Jump to content

Sezonski obrt za iznajmljivanje brodica


Radoznali

Preporučene objave

Prvo da Vas pohvalim za Vase iscrpne odgovore jer bi bez ovakog načina izumrlo poduzetništvo.

Zanimalo bi kako namjeravam otvoriti sezonzski obrt sljedeće:

 

1.ukoliko mi je aktivan obrt 3 mjeseca u godini kakva je situacija sa doprinosima ako se odlucim na pausalnu uplatu poreza gdje mi primanja ne prelaze 85000kn.čini mi se puno isplativije još uz to mi ne treba knjigovođa kako sam duzan voditi samo knjigu prometa?

 

2.šta je sa doprinosima ukoliko sam ja kao vlasnik jedini u obrtu a radim na određeno u drugoj firmi(navodno da bez obzira na to sto radim i drugdje da postoji neka osnovica paušalnu uplatu doprinosa koju sam dužan platiti)?

 

3.kako imam sss spremu dali sam dužan imati nekakav majstorski ispit za djelatnost iznajmljivanje brodica (4.9m velika brodica), dali trebam osigurati prostor za prijem gostiju uz sjedište firme, ako da kakvi su MTU za isti prostor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (NN 143/06), pa tamo možete pogledati što se može tako oporezivati.

1. Doprinosi za obvezna osiguranja (mirovinsko, zdravstveno i odzljede na radu) plaćaju se na mjesečnu osnovicu od 3.086,40 po propisanim stopama (ukupno 20% mirovinsko, 15% zdravstveno i 0,5% ozljede). Morate voditi samo knjigu prometa i u nju upisivati račune koje izdajete (zato se i vodi) a oni moraju imati propisane elemente. Na kraju godine ne predajete poreznu prijavu, što znači da nemate mogućnost koristiti porezne olakšice za uvećanje osobnog odbitka (uzdržavani članovi, premije osiguranja i slično).

2.ako ste zaposleni po ugovoru o radu, tada plaćate iste doprinose iz točke 1. ali na godišnju osnovicu od 12.750,00 kn.

3. Zakon o obrtu poznaje tri vrste obrta: slobodni, vezani i povlašteni. Za sobodne zakon ne propisuje uvjete, a vezani i povlašteni propisani su Pravilnikom o veznim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica (NN 42/08), pa tamo možete vidjeti da li je vaša djelatnost u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija