Jump to content

sporazumni raskid braka


Apacer

Preporučene objave

Poštovano društvo,

kako sam se i ja našao u situaciji kao i većina posjetitelja ovdje, molim da mi svojim iskustvom pomognete da se sve što bezbolnije završi. U postupku sam dogovora o sporazumnom raskidu braka, te me zanimaju ove informacije:

1. da li sporazumni zahtjev za razvod braka, u dijelu gdje se definira iznos alimentacije, može sadržavati postotak plaće, ili je potrebno upisati iznos u kunama?

2. ako je moguće upisati iznos u postotku, kako će izgledati presuda suda? da li će iznos alimentacije biti u kunama ili postotku plaće?

3. da li je moguće u sporazumni zahtjev upisati klauzulu po kojoj dokle god smo u zajedničkom kućanstvu, nije potrebno plaćati alimentaciju?

4. supruga želi određeni postotak i na dodatke na plaću (da li je to prijevoz?), božićnicu i regres (ovo su iznosi koji se mijenjaju, dakako, ovisno o mogućnostima firme). ima li i na to pravo?

 

unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznos alimentacije koje treba izdvojiti za vaše maloljetno dijete se određuje prema vašim prosječnim mjesečnim primanjima koji ćete morati predočiti Sudu. Obično se traži vaša platna lista i godišnji prikaz svih primanja koji se prijavljuje poreznoj upravi. Dakako da svi evidentirani prihodi ulaze u koeficjent za izračun visine alimentacije koje ćete morati mjesečno uplačivati za vaše dijete. Mislim da je najmanji iznos alimentacije koji sud može dosuditi oko 900 kn, ali to treba provjeriti u ovom vremenu i da vas ništa ne može izuzeti od obaveze plačanja alimentacije. Na sudu će se razmotriti između ostalog i visina vaše mjesečne otplate eventualnog kredita, bilo kakvih ustega od vaše plače, pa će se visina odrediti prema važećem Obiteljskom zakonu koji se kreće za predškolsko dijete do 20-25% ustege i za školsko dijete do 30% ustege.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na početnoj pomoći, ali ja bih želio izbjeći upletanje suda, i eventualno njihovo određivanje alimentacije.

moja želja je da se sve riješi prethodnim dogovorom, za što su mi potrebni konkretni odgovori na pitanja koje sam niže postavio (vaša iskustva...)

navodim primjer: u članku 238. obiteljskog zakona piše da se uzdržavanje za dijete uvijek određuje u novčanom iznosu, dok odvjetnica supruge gura u sporazum postotak. ja želim iznos. tko je u pravu?

primjer 2: u članku 232. propisano je da uzdržavanje djeteta plaća roditelj koji ne živi s djetetom. što ako u dogledno vrijeme ostanemo u zajedničkom kućanstvu? da li je potrebno posebno navoditi da se u tom slučaju ne plaća alimentacija, ili se to podrazumijeva?

ljubazno se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razmislite o obliku posredovanja koje se zove mirenje. Ono što je bitno za uspjeh u mirenju su stavovi i shvaćanje stranaka - dakle stranke bi trebale biti spremne na dogovor.

Postupak mirenja u odnosu na sudski postupak je iznimno brz i besplatan.

Sudska odluka stvara pobjednika i gubitnika, a nagodba u mirenju za stranke isključuje rizik moguće nepovoljne sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija