Jump to content

Prava branitelja i žalba na rješenje o prijemu na posao


intelekta

Preporučene objave

Pozdrav svima!Molim za pomoć sve koji imaju iskustva s time što ja sada prolazim. Bila sam 1.na testiranju za posao u državnoj firmi-posao referenta.Donijeto je rješenje da sam primljena na posao,međutim jedna je osoba podnijela žalbu i poziva se na status branitelja.Po meni nema osnove za žalbu jer je daleko na rang listi iza mene,a koliko ja znam prema zakonu bi imala prednost samo ukoliko ima jednaki broj bodova kao i 1.na testiranju.Zanima me koliko dugo traje postupak žalbe,i što mogu očekivati kao ishod svega ovoga? Pomoć molim! Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o pravima hrvatskih branitelja obvezuje državne i javne službe da nezaposlenom branitelju koji ispunjava uvjete tražene natječajem da prednost pri zapošljavanju, ako o svom statutsu podastre dokaze. Tu pomoći nema, osim ako branitelj to ne zna pa se ne žali.

Sad će zbog žalbe branitelja vjerojatno biti poništen izbor po tom natječaju i bit će objavljen novi. Ako se na novi natječaj javi isti branitelj, vi drugi ste bespomoćni, čekajte da se u nas formira neka nevladina ili kakva druga organizacija koja će konačno štititi prava onih koji nisu bili dosta stari da budu branitelji, a ipak su časni građani vrijedni poštovanja i - trebaju posao i plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci,onda nisu ni trebali provesti testiranje vec od nas 30 koji udovoljavamo formalnim uvjetima,dati posao nekom radi zakona koji krsi sva ustavna nacela-svi gradjani su jednaki pred zakonom...Znanjem se nista ne moze pomoci.Nebi mi bilo zao da ima isti broj bodova kao ja...ali ovako!Ja,koja nemam nigdje nikakvu vezu,vec dijete koje treba prehraniti i muza koji je ostao bez posla,napokon dobijem sansu za rad i onds takva osoba porazi,katastrofa.Neznam zasto je onda nisu odmah odabrali,a znali su za taj njezin "status" koji toliko naglasavaju i stalno traze neka svoja prava.Na faksu sam gledala kako se izvlace na te povlastice,sad i dalje kad se zaposljavam isto...gdje je tu pravda???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onaj tko želi testirati kandidate za neki posao zna zbog čega su mu rezultati takvog testiranja potrebni. Zakon o pravima hrvatskih branitelja daje prednost nezaposlenom branitelju koji udovoljava uvjetima natječaja. E sad, ako su rezultati testiranja podloga za sačinjavanje rang liste, s te bi se osnove moglo osporavati davanje prednosti branitelju koji nije imao dobre rezultate testiranja. Inače, jedno od osnovnih pitanja na sudskom postupku zbog ovakvih stvari je: što je poslodavac tražio natječajem? Ono što je tražio, to mora i uzeti, a ako to natječajnim postupkom nije dobio, mora zaposliti bez natječaja (to znači odluku o neizboru po natječaju i zapošljavanje na određeno vrijeme do ponovne objave natječaja). I sama se pitam zašto moj sin koji je bio dijete u vrijeme domovinskog rata mora biti preskočen od vlastitog oca koji je bio branitelj, kakve to ima veze s njihovom sposobnošću za neki posao (čak su i iste struke)? Branitelj, što je to, da li je to božanstvo? Ne, to je normalno stanje za mušku i dio ženske populacije u ratnom vremenu, to nije ni herojstvo, ni junaštvo, ni požrtvovnost - sasvim normalna obveza koja postoji svuda u svijetu. Dezerter - to je status za koji zakoni predviđaju progone i kazne. U nekim se državama za to dobiju i politički bodovi, pa se sjedi u parlamentu i lamentira o svemu i svačemu, pa čak i o ratu koji su gledali s pristojne udaljenosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dakle ovako.

 

Koliko ja vidim, zakon samo predviđa da se dotičnom da prednost, ali ustanova nije obavezna i zaposliti tu osobu. Ona je obavezna samo dokazati da je osporavatelju odluke o zaposlenju dala prednost, ali mu ta prednost nije bila dovoljna da pretekne najboljega kandidata.

 

Ukratko, on ima pravo na prednost, a ne pravo na posao.

 

S obzirom da se žalio, inspekcija sad mora utvrditi da li ima osnove za žalbu, ali i da donesu rješenje o poništenju natječaja (što ne moraju), tada vi možete protiv tog rješenja povesti upravni spor. Tražite da vas se obavijesti jer imate pravo znati.

 

Uglavnom, ne dajte lošijem kandidatu da vas zezne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

prijavila sam se za natječaj tajnice škole gdje je u natječaju pisalo da traže diplomiranog pravnika..No međutim dobila sam odgovor na je primljena osoba s višom upravnom školom ali da je dijete nestalog branitelja.Naravno da nisam pozvana na razgovor niti na ikakvo testiranje.Smatram da osoba nema prednost jer nema potrebnu kavlifikaciju po natječaju, bez obzira što je dijete nestalog branitelja.

Što vi kažete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi za radno je mjesto tajnika predviđena visoka stručna sprema upravne ili pravne struke, a oni koji kao upravni pravnici (ranije stečena viša stručna sprema) rade otprije smatraju se stručnima (princip očuvanja zatečenog stanja).

Dakle, ponavljam ranije rečeno: ako je škola koju spominjete u natječaju tražila diplomiranog pravnika, onda ne smije uzeti onoga tko to nije, pa taman da je sto puta dijete branitelja. Zakon o pravima hrvatskih branitelja u čl.35. jasno govori i navodi prednosni red raznih kategorija, ali SAMO AKO ISPUNJAVAJU UVJETE NATJEČAJA. Znači, ta škola bi najprije trebala poništiti natječaj da bi unatoč vašoj molbi mogla uzeti osobu neodgovarajuće stručne spreme zato jer je dijete branitelja, i predlažem vam da ih prijavite prosvjetnoj inspekciji, jer ne može se uzeti ono što se natječajem nije tražilo. Naravno da će vam prijava inspekciji na duži rok zatvoriti vrata u prosvjeti (informacije fantastično kruže), ali zar nismo svi na braniku protiv korupcije?

Odlučite sami, ali škola koju opisujete načinila je veliku pogrešku i morala bi poništiti natječaj, razvrgnuti ugovor o radu sa osobom koju je na ovaj način zaposlila (poznat mi je sličan primjer nakon intervencije inspekcije).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anamih je napisao:

Znači, ta škola bi najprije trebala poništiti natječaj da bi unatoč vašoj molbi mogla uzeti osobu neodgovarajuće stručne spreme zato jer je dijete branitelja, i predlažem vam da ih prijavite prosvjetnoj inspekciji, jer ne može se uzeti ono što se natječajem nije tražilo.

I to samo do 60 dana, radi potrebe obavljanja poslova koji ne trpe odgodu (a koju bi btw. poništavanjem škola sama stvorila, što je također dio "prakse" kad je ciljana osoba iz neodgovarajuće skupine) do zapošljavanja po natječaju.

Zapravo ni takav ugovor ne bi trebalo sklopiti sa nestručnom osobom, odnosno onom koja uvjete ne ispunjava a niti spada u kategoriju iznimne dozvole prijelaznih odredbi, jer evidentno ima i stručnih osoba. Obzirom da je ravnatelj taj koji takav ugovor sklapa prema vlastitoj odluci o izboru (nije potreban natječaj, ičija suglasnost i sl.), bila bi upitna kvaliteta barem jedne od dvije uloge koje su mu dužnost (poslovodno i stručno voditeljstvo).

Doduše, budimo iskreni pa recimo da nestručni kadar u školama, od vrha naniže, nije pojava novijeg datuma niti samo u brdsko-planinskim područjima i udaljenim otočkim školama ili tamo gdje je zbilja veći problem doći do odgovarajućeg, nego solidna livada za pašu kako kome i kada upali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko imate osnovane sumnje da je postupak odabira po natječaju nezakonito proveden, za to je u školama nadležna prosvjetna inspekcija i njoj se obratite. Prosvjetne inspekcije su obično u nekoj zgradi županije (ne znam iz kojeg ste grada) pa probajte, a imate i na stranicma MZOŠ-a njihov raspored. Ako se obratite školi, to je promašena adresa, jer vi kao tražitelj zaposlenja niste sa školom u poslovnom odnosu po kojem bi vam oni morali obrazlagati razloge svojih odabira. Dakle, na inspekciju i ona mora izvršiti nadzor te vas izvijestiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija