Jump to content

izrečena presuda - pomoć hitno


angor

Preporučene objave

Nakon smrti oca 2006.g. brat i ja naslijeđujemo kuću, ostavinska provedena kod javnog bilježnika. Zatečene račune i dugove podmirujemo i nakon više od godinu dana uspijemo prodati kuću. Na dan sklapanja kupoprodajnog ugovora još jedanput s kupcem odemo u poreznu , sve je čisto, vlasnički list također. Prolazi opet više od 1 god. i dobivamo obavijest da je protiv nas podignuta kaznena prijava zbog prevare. Naime, optuženi smo da smo prodali kuću koja je bila opterećena ovrhom.

Napominjem da s ocem nismo živjeli u istom kućanstvu čak ni u istom gradu (odselio se nekoliko godina prije oko 25 km dalje jer je želio biti sam!?).

Odlazimo na sud čiste savjesti, bez odvjetnika (slijedeći puta već smo ih morali angažirati) i doživljavamo ugođaj srednjovjekovne inkvizicije,sumnjičenje da smo potplatili nekoga od njihovih ljudi da nam izda vlasnički list bez upisanog tereta, optužbe da smo znali za dug i da smo iskoristili grešku gruntovnice da bi se okoristili itd. To je bilo vrijeme kada se prelazilo na digitalne zemljišne knjige, kada su ostavinske sa suda prešle kod javnih bilježnika - netko je napravio propust i nije teret sa očevog vlasničkog lista prenio na nas, nasljednike. Trebalo im je više od 2 god. da to ustanove. Ali, čini se da je u tome problem. Lakše je optužiti nas nego priznati grešku (ljudski faktor) jer bi tada svi troškovi išli na teret države i vjerovatno bi netko u tom sudu morao biti kriv. Tražili smo i vještačenje kojim je dokazano da je izvršen naknadni upis tereta u katastru, čak je priloženo i nekoliko e-izvadaka sa datumima jer je bilo i nekoliko potencijalnih kupaca u periodu dok smo prodavali kuću.

Dug o kome se radi (ovrha za koju nismo znali) je prema jednoj škz: solidarni jamci u krugu, izgleda da nitko nije ništa platio osim mog oca koji je podigao najmanji iznos kredita od njih i gotovo ga otplatio ali je dug ostalih sjeo na njega jer je navodno jedini imao kuću i mirovinu!?

Suđenje je trajalo preko godinu dana, brojne i mučne rasprave, zamj.drž.odvjetnika vodi rasprave vođena dokazivanjem namjere da smo svjesno iskoristili grešku suda, naši odvjetnici uvjereni da su dokazi na našoj strani i onda sudac izriče presudu: 10 mj. zatvora uvjetno (ako u roku 2 god.ne počinimo novo kazneno djelo - a nemam ni prometnu kaznu) i plaćanje svih troškova u roku 3 mj.: prema kupcu koji je navodno platio taj dug da mu škz ovrhom ne proda kuću,kamate, trošak njenog odvjetnika, trošak suđenja, čak i vještačenja kojim smo dokazali da govorimo istinu, pa trošak naših odvjetnika...strašno, mnogo više od onoga što smo dobili za kuću koja je bila stara i trošna i koje bi se rado odrekli da smo znali što nas čeka. Ali, da smo na ostavinskoj bili upozoreni imali bi mogućnost izbora. Da li je moguće da štite nekoga u sudu, da je u pitanju zataškavanje na našu štetu? Čini mi se da ostaje samo mogućnost žalbe na županijski sud.

Pomoć - hitno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strašno.

To se može dogoditi samo kod nas. Što prije se žalite na županijski sud da Vam ne istekne pravo žalbe jer onda je gotovo.

Na Vašem mjestu bih išla do kraja, pa i do suda za ljudska prava.

Na žalost, u Hrvatskoj je sve moguće, pa i to što ste naveli da se zataškava nečija pogreška.

Samo hrabro naprijed i ne odustajte.

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz gruntovnice tražikopiju zabilježbe spora(ovrhe)

ako su ovrhu upisali u vlasnički list prije ostavinske rasprave

tada je greška suda

ako su zabiljezbu spora(ovrhe)pokušali nakon ostavinske rasprave i promjene vlasništva

zabilježbu nisu mogli učiniti na imovini koja je promjenila vlasnika.

a možda je sudac koji vam je sudio pristran.

žalba Županijskom sudu .u zakonskom roku.

tražiti više informacija od odvjetnika.

proučiti Zakon o kaznenom postupku i steči uvid u tužbu.

proučiti i Zakon o vlasništvu (NN 91/96).

Zakon o obveznim odnosima (NN 35/05)

 

 

SMRT (Zakon o obveznim odnosima)

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

dugovanje po pitanju jamstva ima osobno svojstvo.

smrču dužnika prestaje dug(obveza)

 

o tome razgovarajte sa odvjetnikom a ako odvjetnik neće da vas uputi u problem

mjenjajte odvjetnika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrha je bila upisana na oca, na ostavinskoj nismo upozoreni, u rješenju o naslijeđivanju piše: ostavitelj vlasnik u cijelosti. Tek nakon 2 god.je teret upisan na nas kao nasljednike ali ni to mi nije jasno jer je kuća tada već bila prodana. Na sudu su stalno govorili o njegovom dugu, nitko nije spominjao razliku ako su u pitanju jamci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Danas sam dobila presudu županijskog suda kojom se odbija žalba na donešenu presudu općinskog suda kao neosnovana. Što sada, nema nikakve upute o daljnim pravima... samo na 4,5 strane potvrđuju ispravnost donešene prvostupanjske presude?! I kada bi htjela to sve platiti samo da prekinem to mučenje ja nemam odakle. U međuvremenu sam ostala bez posla kao tehnološki višak, mogu jedino u zatvor. A i to mi je problem jer sam bez posla ostala zato što sam se razbolila pa sam se usudila ići u bolnicu, na pretrage itd... Ako netko zna što da sada radim molim za pomoć jer bi sutra zvala odvjetnicu da vidim da li je i ona dobila odgovor na žalbu.

I još nešto mi u tome svemu nije jasno i nije u redu. Naime, naziva me (čak i moju kćerku)na mobitel, telefon (čula sam da me je zvao čak i u firmu u kojoj sam radila) odvjetnik suprotne strane u sporu, čak mi i poštom šalje opomene i to po nekoliko dana prije nego što sam ja dobila presudu!? Da li on to ima pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija