Jump to content

otkaz Ugovora o radu


joosip

Preporučene objave

Dragi svi,

 

trebao bi pomoć vezanu za otkaz. Naime situacija je slijedeća.

 

Imam ugovor na neodređeno vrijeme, prije tjedan dana sa dao otkaz (na žalost samo usmeno) i u dogovoru oko otkaznog roka se nismo našli, naime problem je nasto u vidu tjedan dana. ja bi htio završiti tjedan dana radnije, pa iskoristiti preostali godišnji, ali moj poslodavac kaže ne, za sporazumni ćeš raditi tjedan duže nego si ti mislio, pa ćeš onda iskoristiti preostali godišnji odmor. Sad mene zanima što učiniti.

 

Naime problem je u tom što tog datuma se ja trebam nalaziti na drugom mjestu, da li imam kakve osnove za izvanredni otkazni rok ili slično.

 

Stručna sprema mi je VSS, ali imam ugovor pod SSS, i htio bi otići u inozemstvo na dodatno školovanje, i tog datuma mi škola počinje, ali moj poslodavac kaže ne, još tjedan dana ćeš raditi. Da li se tu negdje krije mogući razlog izvanrednog otkaznog roka.

 

Lijepo bi Vas molio za pomoć, hitno mi je..

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joosipe,

ti si malo pobrkao pojmove.

Otkazni rok je kategorija koju je Zakonodavac ugradio u Zakon o radu radi toga da bi

-radnik imao vremena naći novi posao ukoliko mu otkaz daje poslodavac

-poslodavac ima vremena naći zamjenu za radnika koji njemu daje otkaz

Dakle tu se radi o slučajevima REDOVITOG otkazivanja ugovora o radum ili o SPORAZUMNOM PRESTANKU ugovora o radu.

Ne postoji kako si napisao "IZVANREDANI OTKAZNI ROK" postoji IZVANREDNI OTKAZ pri kome nema obveze poštivanja otkaznog roka.

 

To je bilo malo teorije čisto da rasčistimo pojmove.

 

U tvojoj konkretnoj situaciji ja ne vidim problem.

Tebi prestaje ugovor o radu recimo sporazumom. Ti ne moraš odlaziti na GO i "gubiti vrijeme". Poslodavac ti je dužan u slučaju prestanka radnog odnosa ,prema čl.61. Zakona o radu, isplatiti naknadu za neiskorišteni GO i ti za vrijeme koje bi bio na GO odradi otkazni rok. Sačini takav sporazum sa poslodavcem i the end. Kužiš? Tu njegovu obvezu, ako nezna za nju možeš iz taktičkih razloga i prešutiti a kad zaključite radni odnos onda tražiti Zahtjevom za zaštitu pšrava isplatu naknade za GO pod prijetnjom obračanja inspektoratu za radne odnose. Obveze po novčanim davanjima (plaća,otpremnina,naknada za GO ne zastarjevaju tru godine).

To je novina po novom Zakonu o radu koji je na snazi od 01.01 2010g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joosip je napisao:

da, mozda jesam malo jer nemam pojma kako to sve funkcionira. a ja bi se dogovorio da mi ne cjepidlače s tim 1 tjednom koji mi ne odgovara tj koji oni zahtjevaju da još radim. pa sad neznam što mi činiti.

 

u svakom slučaju hvala na reagiranju na pitanje...

 

joosip,kaj ne kužiš? A voidim da ne kužiš. Odradimu taj tjedan ili kolko treba otkaznog roka. Reci da ne ideš na GO i da ćeš mu za to vrijeme odratiti otkazni rok. A kad ti vrati dokumente traži da ti GO platu. Mora ti platiti ako neće kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija