Jump to content

Pravo služnosti za pristupni put


sven80

Preporučene objave

Imam priliku kupiti građevinsko zemljište sa objektom, u blizini Splita sa sljedećim problemom.

Nekretnina se nalazi na dobroj lokaciji, ali ima problem sa pristupnim putem.

Nalazi se na kraju „slijepe ulice“, te dio susjedne parcele priječi izravan kontakt za pristupnim putem. Nekih 20 ak kvadrata bi bilo dovoljno za normalan pristup automobilom.

Na zemljištu postoji i mala vikendica, a postoji i građevinska dozvola za novi objekat izdana na temelju zakona o objektima koji su izgrađeni prije 1968.

U slučaju kupovine želio bih postojeću dozvolu izmijeniti prema novom nacrtu, budući prihvaćeni baš i nije najsretnije rješenje.

Sadašnji vlasnik zbog raznih razloga i nije baš u najboljim odnosima sa susjedima, a ni vlasništvo susjedne nekretnine čisto, budući je još na osobi koja je preminula prije nekoliko godina.

Vlasnik nekretnine me uvjerava da nikada nije uspio postići dogovor o kupovini tog dijela, budući je traženu iznos bio desetak puta veći od realnog.

U stvarnosti na terenu, pristupni put postoji, samo se sporni dio vodi kao dio susjedne čestice. Sadašnji vlasnik živi u inozemstvu, te već 30-ak godina, koliko dugo posjeduje tu nekretninu, za vrijeme boravka u Hrvatskoj prilaz koristi kao da nema nikakvih problema.

Zanima me pravni savjet da li ima smisla upuštati se u kupovinu, koje probleme mogu očekivati, da li mogu očekivati probleme sa izdavanjem nove građevinske dozvole, te što se može napraviti da bi se dobio legalan pristup objektu.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija