Jump to content

Izuzeće suda ili suca


Bojanica

Preporučene objave

Molim hitno za pomoč.Presudom Općinskog suda proglašena sam krivom po čl. 224. st 1 i 4 i izrečena mi je kazna zatvora uz kušnju od 5 godina, te da platim oštečenima određeni iznos.Ukoliko ga ne platim idem odmah u zatvor.Napravila sam žalbu, jer nisam kriva , i Županijski sud ju je uvažio, te presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.Ne bih željela opisivati tijek samog suđenja, ali to je bila katastrofa.Od prvoga dana se vidjelo da je sudac na strani navodnog oštečenika, vidljivo je bilo i da ih dobro poznaje, a što sam zaključila iz njhovog razgovora.Napominjem da je to bio skračeni postupak, tako da nitko nije bio od Državnog odvjetništva niti na jednom ročištu.I ja sam bila bez branitelja, jer sam smatrala da nisam kriva, a što sam i dokazala, ali to sudac nije uzeo u obzir.Predložila sam i svjedoke obrane, ali ih sudac nije pozvao.Bilo je to :moja riječ protiv riječi ođštečenika.

Učinjeno je puno propusta u samom suđenju.Zapisničarka nije pisala u zapisnik ono što sam rekla, nego ono što je ona htjela, jer je bliska prijateljica sa tobožnjim oštećenikom.

Na samom suđenju sam prošla kroz takva maltretiranja i poniženja, i na sve moje prosvjede ništa nije pomoglo.Što sam god zatražila da se unese u zapisnik, ništa od toga nije ušlo, ali je zapisničarka sve uredno pisala, alim ono što je ona htjela.Kada su me tražili da potpišem zapisnik, otprve sam odbila, ali mi nisu htjeli dati kopiju zapisnika.Bila sam prisiljena potpisati, ali nisam potpisala sve stranice posebno nego samo zadnju.

Dobila sam presudu Županijskog suda i odmah poziv na novo ročište i to u roku 10 dana.Jako sam bolesna osoba i teško podnosim put, a i ne želim više sudjelovati u suđenju koji je sve samo na pravedno suđenje.To je malo mjesto i svi se poznaju, a ja sam rođena 300 km dalje.Jednostavno ne želim više pred toga suca.Pristala bi na bilo koji sud u Hrvatskoj, a ne znam kako da to napravim, i što će mi se dogoditi ako se ne pojavim na suđenju.

Molim za pomoč kome da se obratim da mi osigura pravedno suđenje.Također me zanima da li mogu nekome podnijeti žalbu na rad suda i osobito suca.Ne mogu sve napisati jer bi mim trebalo 20 ovakvih kartica, i još ne bi sve stalo.

Molim za pomoč da mi netko kaže kome da uputim pismo, dali ministarstvu pravosuđa, predsjedniku suda ili nekome drugome.Za odvjetnika nemam novaca, jer živim od veoma male mirovine, a nemam niti za put do suda na suđenje.

 

Zahvaljem se na svakoj pomoči.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg opisa je nejasno za kakvo ročište ste dobili poziv jer se ročišta pred drugostupanjskim sudom načelno ne sazivaju. Pretpostavljam da se radi o ročištu na općinskom sudu u ponovljenom postupku.

 

Niste trebali potpisati zapisnik i pod cijenu da vam ga ne daju. Ionako imate pravo uvida u spis u svakom trenutku.

 

Trebali ste tražiti izuzeće suca. No, ako ne tražite izuzeće iz zakonom predviđenih razloga (srodstvo sa strankama, učestvovanje u prethodni radnjama..) nego iz "drugih razloga" koji ukazuju na pristranost, u tome se može uspjeti samo ako imate doista čvrste razloge. Možete tražiti izuzeće suca i sada pri čemu trebate navesti sve konkretne razloge koje navodite. Ovisno o obrazloženju u presudi županijskog suda možda možete iskoristiti i neke stavove toga suda u svoju korist.

 

Možete pisati pritužbu i predsjedniku suda i Ministarstvu, ali teško da će vam to pomoći jer sve vaše primjedbe (barem one koje možete dokazati) uglavnom spadaju u žalbene razloge, a o tome odlučuje viši sud.

 

U slučajevima kad je očito da sudac nekorektno unosi izjave u zapisnik, ili je stranka nevješta usmenom izražavanju, najbolje je napisati pismene podneske, tj. već se u odgovoru na tužbu i kasnije pismeno izjasniti. Podneske možete dostaviti uvijek, i kad sud od vas ništa nije tražio. Ovakve podneske sudac ne može mijenjati kao što može preformulirati izjave koje diktira u zapisnik, a teško može naći razloga da ih odbije staviti u spis ili da ih isključi iz spisa.

 

Dakle, budući da ste već bili saslušani i znate koja su vam sve pitanja upućena, a u presudi županijskog suda je vjerojatno navedeno što još treba utvrditi, možete se na sva ta pitanja očitovati pismeno i dostaviti taj podnesak sudu prije zakazanog ročišta. I bez obzira na to bit će proveden postupak na ročištu kakav je potreban, ali će u spisu ostati i vaš podnesak na koji se možete pozivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo da se zahvalim na odgovoru.Da, poziv se odnosi na ponovno ročište na Opčinskom sudu.Riješenje Žuipanijskoga suda sam primila zajedno sa pozivom za ponovno ročište, a koje je zakazano za 8 dana od primitka poziva.Nije mi jasno kako se sucu toliko žuri.Na zakazano ročište nisam u mogučnosti otiči iz zdravstvenih razloga, a za što sam i dostavila potvrdu liječnika.

Zanima me koliki je rok zastare za takvo dijelo, a koje je navodno počinjeno u studenom mjesecu 2005 godine.

Zahvaljujem se na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija