Jump to content

mirovina-otpremnina


lorea35

Preporučene objave

molila bih dobru dusu za informaciju..situacija je slijedeca.

majka je dobila rjesenje za mirovinu (prijevremenu starosnu, 56 godina, 36 godina radnog staža) koja je pocela teci 1.1.2010. u 12 mjesecu 2009. potpisala je prestanak ugovora o radu u kojem je glede otpremnine navedeno da ce se primjenjivati odredbe Zakona o radu. Kako je od tada proslo vise od 9 mjeseci, a od otpremnine niti o, nazvala je poslodavca koji joj je rekao kako po novom Zakonu o radu nema pravo na otpremninu. E, sad meni neka pravna logika nalaze da se na nju ne odnosi novi ZOR vec stari ZOR buduci da je do prestanka doslo u 12 mj. prosle godine. znaci niti stari, niti novi zor nema konkretnih odredaba o otpremnini pri odlasku u mirovinu vec se upucuje na kolektivne ugovore, pravilnike o radu, ugovore o radu..Zanima me sto bih trebala napraviti? Poslati zahtjev za zastitu prava poslodavcu u kojem se trazi isplata otpremnine, prijaviti ga inspektoru rada ili nesto trece??

hvala svima na odgovorima.(cigo 1 pomagaj vidim da si strucan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da sam baš "stručan" i nisam baš. To to bu ti potvrdil i g. Floki. Ja sam "laik" koji se trudi pomoći.

Dakle lorea 35,

istina je da otpremnina prilkom odlazka u mirovinu nije pravo iz Zakona o radu pa po toj osnovi tvoja majka nema pravo na otpremninu.Istina je i da takova otpremnina može biti uređena kol.ugovorom,pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.Ukoliko jest uređena tim aktima tvoja majka treba podnjeti Zahtjev za zaštitu prava i tražiti isplatu iste ukoliko nije urešđena tako neće imati pravo na otpremninu.

Otpremnina koju propisuje Zakon o radu odnosi se na radnike čiji je ugovor o radu prestao redovitim otkazom ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga pa radnicima služi u svrsi socijalne sigurnosti dok su bez posla. S obzirom da tvoja majka nije bez "posla",odnosno da ima primanja e onda zakonodavac smatra da je njezin socijalni status neugrožen.

Dakle tvoja bi majka trebala pogledati,kol.ugovor (ukoliko je poslodavac potpisnik),pravilnik o radu(poslodavac ga mora imati ukoliko zapošljava više od 20 radnika) i svoj ugovor(mada je to sigurno gledala i u njemu ništa ne piše), pa onda i prema tome i postupiti. Ukoliko joj je poslodavac obečao otpremninu ili je možebitno da zna da je neko dobio istu pri odlasku u mirovinu, trebala bi se obratiti poslodavcau i probato prvo dogovoriti a onda i službeno tražiti isplatu jer bi isplata "nekome " stavila majku u neravnopravan položaj,pa bi se to moglo smatrati diskriminacijom.

Eto toliko od mog "stručnog" stajališta o problemiu tvoje majke. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kisa je napisao:

Imam slični problem-u 1.mj.o.g.otišla sam u prijevremenu mirovinu, a poslodavac je spreman dati sada otpremninu, ali ne zna kako to pravno izvesti, budući da više nisam zaposlenik.

Je li moguće na postojeći Ugovor dodati Anex?

 

Hvala.

 

Moguće je. Nemora čak ni raditi aneks. Možete sačiniti sporazum u kome ćete ustanoviti isplatu otpremnine koji ćete obostrano potpisati. Slobodna je volja poslodavca da vam da otpremninu. Nikakav ga zakon ne sprječava u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cigo1 je napisao:

 

Moguće je. Nemora čak ni raditi aneks. Možete sačiniti sporazum u kome ćete ustanoviti isplatu otpremnine koji ćete obostrano potpisati. Slobodna je volja poslodavca da vam da otpremninu. Nikakav ga zakon ne sprječava u tome.

 

Puno Vam hvala na savjetu i ažurnosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

s o s !!!!!!Poštovani!

Do nedavno kao dijelatniku Furnira d.d. u Zgb.HEINZLOVA 34 uručen mi je poslovno uvijetovani otkaz kao tehnološkom višku!uspio sam naplatiti sve zaostale plaće!!

Sada već bivši poslodavac mi je u tom istom sporazumu dodijelio otpremninu koja mi zakon pripada u min.iznosu s obzirom na god.radnog staža cc 2.660,00 kn.

Interesiram se kako naplatiti otpremninu jer evidentno da bivši poslodavac zavlači s isplatom iste.

U duhu brzog riješenja nesporazuma, pismeno sam obavijestio poslodavca(poštom preporučeno-međutim isti je to ignorirao!!)-Zakonski rok isplate iste je prekoračen već i u samom sporazumu naglašeno 60 dana-prošlo je 75 dana!

Pitanje za vas !

Kako doći do OBRAČUNA OTPREMNINE-tj. dali mi je isti neophodan da potraživanja naplatim putem javnog bilježnika

AKO BIVŠI POSLODAVAC NE ŽELI DATI TAJ ISTI OBRAČUN-dali je u tom slučaju sporazum pravovaljan dokaz za naplatu(s obzirom da se u njemu spominje i iznos i rok za naplatu istog!)

Kako kod vas podnjeti prijavu o neispunjavanju radni prava bivšeg poslodavca rebam pomoć

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija