Jump to content

usmena oporuka


Marijacik

Preporučene objave

30.11.2008. godine umrla mi je susjeda o kojoj sam ja i moja druga susjeda skrbile.Razboljela se od karcinoma koji je bio u progresiji i kad je shvatila da je kraj pozvala je dvojicu poznanika i molila ih da budu svjedoci pri pisanju oporuke pri kojem je trebao biti i javni bilježnik kako bi to sve bilo ovjereno jer ona više nije mogla hodati po uredima. Istima je saopćila kome misli ostaviti jer je to bilo i očekivano i zasluženo:ja i ta druga susjeda smo trebale njenu imovinu naslijediti.No međutim nakon nekoliko dana je umrla i oporuka nije napisana.Ona nije imala djece, muž je prije smrti sve oporučno ostavio njoj. Ona ima samo daljnje rođake koji nisu toliko po srodstvu bliski i još se nije odredilo tko će naslijediti (grad eventualno??). Nas se dvije nismo niti prijavile za nasljednike jer nemamo ništa pisanog traga. Dali postoji mogućnost da se izborimo za naslijeđe, odnosno dali postoji zastara jer ona je umrla 30.11.2008.Osobe koje su trebale biti svjedoci su nam istog dana rekli da će nam pomoći ako bude bilo potrebe jer svi znaju da smo mi stvarno bili ti koji su to i zaslužili i odrađivali.

molim savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedoci oporuke su trebali u najkraćem mogućem roku dati ovjerenu izjavu kod javnog bilježnika.

 

Međutim, ako to nisu učinili, to ne znači da oporuka nije valjana. Ako ostavinski postupak nije proveden ili nije okončan, možete se pojaviti pred sudom odnosno javnim bilježnikom s usmenom oporukom.

 

Međutim, pitanje je da li je takva oporuka valjana. Usmena oporuka je valjana samo ako je izjavljena u izvanrednim okolnostima, a ako je bio pozvan javni bilježnik onda očito izvanredne okolnosti u tom trenutku nisu postojale, ali su neočekivanim nedolaskom bilježnika mogle nastati.

 

Oporuka bi mogla biti valjana ako se dokaže da nije bilo mogućnosti sastavljanja pismene oporuke (koja i ne mora biti ovjerena od javnog bilježnika, može biti vlastoručna ili samo potpisana pred svjedocima) zbog stanja bolesnika i da je nedolazak javnog bilježnika upravo bio neočekivana izvanredna okolnost koja je onemogućila izjavljivanje pisane oporuke.

 

Ovisi o sudskoj praksi i uvjerenju suda na temelju dokaza i iskaza svjedoka hoće li smatrati da su postojale izvanredne okolnosti koje čine usmenu oporuku valjanom.

 

Pogledajte temu Važi li ovakva usmena oporuka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija