Jump to content

Prijevara , zastara


Maryhr

Preporučene objave

Kaznena prijava zbog prijevare odbačena s obrazloženjem zastare, iza toga sam preuzela kazneni progon i rješenje suda negativno.

Naime radi se o slijedećem ; 1993 godine je posuđen značajan novac s obvezom vraćanja i plaćanja kamate 8 u visini bankovne. Dužnik je povremeno plaćao kamatu , ali glavnicu nije vraćao, iako o navedenom dugu nije bio sastavljen nikakav dokument. Nadalje 2008. Godine

( veljača) dužnik potpisuje Ugovor o priznavanju duga

( javnobilježnički ovršni akt), istim ugovorom priznaje dug, izjavljuje da ima imovinu za vratiti dug, određuju se rokovi vraćanja duga, ali ništa. Državno odvjetništvo ni sud nije razlučilo da je u istom postupku 2008. ponovo učinjena prijevara, s naznakom na činjenicu da dužnik nema imovine jer je pravodobno svu imovinu podijelio. Ovrha stoji na sudu i stajati će, a ja do svojih novaca ne mogu. Imate li vi kakvu ideju? Hvala i srdačan pozdarv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je u ugovoru ovjerenom po javnom bilježniku osoba ovjerila svoju izjavu da ima imovine, a zapravo je nema, onda je možda time počinila kazneno djelo krivotvorenja.

 

Pokušajte s tom prijavom jer još nije u zastari.

 

No iako ta prijava niša ne košta, teško ćete putem nje do svog novca jer to ne mijenja činjenicu da osoba nema imovine.

 

Jedino ako ima "prikrivenu" imovinu, kaznena prijava i sudski postupak mogu djelovati "poticajno" na dužnika da vrati novac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali državno odvjetništvo je na uvid imalo navedeni ugovor,te u svom rješenju uopće isti ne dotiču, samo kažu da je prijevara nastala predajom novca itd.Znam da do novca neću doći, ali htjela sam da dužnik osjeti da je kriv.Čak sam razmišljala da ponovo idem s kaznenom prijavom samo u dijelu ugovora koji sam navela. Vaše mišljenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnijeti tužbu za vračanje duga (kojeg je priznao 2008.g)

uvečanog za zakonske zatezne kamate.

stjecanje bez osnova.

ako su u pitanju nekretnine izvaditi vlasnički list za imovinu koju je "podjelio" (povjesni izvadak )i iz knjige položenih ugovora tražiti darovni ugovor kojim je nekret6nina prenešena na "daroprimca".

 

tužbom osporavati darovni ugovor kao fiktivni darovni ugovor sa svrhom da se iz imovine nemože namiriti dug.

 

tražiti zabilježbu tužbe na spornij nekretnini.

 

od kaznenih prijava nema neke koristi.

 

zastara potraživanja duga priznatim pred javnim bilježnikom je 5.godina od priznamja duga.

 

ali pošto je več donešno rješenje za ovrhu

zastara za potraživanje duga je 10.godina

i nije potrebno podnositi novu tužbu za utvrđivanje duga.

samo tužbu za osporavanje darovnog ugovora(ako su u pitanju nekretnine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražbine utvrđene jb aktom također zastarijevaju za 10 godina ( čl.233 zoo), nije potrebno utvrditi dodatnom sudskom odlukom. To već daje određenu poziciju. također, istim je došlo do prekida zastare ( priznanje duga ), barem u obveznopravnom odnosu ( kazneni propisi su druga stvar, postoji inst. aposlutne zastare).

mislim da nema smisla podnositi tužbu radi vraćanja duga ukoliko ste već krenuli s ovrhom zbog mogućnosti odbijanja tužbe radi dvostruke litispendencije, a imate i ovršnu jb ispravu. Na temelju nje možete ishoditi sudsku ovrhu na stvarima na kojima se ne može ishoditi izvansudska ovrha npr.pokretnine; mup vodi očevidnik motornih vozila pa možete provjeriti postoji li neko vozilo registrirano na ime ovršenika.

Ukoliko smatrate da Vas je dužnik oštetio prijenosom imovine na druge osobe, možete podnijeti tužbu radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija