Jump to content

Struja, voda, bivši suprug-katastrofa za moj džep!


jabuka

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

Situacija je slijedeća. prije par godina sam se razvela od bivšeg supruga međutim dioba bračne stečevine još nije gotova. Dok se to ne sredi oboje živimo u zajedničkom kućanstvu (stan do stana koji spadaju u moje nasljedstvo - on je nešto ulagao u uređenje i dovršenje i ne želi izaći dok se sudski ne podijelimo odnosno dok ga ne isplatim-duga bolna priča). Imamo iste režije koje sve glase na meni jer su napravljene na mojoj nekretnini koja mi je ostavljena. Otkada smo se rastavili on ne plaća ništa a meni dolaze opomene tako da sam jednostavno isključila mu struju i vodu dok mi ne podmiri zaostatke. On prijeti da će me tužiti. Kakav je moj pravni položaj budući su svi priključci na moje ime i za njihovo mjesečno plaćanje ja odgovaram pred zakonom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On ima pravo na povrat polovine ili cijelog iznosa realno uloženog .

Ulaganje u nekretninu koja je Vaše vlasništvo je bračna stečevina ako je zarađeno ta trajanja braka, neovisno tko od vas dvoje je to zaradio.U tom slučaju ima pravo potraživati polovinu uloženog.

Ako je on uložio sredstva koja je imao prije braka, ili je npr, dobio/naslijedio od roditelja, ima pravo na povrat punog iznosa uloženog.

 

Tužbom zatražite plaćanje najamnine za taj drugi stan (i neplaćene najamnine za period od prestanka bračne zajednice, do pet godina unatrag.Također i plaćanje duga za režije.

To dugovanje može se odbiti od njegovog potraživanja/ulaganja.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od bivšeg tražiti sklapanje ugovora o najmu stana.

(pismeno preoručeno i sa povratnicom ,što čuvate kao dokaz)

ako odbije sklapanje ugovora o najmu

od prestanka zajedničkog života (ili od rastave)tužbom tražiti najamninu uvečano za zakonske zatezne kamate (unatad do 5 godina-stjecanjem bez osnova)

tražiti iseljenje a i plaćanje dijela režija uvečano za zatezne kamate.

 

ima pravo na povrat ulaganja(1/2) ako je tim ulaganjem povečana vrijednost nekretnine i ako ima dokaze za ulaganje.

 

redovito održavanje ne spada u povečanje vrijednosti nekretnine za koje bi imao pravo na povrat djela uloženih sredstava.

koristio je nekretninu i bio je dužan i održavati istu nekretninu.

ako traži povrat dijela sredstava za redovito održavanje

tražite plaćanje djela najma za korištenje nekrtnine za sve razdoblje zajedničkog života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je našao nekog advokata koji ga je uspio uvjeriti da je vanknjižni vlasnik moji stanova pa da može doći samo do fizičke diobe po principu ˝jedan meni - jedan njemu˝ iako su stanovi u izgradnji meni oporučno ostavljeni (on je ulagao zajedno samnom dok su se gradili ali je ulagao u tuđu nekretninu - moje je postalo tek nakon smtri roditelja). Budući sud još nije donio nikakvu odluku ja njega izbaciti još uvijek ne mogu. Ma čak bih i tolerirala to što je u drugom stanu da samo plaća ono što potroši a budući on to ne želi ja sam isključila i struju i vodu jer sam ja nositelj. A na sudu ću svakako tražiti da mi plati sve zaostatke režija pa nek se umanji od konačne svote. On dokazati ne može da je plaćao jer ja imam sve potvrde o plaćanju koje marljivo skupljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija