Jump to content

Pitanje kućnog reda


keep

Preporučene objave

Susjed s kojim dijelim ogradu dvorišta već nekoliko mjeseci svakodnevno, tijekom popodnevnih sati u svom dvorištu upotrebljava bučne strojeve - od kosilice do električne pile. Buka je nesnosna, počinje obično oko 16 i 30 i traje do iza 18 sati. Na moju primjedbu se oglušuje, dapače, reagira vrlo bezobrazno i kaže da u svom dvorištu može raditi što god hoće i kad god hože.Znam da u zgradama obično postoji kućni red, no čini mi se da za nas u obiteljskim kućama nema propisa koji bi čovjeka zaštitili u ovakvim slučajevima. Imam li pravo na mir u svom dvorištu u popodnevnim satima i kome se mogu obratiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da,tako bi trebalo biti...al ja sam ti imala slučaj prije par mjeseci kad je susjed u 20:30 h zvao policiju jer su mu smetala djeca koja se igraju na ulici ispred njegove kuće.Policija došla i ja ih pitam pa zar nije kućni red od 22h?,kaže on ako čovjeku smeta on može zvati kad hoće...nije mi baš to jasno al eto,čika policajac tako reče :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da se može zvati policiju u bilo koje vrijeme, policija dođe i upozori i sutradan opet isto – sve bi se svelo dosađivanje policiji, a ništa se ne bi riješilo. :-D

 

Mene ne smeta povremena buka, ni dječja igra ili kad netko nešto proslavlja ili radi nešto na kući neko vrijeme. Svi mi ponekad bučimo iz nekog razloga i to je normalno. Zanima me postoji li neki propis na koji bi se čovjek mogao pozvati kad netko uporno i bezobrazno ometa tuđi mir – taj moj susjed očito ima neki neprijavljeni obrt, jer mjesecima radi u dvorištu (brusilice, bušilice i slični alati rade punom parom) i to popodne kad se sav normalni svijet odmara nakon posla.

 

Obično susjed susjedu kaže ako će imati neke radove na kući ili oko kuće, pa znaš da će to trajati neko vrijeme i to nije problem – ali ovo nije takav slučaj. Čovjek se jednostavno bacio u neki biznis u svom dvorištu. Nemam ni protiv biznisa ništa, odlično kad čovjek može unovčiti svojih ruku djelo, no – zašto ja moram radi toga trpiti?? Zašto bi morala začepiti uši (i to je ovdje predloženo)? Zašto se moram zatvarati u kuću ako želim malo mira(a i tada se čuje buka)?

 

U nijednom zakonu nisam pronašla da je regulirano pitanje ometanja mog osobnog mira u mom dvorištu. Dotični susjed niti puca, niti koga mlati, niti zagađuje okoliš, niti ometa mir na javnoj površini – nemam se na što pozvati.

 

Može li društvo na ovom forumu pronaći neko konkretno i jasno rješenje? Smatram da moj susjed radi prekršaj, ali ne znam koji. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bavi li se susjed kakvom neprijavljenom djelatnošću, može se prijaviti inspekcijama i poreznoj upravi.

Ako je bespravno dogradio kakav prostor ili strehu za obavljanje djelatnosti, prijava građevinskoj inspekciji.

 

Postoji termin, relativno nov - zagađenje bukom, koji se primjenjuje kada je u pitanju promet ili gospodarska djelatnost (čak i muzika iz kafića). Propisana je razina buke (u decibelima) za npr. zonu stanovanja. Vjerojatno se ne treba primjeniti na djecu koja se povremeno glasno igraju, ali na ovakvog susjeda ?

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali ZPPJRM daje pravo lokalnim vlastima da skroje svoje zakone, kao npr. ovaj:

 

http://98.131.14.19/files/velaluka.hr/obavijesti/11__sjednica_opcinskog_vijeca_/odluka_o_javnom_redu_i_miru.pdf

 

Dakle, provjerite propise lokalne sredine, najefikasnije posjetom u gradske/općinske službe.

 

Ako nemaju, možete jedino ih poticati da takav propis izrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Nema prekršaja po Zakonu o prekršajima ....Ako nemaju, možete jedino ih poticati da takav propis izrade.

 

Moja lokalna sredina ima doduše Odluku o komunalnom redu, ali u njoj nema nešto tako konkretno kao npr. članak 18. u linkanoj odluci. Spomenut je javni red i mir, ali ne u tom kontekstu.

 

No, možda stvarno napišem jedan zahtjev - prijedlog da se nešto takvo nadopuni. Hvala na ideji (iako iskreno sumnjam da će se u time htjeti uopće pozabaviti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija