Jump to content

radno vrijeme samohranih roditelja


mama187

Preporučene objave

Poštovani,

obraćam vam se sa zamolbom da mi pomognete oko mog problema, koji će, vjerojatno, eskalirati na sudu. Odnosno moj nadležni šef predao je zahtjev za prijavom. o čemu se radi? zaposlena sam u državnom poduzeću na puno radno vrijeme, na neodređeno, samohrani roditelj 4-godišnje djevojčice. usprskos višemjesečnim usmenim/pismenim molbama poslodavac me najmanje 2 puta tjedno stavlja na poslove poslijepodne/noć od 15 do 00 sata. napominjem da svoj posao mogu obavljati i preko dana, bez ikakvog problema, u to predvidjenim terminima.

u mom ugovoru o radu pise da me poslodavac placa za puno radno vrijeme, 40 sati tjedno, od 8 do 16 sati.

nemam mogućnosti plaćati tetu čuvalicu 2 puta tjedno niti to ne namjeravam.

imam li zakonsko pravo tražiti i na koji način da me se raspoređuje na poslove uredno tijekom dana? i imam li uopće ikakva prava kao samohrani roditelj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djetetov otac je nije vidio više od dvije godine. tak da je bespredmetno stavljati ga u ovaj kontekst.

i ne razumijem kakve veze ime mogućnost čuvanja djeteta s mojim eventualnim zakonskim pravima, ako uopće i postoje? mene zanima imam li kakva prava i mogu li tražiti da me se ne stavlja na popodnevni i noćni rad 2 puta u tjednu jer sam samohrani roditelj? s tim da, ponavljam, svoj posao mogu uredno obavljati tijekom dana, u normalno radno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u Obiteljskom zakonu navodi se da

 

"Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen".

 

a u Zakonu o socijalnoj skrbi:

 

"Samohranim roditeljem smatra se roditelj koji nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici, a sam skrbi za svoju djecu".

 

Samohrani se roditelji u Zakonu o radu spominju samo u kontekstu prekovremenog rada ili preraspodjele radnog vremena (čl.33 stavci 5 i 8).

 

bilo bi dobro poslušati Gringovu sugestiju, a ni obraćanje sindikalnom povjereniku (u državnoj ste službi, pretpostavljam da imate sindikat) nije loša ideja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ZORu su to sad čl.45 st.6 i čl.47 st.11.

pahuljicazg je napisao:

a u Zakonu o socijalnoj skrbi:

Da, ali počinje sa:

Pojedini izrazi u smislu ovoga Zakona imaju ovo značenje:

 

Za trudnicu, svakog roditelja djeteta do 3 godine starosti i samohranog djeteta do 6g starosti obavezan je pismeni dobrovoljni pristanak na prekovremeni rad ili preraspodijeljeno radno vrijeme. Obzirom da se nastoji osigurati da rad ne utječe negativno na skrb o djeci određene dobi, je li se pri tom na roditelje kojima su (a) djeca povjerena na zajednički život ili (b) one za koje smatra da sami skrbe o djetetu- u dobronamjernosti bi trebalo biti pod A+B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mama187 je napisao:

i da - imam status samohranog roditelja. u tijeku je procedura oduzimanja roditeljske skrbi. nisam u braku i sama skrbim za dijete.

Nemate još, do pravomoćnosti rješenja kojim se lišava drugog roditelja roditeljske skrbi.

 

Imate smjenski rad i noćni rad (radite 2x iza 22:00), a to nije ni prekovremeni rad ni preraspodjeljeno radno vrijeme iz članaka u kojima se spominje riječ samohrani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo o tome i pricam - preraspodijeljeno radno vrijeme. u mom ugovoru o radu pise da obavljam te i te poslove punu satnicu u vremenu od 8 do 16 sati. zar onda nije radno vrijeme od 15 do 24 sata preraspodijeljeno radno vrijeme?

nazalost se ne mogu obratiti sindikalnoj organizaciji jer mi je rukovoditelj ujedno i predsjednik sindikata. malo uzaludno, moram primjetiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijava se podiže protiv Vas jer ste negdje pogriješili, smatrajući da imate neka prava koja Vam očito ne pripadaju. obzirom da ste u nezgodnoj situaciji, bilo bi dobro da sada pokušate sanirati štetu ljudskim razgovorm sa šefom, jer u pravu niste, uz odstupanje od tvrdih stavova (poput odluke da ne namjeravate plaćati tetu čuvalicu) koji bi Vas u konačnici mogli koštati radnoga mjesta.

 

ružno zvuči, ali trebali ste se dobro informirati o svome statusu i pravima prije nego što ste se doveli u situaciju da se protiv Vas diže prijava (niste napisali kakva točno, možda vrag ipak nije tako crn kako se meni učinilo)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne razumijem vaš komentar ispijanja kavice. to se podrazumijeva da ja možda pijem kavu za vrijeme radnog vremena? ili nešto drugo možda?

vidim da ste jako maliciozni, ne znam je li to samo slučaj sa mnom ili ste takvi i prema drugima, pa bi vas lijepo molila da se ubuduće suzdržite od komentara na moje objave ako je to ikako moguće. ionak ništa pametno niste rekli, o konkretnim savjetima da ne govorim.

i da još odgovorim na vaše pitanje, ne posprdno, iako je vaš to aludirao na tako nešto - ne, nije mi palo na pamet ne doći na radno mjesto. jedino što pokušavam već nekoliko mjeseci pronaći kompromis na životnu situaciju u kojoj sam se našla.

obratila sam se pravobraniteljici, imam neka prava u svakom slučaju, pa rješavam svoj problem.

hvala svima na dobronamjernim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospođo, što Vi zapravo želite? sažaljevanje, zajedničko neproduktivno pljuvanje po nepravednoj nam državi, da Vam se piše ono što želite pročitati mada ne odgovara istini, sukob s onim tko Vam kaže da niste u pravu, a Vi to silom želite biti, ili konkretnu pomoć?

 

samohrani roditelj niste.

ono o čem pričate nije preraspodjela radnog vremena.

nedolazak na radno mjesto ili odlazak s istog bez dopuštenja razlozi su za izvanredni otkaz.

 

zanimalo me što se točno do sad desilo i do koje ste se mjere "uvalili", kako bih znala što ću pitati sindikalnog povjerenika (a nije da sam članica sindikata i da se nešto naročito simpatiziram s dotičnim) u svojoj firmi, kad se Vi od svoga ne možete nadati pomoći, e kako biste znali što uopće očekivati u situaciji u kojoj jeste i što možete poduzeti (osim promijeniti posao). zbilja maliciozno od mene, nema što. kao i prijedlog da se obratite (pučkome) pravobranitelju za savijet, uostalom. :vjestica:

 

P.S.

fućka mi se živo pijete li kavu za radnoga vremena ili ne. isto bi mi tako trebalo biti svejedno hoćete li ostati bez posla ili nećete, ali iz nekog mi razloga nije. silly me :bang:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija