Jump to content

nepoštivanje suvlasništva nad nekretninom - zaduženje bez znanja


boba7

Preporučene objave

Evo još jednog primjera hrvatske pravne svakodnevnice. Slučaj je istinit i moj prijatelj ne može naći suvisli pravac djelovanja, pa molim za savjet.

 

Nekretninu brat1 bratu2 iza leđa otima darovnim ugovorom od oca. Brat2 je u tom trenutku u posjedu nekretnine oko 10 godina, a osobno je uložio svoj rad da se ta nekretnina stekne iako je upisana na oca. Radi se o jedinoj očevoj imovini, osim nekih manjih dijelova drugih nekretnina. Ta nekretnina je i bračna stečevina majke iako je glasila na oca. Majka pokušava pomiriti braću što naravno brat1 iskorištava. Brat2 ne poduzima nikakve radnje u nadi da će se situacija razrješiti unutar obitelji.

 

Otac umire i na ostavinskoj raspravi ni brat2 ni majka ne traže nužni ili bilo kakav dio te nekretnine, dobijaju idealne dijelove očeve ostavine u drugim nekretninama (zanemarivo). Dogovor je da brat1 bratu2 da četvrtinu sporne nekretnine i tako riješi situaciju. To taj i čini (nakon još dvije godine natezanja) darujući majci četvrtinu a ova odmah bratu2 (tj. svojem drugom sinu). Braća ovjeravaju i sporazum u kojem se traži da se brat2 odrekne svih ulaganja a da se nekretnina neće ničim opteretiti dok se ne podijeli na dva dijela (četvrtina i tri četvrtine). Brat2 zbog svojih razloga nije uknjižio taj darovni ugovor.

 

Brat1 se oko 6 godina uopće ne javlja. Brat2 je i dalje u posjedu nekretnine, plaća račune i sl. ali više tu ne živi. Brat1 odjednom počinje slati pisma kojima nesuvislo traži rješenja u smislu da će isplatiti četvrtinu bratu2 ali ne nudi cifru ili objašnjenje zašto nema fizičke diobe kako je ovjereno u sporazumu. Onda se opet ne javlja i sl.

 

Odjednom, brat1 dolazi bez najave, provaljuje u nekretninu i mijenja brave. Brat2 odmah ulazi u svoj posjed, čak i bez provale jer je brava bila nezaključana. Brat1 zove policiju ali koja ne radi uviđaj jer ocjenjuje da nema remećenja javnog reda i mira, čak potiču braću da sjednu i dogovore se. Brat1 obećava dogovor i da će se javiti, čak daje bratu2 ključ od brave koju je postavio. Opet se više ne javlja, i brat2 angažira odvjetnika da sada napokon uknjiži svoju četvrtinu.

 

Nekoliko mjeseci poslije brat2 iz ZK uloška shvaća da je brat1 fiducijalno opteretio stan i cjelokupno vlasništvo prebacio na nekog svojeg prijatelja zbog navodnog duga (niti trećina stvarne vrijednosti nekretnine). To je učinjeno isti dan kada je odvjetnik brata2 tražio uknjižbu četvrtine i odbijen je upravo zbog promjene vlasnika (na žalost taj odvjetnik to nije mjesecima javio bratu2).

 

Što se može učiniti u gruntovnici? Da li ovdje ima elemenata kaznenog djela i da li je prekasno da se podnese kaznena prijava? (Odvjetnik brata2 dobio je odbijenicu u kojoj je vidljiva promjena vlasništva prije 6 mjeseci)

 

Brat2 je sada očajan i pristao bi i na isplatu te svoje četvrtine iako mu i dalje više odgovara fizička dioba, a i cijene su dosta pale. Što je sa njegovim ulaganjima kojih se odrekao ovjerenim sporazumom a koji je sada očito prekršen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija