Jump to content

ZujoVeliki, Bovu - molim pomoć - otkup stana


commando

Preporučene objave

Molim dvoje navedenih cijenjenih članova foruma, ali i g. MorskogWuka, jer su se pokazali najkompetentnijim za ovu problematiku za pomoć. Isto tako bih zamolio nekog od članova foruma koji je imao sličnu situaciju da se uključi u ovu temu.

 

Naime već 17 godina koristim stan u vlasništvu RH, a kojim je upravljao MORH, te za koji sam posjedovao Odluku o korištenju stana na neograničeno vrijeme, a stan nisam mogao ranije otkupiti jer sam bio pripadnik MUP-a, a ne MORH-a, te nisam imao riješen status HRVI.

U ožujku ove godine mi je riješen status HRVI za stalno, te sam to rješenje predao u MORH, te su iz MORH-a kompletan spis prebacili u Ministarstvo branitelja.

Iz Ministarstva branitelja mi je zatim stiglo rješenje kojim mi se dodjeljuje navedeni stan, te da ću biti pozvan na sklapanje prvo ugovora o najmu, a zatim ugovora o otkupu stana.

To je sve u redu, međutim u ovom rješenju od MOBMS-a su naveli kako je to sve u redu i da imam pravo na otkup navedenog stana, ali mi nisu priznali neke članove mog kućanstva koji su sa mnom u zajedničkom kućanstvu od dana useljenja u stan, što je i konstatirano u Odluci o korištenju stana koju mi je izdao MORH-a, te su utvrdili da na taj način imam čak 20 m2 viška i da ću tih 20 m2 morati otplatiti po tržišnoj cijeni.

E sada se tu postavlja nekoliko pitanja.

Prvo, navodim da sam u stanu 17 godina, te znači da se prema ZOPHBDR i Uredbi o stambenom zbrinjavanju na mene odnose odredbe kao prema korisniku stana koji koristim stan prije 07.11.2001. godine (što je i naznačeno u rješenju MOBMS kojim mi se sada dodjeljuje stan), tj prije donošenja "Pančićevog zakona" i prema meni bi se koliko sam shvatio trebale primjenjivati odredbe onog prvog Zakona o pravima branitelja, a koji je u ovakvim slučajevima primjenjivao odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Ukoliko je tako onda bi se tu valjda trebala i primjenjivati odluka Ustavnog suda kojom se poništavaju odredbe o tzv višku kvadrata.

O svemu sam bio potražio savjet prvo u Područnom uredu za branitelje, koji navode da mi ne mogu pomoći, te da se obratim u Gradski ured Grada Zagreba za branitelje, te je i tamo pravnik rekao da uopće nema pojma o tome, te da to i nije njihova domena posla i da mi ne može pomoći ni savjetom. Nakon toga sam otišao u područnu HVIDRU, ali su svi na kolektivnom godišnjem, zatim sam otišao u HVIDRU Grada Zagreba, ali isti također samo sliježu ramenima i šalju me u HVIDRU RH, jer kao tamo su najstručniji. Dođem i tamo i također razočarenje, jer kažu da oni uopće nemaju iskustva u ovakvim stvarima i vidim da im je vrhunac pisanje nekakve žalbice ili sl. Bukvalno je tako. Na žalost. Pitam se za čega sam plaćao članarinu do sada, a od sada to sigurno više nikad neću, no to je sada sporedno.

Kada sam vidio da je najbolje da informaciju zatražim izravno od Ministarstva branitelja, to sam i učinio, ali oni se drže strogo onoga što su napisali u rješenju o dodjeli stana, te da nisu čuli za odluku Ustavnog suda, već da ću taj višak morati platiti po tržišnoj cijeni, a cijeli stan ću morati otplatiti jednokratno. Kada sam rekao da ja nisam u stanju samo za taj višak platiti cca 40 000 eura, a gdje je još ostali dio i to jednokratno, već da ču radije ostati zaštićeni najmoprimac na što u Zakonu piše da imam pravo, u MOBMS-u su mi čak i to pravo osporili, budući oni navode da čak ni to pravo nemam neograničeno, te sam nakon toga napustio ministarstvo, jer sam izgubio živce.

Prije toga sam ih pitao, a gdje piše da se taj "višak kvadrata" otkupljuje po tržišnoj cijeni, dobio sam odgovor da ne piše nigdje, ali da su takav stav zazuzeli prema mišljenju Državnog odvjetništva, a koje nigdje nije objavljeno, niti je to mišljenje sročeno u formi Zakona, Uredbe, Odluke, Pravilnika ili što ja znam čega.

Iako su me ranije bili uvjeravali da neće biti nikakvih problema zato što taj stan koristim prije 07.11.2001. godine, što je navodno mnogo povoljnije nego da sam ga počeo koristiti nakon tog datuma, ispada da je obrnuto, jer ovi drugi imaju pravo bar na obročnu otplatu, što ja nemam, već bih trebao naći gotovinu i to isplatiti.

Postavljam pitanje što mi je sada činiti, jer ovo Rješenje koje sam dobio od MOBMS-a je konačno i na njega nemam pravo žalbe, već mogu samo pokrenuti upravni spor na Upravni sud, što znači još 3-4 godine čekanja ili popisati ugovor o najmu kad mi sad budu ponudili.

Ispričavam se na duljini posta, jer je to specifična problematika i naizgled vrlo komplicirana, jer se zakoni vežu jedan na drugog, ali sam pokušao skratiti koliko sam god mogao.

Molim ZujuVelikog, Bovua, MorskogWuka ili ostale koji su stručni po ovom pitanju za odgovor i uputu što dalje.

Unaprijed hvala i pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine' br. 174/04, 92/05, 107/07, 65/09, 137/09)

Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske 'Narodne novine' br. 2/07

Na snazi i primjenjuje se od 21. studenog 2009.

 

5. PRAVO NA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Članak 36.

(1) Pravo na stambeno zbrinjavanje, prednost pri stambenom zbrinjavanju te mogućnost kupnje stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, imaju osobe utvrđene ovim Zakonom ako nemaju riješeno stambeno pitanje ili je riješeno na neodgovarajući način, odnosno ako 10 godina neprekidno prebivaju u obiteljskoj kući ili stanu u državnom vlasništvu ili vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

 

(3) Pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita, odnosno mogućnost kupnje stana uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate imaju:

 

(9) Pravo na stambeno zbrinjavanje korisnici prava

ostvaruju na temelju pravomoćnog rješenja o trajno utvrđenom statusu.

 

Članak 42.

(1) Osobe koje ostvaruju pravo na dodjelu stambenog kredita prema ovom Zakonu, dodijeljeni kredit otplaćuju umanjen za iznos postotka oštećenja organizma, s tim da su članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata s 90% i 80% oštećenja organizma izjednačeni s HRVI iz Domovinskog rata sa 100% oštećenja organizma.

 

ponovi zahtjev za otkup stana(preporučeno i sa povratnicom).

ako si 10 godina u stanu i imaš status HRVI a ministarstvo neće da postupi po zahtjevu za otkup stana

podnesi sudu tužbu za utvrđivanje da je ugovor sklopljen.

 

Članak 43.

Stambeni kredit i druga prava vezana za stambeno zbrinjavanje ostvaruju se za odgovarajuću stambenu površinu i određuju se prema broju članova obitelji i to:

 

a) samac – 35m2

 

b) dvočlana obitelj – 45m2

 

c) tročlana obitelj – 60m2

 

d) četveročlana obitelj – 70m2

 

e) peteročlana obitelj – 80m2

 

– za svakoga sljedećeg člana obitelji dodatnih 10m2 odstupanje od odgovarajuće stambene površine dozvoljeno je samo kod kupnje stana putem stambenog kredita ili dodjele stana izgrađenog u organiziranoj izgradnji, za veličinu +/- 10m2.

isto vrijedi i za stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija