Jump to content

Obiteljska mirovina


Frankovic

Preporučene objave

Ja bih vas lijepo molila ako bi mi mogli odgovoriti na pitanje,ja sam trenutno studentica i imam obiteljsku mirovinu kao dijete poginulog branitelj međutim upisala sam pad na fakultetu i ako ne upišem ovo godine drugi gubim pravo na mirovinu dali ja kako mogu zamrznuti faks ili dali mogu kako napraviti da još godinu dana primam mirovinu jer planiram dogodine upisati drugi faks? hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Težom odnosno dugotrajnijom bolesti (gripa i sl. ne ide) radi koje je uredno izvršavanje studentskih obveza onemogućeno te akademske godine, problematičnom trudnoćom. U Statutu fakulteta/sveučilišta bi se moglo naći pod mirovanjem statusa, a prema Obiteljskom zakonu se smatra vremenom kada student unatoč tome uredno i redovito ispunjava svoje obveze.

I nije baš zgodno se tim igrati ako doista i nije tako, jer bi se i neki drugi ljudi ev. mogli naći u gabuli.

Doduše, upravo ovdje smo imali priliku čuti da ponegdje i sam papirić liječnika opće prakse netemeljen na preporuci specijaliste, služi svrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Frankovic je napisao:

... dali ja kako mogu zamrznuti faks ili dali mogu kako napraviti da još godinu dana primam mirovinu jer planiram dogodine upisati drugi faks? hvala unaprijed

Pravo na obiteljsku mirovinu pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života.

Jedina iznimka koju predviđa opći mirovinski propis je u slučaju da je školovanje prekinuto zbog bolesti, tada imate pravo na obiteljsku mirovinu i koristi se tim pravom za vrijeme bolesti - do navršene 26. godine života, kao i nakon tih godina - ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života.

Ukoliko, pak, izgubite pravo na obiteljsku mirovinu (jer ste npr. prekinuli studij) pa naknadno upišete novi studij, možete ponovno podnijeti zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu (pravo ponovno vrijedi najduže do navršene 26. godine života).

Sve navedeno u bitnome vrijedi i za obiteljsku invalidninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru.Nisam se mislila izvlačiti na bolest jer hvala Bogu nije mi ništa. Nego me samo zanimalo dali mogu kako primati ovu godinu mirovinu dok ne upišem faks. Jer znam da i nakon školovanja imam pravo godinu dana primati mirovinu pa nisam znala da li moram završiti cijeli faks da iskoristim to ili mogu i ovako.Ubiti još to uvijek ne znam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Frankovic je napisao:

Nego me samo zanimalo dali mogu kako primati ovu godinu mirovinu dok ne upišem faks. Jer znam da i nakon školovanja imam pravo godinu dana primati mirovinu pa nisam znala da li moram završiti cijeli faks da iskoristim to ili mogu i ovako ...

Pazite, kada govorimo o obiteljskoj invalidnini u ZOPHBDR se jasno navodi:

"Djeca, posvojenici i pastorčad smrtno stradaloga hrvat­skog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja, ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon prestanka redovitog školovanja."

Tu nema dileme, prekinuli ili završili školovanje imat ćete pravo još najduže 12 mjeseci primati obiteljsku invalidninu (naravno, uz podnošenje odgovarajućeg zahtjeva jer to pravo ne ide automatizmom).

Koliko se sjećam (na žalost nemam vremena sada provjeriti) ZOMO ne sadrži takovu odredbu već onu koju sam vam naveo u ranijem postu. Zato bi bilo dobro da odete kod nadležnog tijela HZMO-a radi tumačenja vezano za pravo na obiteljsku mirovinu nakon prekida redovitog školovanja.

 

Vezano uz vuvuzelin savjet: osim kod HZMO-a, svakako otiđite i u referadu, ali imajte u vidu da uz ev. zahtjev za ostvarivanje gore navedenih prava nakon završetka/prekida redovitog školovanja morate priložiti dokaz da više niste upisani na fakultet te da ste prijavljeni na HZZ kao osoba koja traži posao.

Kod ostvarivanja navedenih prava moguće su samo dvije opcije: ili ste redovan student ili uopće ne studirate (jer ste završili ili prekinuli studij), treće nema.

 

Frankovic je napisao:

... ili mogu i ovako.Ubiti još to uvijek ne znam

Vjerujem da nije sve tako crno i da su točka i veliko slovo nenamjerne greške. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Također bih molila pojašnjenje oko prava na obiteljsku mirovinu za studenta. U ZOMO piše "redovito školovanje" do 26. godine. U Zakonu o visokom obrazovanju, čl. 68, razlikuje se student upisan u redovitom statusu i student upisan u izvanrednom statusu. Ovaj u redovitom statusu je onaj koji upiše 60 ECTS-a, a uz izvanrednom onaj koji upiše 30-60 ECTS-a u akademskoj godini. Prvo što mi nije jasno je to da se potvrda HZMOu treba predati sada nakon upisa zimskog semestra, kada student u najboljem slučaju može upisati maksimalno 30 ECTS-a i ne zna se koliko će upisati u ljetnom semestru. Dakle, sada kada se predaje potvrda, ne zna se koliko će ECTS-a student upisati u akademskoj godini koja tek počinje.  Drugo, ako ZOMO pod "redovitim školovanjem" preuzima definiciju "redovitog statusa" iz ZVO, onda to znači da u drugoj godini studija obiteljsku mirovinu mogu primati samo bolji studenti, tj. samo oni koji su sasvim očistili prvu godinu, jer se jedino u tom slučaju može pretpostaviti da će u novoj akademskoj godini upisati ukupno 60 ECTS-a. Ako je tako, zaključak je da (ne uvijek) lošiji studenti nemaju pravo na obiteljsku mirovinu, bez obzira što studiraju u skladu s bolonjskim pravilima koja ne traže da se daje "godina za godinu"? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija