Jump to content

RTV pristojba i definicija kućanstva


Zephram

Preporučene objave

Iako na forumu ima sličnih tema, nisam našao pravi odgovor na moje pitanje pa ga evo objavljujem.

 

Živim sa suprugom i kćeri u očevoj kući na prvom katu, on, i moja dva brata te majka su na drugom a jedan brat sa suprugom i kćeri na trećem. Svi računi (struja, voda, smeće, telefoni) glase na očevo ime jer je on jedini vlasnik kuće. Tako on plaća i rtv pristojbu a na svakom katu imamo po jedan televizor.

 

Jučer mi na vrata došao HTV-ov kontrolor a budući da ja nisam bio kući, moja supruga ga je pustila u kuću i dala mu podatke koje je tražio jer joj je zaprijetio kaznom od 3000 kn. Tražio je od mene i brata da se prijavimo za plaćanje rtv pristojbe (svaki svoje) jer da imamo zasebne tv uređaje. Rekao je još da moramo i platiti za zadnjih 6 mjeseci 480 kn.

 

Danas je došao to naplatiti i brat mu je rekao da neće platiti tih 480 kn ali da se pristaje prijaviti i plaćati ubuduće na što je ovaj odmah pristao.

 

Ja sam i danas bio na poslu u to vrijeme ali sam supruzi rekao da kontroloru kaže da mi živimo u zajedničkom kućanstvu sa mojim ocem te da sukladno članku 53. stavku 5 Zakona o HRT-u (Kućanstva koja u vlasništvu imaju dva ili više radijskih i televizijskih prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu u stavku 4. ovoga članka kao da imaju jedan radijski ili televizijski prijamnik.) smatram da nismo dužni plaćati još jednu pristojbu kad je već plaća moj otac.

 

Na to je kontrolor nastavio inzistirati da smo mi odvojeno kućanstvo te ostavio uplatnicu na moje ime u iznosu 480 kn te prijavu za plaćanje pristojbe ubuduće.

 

Što sad mogu očekivati te kolike su mi šanse dokazati da živim u zajedničkom kućanstvu s ocem?

 

Molim brz odgovor i unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

Kako sam i napisao, supruga je bila sama doma a on je zastrašio žandarskim pristupom kako oni to već znaju. Poslije sam joj rekao da više nikad nikoga - pa ni policiju - ne pušta u kuću bez naloga ali što se može - ona se bila prestrašila i zbunila.

 

Dakle, što mi je sad činiti, gdje da odnesem/pošaljem tu očevu izjavu? Preporučeno HRT-u ili da čekam što sa suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemoj potpisati nikakvu prijavu.

bez potpisane prijave nemože prijaviti pristojbu .

 

ako dođe do bilo kakvih problema tada otac dostavlja HRT-u kopiju uplatnice i pisanu izjavu da je kuća i tv njegovo vlasništvo.

 

vlasnici rtv uređaja su dužni plaćati rtv pristojbu a ne korisnici.

po starom zakonu iz 2003.g

a koko će to pitanje biti uređeno novim zakonom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Evo meni se desila gotovo identična stvar samo što se ne radi o stanu na katu, nego je ulaz do. Kod mene kontrolor ne prihvaća da me prijavi od danas pa na dalje, već uporno inzistira na onih 480 kn. Dali postoji kakvo rješenje i što se može dogoditi ako odbijem platiti. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za sve koje zanima - ovu situaciju sam uspješno priveo kraju. HRT mi je počeo slati uplatnice i teretiti me za plaćanje pristojbe od dana kad je kontrolor bio kod mene bez ikakvih prijašnjih dugova. (Dakle oni samo prijete tim navodnim obvezama plaćanja pristojbe za 6 mjeseci prije dolaska kontrolora i nekakvim kaznama od 2000 kn ali ništa od toga)

 

No ja nisam htio pristati ni na to nego sam im lijepo poslao prigovor utemeljen na novom Zakonu o HRT-u u kojem piše da jedno kučanstvo plaća samo jednu pristojbu bez obzira koliko TV prijemnika posjeduje. Naveo sam da živim u zajedničkom kučanstvu s ocem i to potkrijepio dokazima tj. kopijama uplatnica svih računa (struja, voda, telefon itd.) koji glase na mog oca a vidljivo je da ih ja plaćam jer su uplate s mog tekućeg računa.

 

Na to oni nisu imali izbora nego me osloboditi plaćanja posebne pristojbe jer sam već član kučanstva koje ju uredno plaća.

 

Eto, tako da vidite da ni ovi na HRT-u nisu nerazumni kako neki kažu nego suočeni s nepobitnim dokazima, odustaju od izgubljene bitke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Evo i ja imam problem vezan uz definiciju kućanstva.

Živim u kući gdje smo suvlasnici ja,mama,teta i teček a kuća nije etažirana.teta i teček žive na katu i oni plačaju tv pristojbu ,a mama i ja s mužem smo u prizemlju s tim da smo odvojeni stanovi vrata do vrata i samo mama plaća pristojbu jer do sada mi nismo imali tv.Šta se tiče režija struja nam je odvojena a telefon,plin i komunalije zajednički( na mamu je telefon s maxtv-om i plin a na mene komunalije za oba stana). pa me zanima dali sad i mi moramo plačati pristojbu kada smo dobili tv?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija