Jump to content

pravo na dosljednost - nakon kolko godina?


bronx

Preporučene objave

bovu je napisao:

svakako

budi dosljedan i dalje održavaj zemljište dok ti to vlasnik dozvoljava.

hmmm?

al me zanima nakon kolko godina održavanja tog zemljišta ja postajem vlasnik??

jer moji baka i deda vec održavaju to zemljište 43 god, pa me zanima dal sad imaju pravo na dosljednost, tj da ga prepišu na sebe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za stjecanje dosjeloscu tj. protekom duzeg vremena koristenja nekretnine, potreban je uslov da postoji pravni osnov te savjesnost, tj. uvjerenje posjednika da koristi nekretninu kao svoju. Ukoliko posjednik zna ili bi trebao znati da je stvar u vlasnisvu drugog moze je koristiti i 1000 godina ali stvar ostaje u vlasnistvu onog cija je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hjoj, tko zna onda kaj ce bit od toga :S

ovak ubiti stoji stvar:

Moj djed obrađuje 2 parcele 43 godine. Ne obrađuje parcele u potpunosti, nego 1/2 od svake parcele.

Naime prije 43 godine napisan je kupoprodajni ugovor, 2 primjerka, ali nisu potpisani, u kojima pise da on kupuje 1/2 parcele 0001 i 1/2 parcele 0002 (znaci parcele su jedna do druge).

Sad me zanima dali on stječe pravo dosljednosti na te djelove parcela pošto kupoprodajni ugovori nisu potpisani, a nema nikakvog drugog ugovora o tome da ce on održavat te parcele.

 

Ima mnogo susjeda koji znaju da on to održava vec tolko godina te dali bi oni mogli poslužiti kao svjedoci, jer svi znaju da je on to kupio od te osobe koja je sad vec preminula, ali ima svoje nasljednike, a mislim da ni ne znaju da taj komad zemlje jos glasi na njhovog (tatu/djeda)?

 

Znaci sad ti ljudi mogu rec da oni nisu prodali zemlju i zemlja ce ostat u njihovom vlasnistvu, iako su ju stvarno prodali mojima prije 43 god?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim tocno prezumirate.

 

Nacin da legalizujete ugovor koji je po postojecim propisima nistavan, jeste da pokrenetet postupak radi utvrdjenja prava vlasnista, obzirom da su u vrijeme kada je sklopljen ugovor vazili drugi propisi, koji su predvidjali i to da je usmeni kupoprodajni ugovor bio vazeci. Treba dokazivati cinjenice isplate cijene, i okolnost da je ugovor ispunjen u svim dijelovima od onda kad je bio zakljucen, te da nikada nije bilo upitno postojanje vaseg faktickog posjeda.

Za dosjelost ovog ugovora potreban je protek od 20 godina, a taj uslov ispunjavate kao i to, da ste savjesni i posteni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ako sam dobro razumio u ovom slucaju bi se gledalo na to kao da je ugovor sklopljen usmeno, i ako to potvrde susjedi zemljište bi na kraju legalno bilo od bake i djeda na temelju dosljednosti nakon 20 godina?

 

2. dal bi se moglo sa tim ljudima na koje i dalje glasi zemljište nekako to riješit? u smislu da oni potvrde (ako će htjet) da su oni to zemljište prodali mojoj baki i djedu?

Dal se u tom slucaju radi novi kupoprodajni ugovor radi potrebe iz pravnih razloga i to je to?plati se određeni porez na cijenu i unese u zemljišne knjige...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija