Jump to content

Pitanje vezano za otvaranje obrta


THE_SPECIALIST

Preporučene objave

Ako otvaram vezani obrt(zasad neću navodit koji obrt) za koji nemam položen majstorski ispit već bi uposlio osobu sa majstorskim ispitom,da li postoji kakva mogućnost da tu osobu službeno(ustanove i papiri) uopšte nemam prvih mjesec dana(ali obrt mora bit otvoren) i tako izbjegnem velike troškove za tu osobu(mislim da bi za mjesec dana za njega morao uplatit oko 5 ili 6 tisuća kn-što bi mi bio i najveći trošak poslovanja)?

Ali obrt,a može bit i d.O.o.(ne znam još-moram vidit)mora biti otvoren i trebao bi biti u lokalu,jer ja bi kao vlasnik tog obrta prvo morao sklopiti ugovor/e sa strankom/strankama,a radi se o relativno velikom poslu.Znači nema nikakvog posla za osobu sa majstorskim prije nego ja sklopim prvi ugovor,zato mislim kako bi izbjego plaćanje za njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje o početku obavljanja obrta izdaje ured za gospodarstvo kojem ste dužni dokazati da imate stručnu spremu potrebnu za obavljanje tog obrta. Ako tu stručnu spremu nemate, oni će vam izdati rješenje o otvaranju obrta "bez početka obavljanja obrta". Znači, ovim ste korakom službeno postali obrtnik, ali ne smijete raditi to za što ste se registrirali. Kad zaposlite osobu koja ima adekvatnu stručnu spremu, o tome donesete dokaz (ugovor o radu i prijava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje) u isti taj ured za gospodarstvo, oni će vam izdati otprilike isto rješenje ko i ono prije, ali će sad pisati i datum početka obavljanja obrta. Znači, teško možete izbjeći plaćanje doprinosa i plaće osobi sa čijom ćete stručnom spremom ustvari dobiti dozvolu za rad. Ako počnete djelatnost dok imate rješenje "bez početka obavljanja obrta", to je kažnjivo. Malo mi je nejasno zašto mislite da radnik za jedan mjesec košta 5 ili 6 tisuća kuna, valjda taj vaš ima toliko veliku plaću. Minimalna osnovica za uplatu doprinosa je još uvijek 2.814,00 kuna, na što se dodaju doprinosi na plaću, pa taj trošak nije ni izdaleka toliki kako vi kažete.

Možete izbjeći ovu obvezu ako otvorite d.O.o., u trgovačkim sudovima vas nitko ne pita što ste po zanimanju, ali i dalje imate obvezu poštivanja propisa iz određenih djelatnosti - npr. registrirate se za graditeljstvo, a niste građevinski inženjer, ali tada morate angažirati takvoga da bi uopće mogli otvoriti gradilište, znači poštivate propise iz zakona o građenju... To nas država štiti da nam neznalice ne obavljaju poslove koji će nas poslije kao korisnike ugrožavati, ne znam kako su se onda provukli oni graditelji koji su radili vodovodnu instalaciju u Vrbanima, pa oni kojima je pao balkon na kojem su sjedili stanari... Mora biti da su to bili pravi diverzanti kad su se uspjeli ubaciti u djelatnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:hvala:

Hvala Vam na dosta opširnom odgovoru!

Prva 2 dana od svoje objave pitanja sam često gledao jel ima kakav odgovor,a kako je bilo dosta čitanja bez odgovora,onda sam mislio da neće nitko ni odgovorit,pa sam već zaboravio na to pitanje jer imam još niz drugih stvari za napravit.No pređimo na stvar:

Citiram : "Ako tu stručnu spremu nemate, oni će vam izdati rješenje o otvaranju obrta "bez početka obavljanja obrta". Znači, ovim ste korakom službeno postali obrtnik, ali ne smijete raditi to za što ste se registrirali."

 

Pretpostavljam da to znači da ne smijem sklapati ugovor/e sa strankama o konkretnom poslu koji bi moj obrt tada obavio za njih prije nego prijavim djelatnika sa majstorskim.?

A ovo da konkretan posao obrt ne može obavljati prije nego prijavim djelatnika sa majstorskim znam,naravno,radi čega bi uopće to i bilo uvjetovano da nije tako.

 

Ako je d.O.o.,a koliko znam treba uplatit temeljni kapital 20.000 kn,da li ja taj novac mogu vratiti u svoje ruke u slućaju da moram zatvorit taj d.O.o.(npr. nemam dovoljno posla ili nešta drugo)? Ili šta se događa sa tim novcem?

Naravno podrazumijevam da su sve obaveze podmirene bez da se koristio taj novac.

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate volje i vremena, prelistajte malo zakon o obrtu, dio koji govori o vezanim i povlaštenim obrtima navodi koji su to za koje morate imati adekvatnu stručnu spremu. Preopširno bi sad bilo da ulazim u razloge zašto je to tako (a i prije sam bila opširna kao Ivan Mažuranić u svojim epovima), ali obrt kao gospodarska djelatnost s ciljem stjecanja dohotka podliježe određenim propisima (osim zakona o obrtu) koji vas kažnjavaju ako se proglasite npr. keramičarem i krenete ugovarati te poslove (pasus o zakonu o građenju iz prethodnog posta odnosi se i na ovo). Znači - dok nemate čovjeka koji ima stručnu spremu, nemojte započinjati radove, a ugovoriti ih možda i možete.

Kad otvarate d.O.o. morate imati temeljni kapital od 20 tisuća kuna koji uplatom na žiro račun vašeg d.O.o. postaje obrtni kapital (kapital mijenja oblik, zar ne). Taj novac ne mora na žiro računu stajati, s njim možete kupovati repromaterijal,osnovna sredstva, isplaćivati plaće radnicima i tome slično, a kad zatvarate d.O.o. onda imate obvezan postupak likvidacije, osim ako ste otišli u stečaj. Likvidaciju provode likvidatori koje morate platiti. Znači, ako niste sigurni koliko ćete dugo opstati u gospodarskim vodama, nađite radnika na čije ćete zanimanje dobiti dozvolu za početak obavljanja obrta - obrt je jeftinija varijanta za otvaranje i zatvaranje, a i u slučaju kazni - manje su na obrtu. Dosadašnaj praksa ureda za gospodarstvo pokazuje da oni više nikad ne pitaju radi li taj radnik kod vas ili je dao otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:hvala: još jednom

Znao sam ja koju stručnu spremu treba za taj obrt i prije nego što sam otvorio ovu temu,to ni nije bio predmet mojih pitanja,al ok,od viška glava ne boli :-) (ustvari ponekad boli i od viška).

 

Kod d.O.o.-a,što se događa sa temeljnim kapitalom nakon likvidacije,jel može doći u moje ruke ili ne?Recimo da je od 20 t.ostalo 15 na računu.I koliko bi me košto taj likvidator?

anamih je napisao:

Znači, ako niste sigurni koliko ćete dugo opstati u gospodarskim vodama, nađite radnika na čije ćete zanimanje dobiti dozvolu za početak obavljanja obrta

Ako dobro zaplivam onda bi mogo i dugo opstat.Pitanje je dal je rijeka dovoljno velika za sve ribe... :-D

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija