Jump to content

nepotpisani ugovor o radu na neodređeno...


ggrof

Preporučene objave

Poštovani,

 

Od 2007 radim sa ugovorom na neodređeno vrijeme koji nije uopće potpisan niti sa strane nadređenih, niti je dan meni na potpis. Da li je takav ugovor pravovaljan, iako nije potpisan? Da li ja nešto gubim sa time, mislim prava u slučaju otkaza i jeli nepotpisivanjem ugovora poslodavac oslobođen obaveza prema djelatniku? Koje bi posljedice bile za poslodavca i djelatnika? Unaprijed Vam se zahvaljujem!

 

Pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako znate da ugovor postoji ako ga nitko nije vidio ni potpisao? Divim vam se na hrabrosti da bez ikakva dokaza o potrebi za vašim radom uopće dolazite u prostor poslodavca, da vas kakva inspekcija upita što tu radite - što biste im odgovorili? Priča o ugovoru od 2007. koji nije potpisan ni od vas ni od poslodavca, ali nekako ipak znate da je na neodređeno vrijeme....? Čuvajte sebe u ovoj situaciji, da vam se nešto dogodi, još bi vam u bolnici postavili pitanje što ste uopće radili u prostorijama tvrtke s kojom niste u poslovnom odnosu. Predlažem vam da odmah od poslodavca tražite svoj primjerak ugovora iz 2007. godine. Strogo gledano po slovu zakona, svaki punoljetni građanin ima poslovnu sposobnost ako mu je država iz nekog razloga ne oduzme. Taj građanin s poslovnom sposobnošću dužan je poznavati propise iz područja svog života i rada, pa kako se presumira da zna da ne može ušetati u trgovački centar i uzeti bez plaćanja robu koju bi želio imati, tako se isto presumira da zna da ne može stupiti na rad bez ugovora o radu. Nadam se da ćete uskoro postati sretni vlasnik svog ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi poznato kako bi ugovor koji nije potpisan postao pravovaljan, dugačka je priča što bi po zakonu trebalo kad bi inspekcija rada obavljala ono što ju zakon ovlašćuje, pa porezna uprava, financijska policija... Imamo tih ustanova, ali imamo i ovakvu stvarnost da ljudi rade bez ugovora jer se "mali poduzetnici" ne boje nijedne od njih. Procijenite da li vam je moguće izdržati posljedice (vjerojatno gubitak posla) i sankcije državnih službi (suučesništvo u prikrivanju radnog odnosa i vjerojatno poreza i doprinosa) ako cijelu stvar prijavite inspekciji rada.

Iz neprovjernih raznih izvora sam čula da poslodavci kao vaš ustvari rade slijedeće: kad im radnik dođe raditi, u moru "papira" koji se na početku rada potpisuju, radnik potpiše i "bianco" ugovore, čak dva - na određeno i neodređeno, koji ostaju kod poslodavca. U slučajevima kao vaš, ako prijavite inspekciji da nemate ugovor, moguće je da poslodavac nabrzinu popuni taj koji ste potpisali na početku rada i njime pobija vašu tvrdnju da ugovora nema, a za vaš primjerak tvrdi da ste ga izgubili, jer naravno da vam ga je on dao. Možda su svi ostali u firmi koje spominjete tako postupili, a onda mu ne možete baš ništa, moglo se na početku rada zahtijevati svoj primjerak ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija