Neispunjenje ugovora je neizvršenje činidbe koju je dužnik prema ugovoru bio dužan izvršiti.

Osnovno je pitanje kakve posljedice izaziva neispunjenje.

Taj se problem rješava prema principu "Pacta sunt servanda "

(ugovori treba da budu održani,ispunjeni onako kako je ugovoreno).

Striktnim držanjem navedenog načela stranka vjerna ugovoru,trebala bi tražiti ispunjenje činidbe nožda kada i nema više interesa za to , zato propisi omogućuju i dopuštaju stranci vjernoj ugovoru ,da jednostrano odustane od ugovora ili da jednostrano raskine ugovor.

Oodustanku govorimo kada se ugovor raskine prije dospjelosti , (recimo u tom slučaju traži se naknada štete -kapara i sl. )

Kod raskida ugovora , tada sam raskid djeluje retroaktivno.Budući da je time nestao pravni osnov, moraju stranke jedna drugoj vratiti sve što su dale.Nevina strana ima pored toga pravo i na naknadu štete .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi još odgovoriti na jedne hipotetsko pitanje?

Recimo da sklopim ugovor s nekim da ću mu platiti za gradnju kuće, bez vremenskog roka u ugovoru. Nakon proteka nekog vremena shvatim da on ne poduzima ništa i ja se sam laćam gradnje, te izgradim kuću sam, zaboravivši na ugovor. Nakon toga javlja se onaj i tvrdi da sam mu dužan platiti po ugovoru, jer je kuća izgrađena, te me tuži sudu. Tko je u pravu, ja koji ne držim da sam dužan platiti jer sam kuću izgradio sam, ili onaj koji drži da sam dužan platiti jer smo sklopili ugovor? Koji su tu članci Zakona o obveznim odnosima primjenjivi? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

apsolutno nitko ne može tražiti da platite cijenu za činidbu koju taj drugi nije izvršio. naime, ugovor koji spominjete je dvostranoobvezni, pa se primjenjuje čl. 358. ZOO-a (pravilo istodobnog ispunjenja: nitko nije dužan platiti cijenu za nešto što drugi nije izvršio, makar bilo potpisano 100 ugovora). Štoviše, imali biste prema toj osobi i opravdan zahtjev za naknadu štete zbog njezinog neispunjenja ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija