Jump to content

Kako dati prijedlog za promjenu zakona?


franciska

Preporučene objave

Kod jedne zakonske odredbe iz područja nasljednog prava, uočila sam nepravdu koja može proizaći iz zakonskog rješenja. Jednako tako su sporna, ili neprimjenjiva u praksi određena rješenja iz obiteljskog prava.

No, mene sada zanima kako bih mogla dati prijedlog za promjenu određenih zakonskih odredaba? Da li se takav prijedlog upućuje Odvjetničkoj komori? Ili nekom resoru u Vladi? Ili pojedinom saborskom zastupniku, ili saborskom odboru? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka izmjena zakona jest jedan manji ili veći novi zakon. Članak 85. Ustava kaže:

 

Članak 85.

Pravo predlagati zakone ima svaki zastupnik, klubovi zastupnika i radna tijela Hrvatskoga sabora te Vlada Republike Hrvatske.

 

Savjet:

Pronađite "svojeg" zastupnika kojeg bi moglo zanimati to što vas muči, pa onda njemu predložite da predloži izmjene odnosnoga zakona. Smatram da ćete jako teško progurati to što želite.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izradite prijedlog Zakona o izmjeni zakona prema pravilima, možda uz pomoć nekog pravnika, kako bi vas ozbiljno shvatili, ali i olakšali i ubrzali njihov posao.

 

Za to pogledajte Poslovnik Vlade (priprema materijala, Poslovnik Sabora (postupak donošenja zakona), a na web stranicama Hrvatskog sabora nađite neki primjer pod akti sabora-akti ili sjednice-dnevni red.

 

Nako toga možete ga poslati kao inicijativu:

-zastupniku (provjerite prema radnim tijelima tj. odborima Hrvatskog sabora koji je zastupnik u kojem odboru pa pošaljite onom koji je u odboru koji se bavi tim pitanjima koja se vas tiču, možda Odbor za obitelj, mladež i šport) ili odmah odboru, ali bolje zastupniku jer igrate na njegovu taštinu, s obzirom da će to biti "njegov" prijedlog, računajte i na to tko je na vlasti :)

 

Ako ne ide

-vladi, određenom uredu ili koordinaciji (koji se bavi tim pitanjima koja se vas tiču )

-ministarstvu koji se bavi tim pitanjima, MOBMS - ministarstva - u pravilu tu sve počinje, jer ministarstva moraju prikupljati mišljenja drugih, pogledajte poslovnik vlade, tako ako se zastupnik i "zapali" morat će se spustit do ministarstva da se provede procedura?

-udruzi, sindikatu koja se bavi tim pitanjima, a da je prilično zastupljena u medijima, da se preko njih obratite tijelima vlasti, ili javnosti

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija