Jump to content

Devastacija morske obale


coperko

Preporučene objave

Imam jedan naoko maleni problem ali meni je ipk veći nego što se čini. Naime, imam vikendicu na jadranu, u jednoj lijepoj uvali koja je u potpunosti naseljena. Ispočetka je tu obala bila jako strma i neprohodna ali je kroz godine čitava betonirana, jer je svatko sebi napravio rivu, što je svima odgovaralo, i zbog hodanja i kupanja i vezivanja brodova. Također na nekih 5 metara od mora duž cijele uvale protežu se borovi u nizu, koji su tamo još prije nego su ljudi došli. Ti borovi spašavaju ljeti od vručina i bez njih se ne bi dalo izdržati na obali jer su jedini zaklon od sunca. Sada je došao novi susjed koji je kupio kuću i već je prošle godine sagradio parking prema moru (on je prvi red do mora, ali je sagradio taj parking još prema moru pa je time dobio na površini, makar to nije njegovo). Sada je još bliže moru, na nekih 3 ili 4m od mora, napravio betonski plato i nadstrešnicu i ogradio i osvijetlio da samo on može tu doći, te je time nas ostale susjede uskratio za površinu za kupanje. Kao da to nije dovoljno posjekao je 5 borova ispred njegove kuće, ali koji su na pomorskom dobru, kako bi se njegova kuća vidjela s druge strane uvale. Jako sam razočaran, jer već sada mogu kazati da nam je uništio puno narednih ljetnih omora. Bez borova to nije isto i nije se moguće zadržavati na obali, što je za nas koji smo na to naviklli veliki gubitak. Znam da je borove nemoguće vratiti, ali me zanima da li ga mogu prijaviti nekoj inspekciji barem zbog platoa i paringa koji je napravio pa da mu se to sruši. Hvala vam na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakako da ga možete tužiti!

Trebali bi se javiti Lučkoj Kapetaniji kojoj to mjesto pripada, odjelu za pomorsko dobro ili inspektoru sigurnosti plovidbe.

Ima more primjera ko što je vaš, dapače puna ih je obala! devastaciji obale nikad kraja. Pogotovo primjeri ko što je vaš susjed. On najprije nemože dokazat vlasništvo nad tim djelom koji je betonirao, iz razloga jer je očito da je ušao u pomorsko dobro.. ali već vidim scenario koji bi se mogao desiti ukoliko i dođe inspektor iz Kapetanije: on će svakako utvrditi da ste vi upravu tj. da je to bespravno izgrađeno, ali isto tako on nemože djelovati selektivno pa će se zapitati šta je sa ostalim bespravnim rivicama i betonskim obalama koje su izgradili ostali susjedi tj. mještani, dali da se i to ruši ?? Pa bi mogao reći da su te rivice na jedan način i "korisne" jer pružaju kakav takav vez za brodice i pružaju nekakvu sigurnost plovidbe.. Nažalost to je tako kod nas usprkos novom Pomorskom zakoniku koji je jasan u pogledu gospodarenja pomorskim dobrom, tako da regulira i ovakve slučajeve..

Mislim da vam i građevinska inspekcija isto može pomoći, ali imajte na umu da je ona korisna samo ako je vas objekt, vikendica, legalna. Jer ukoliko nije, susjed kojeg ste tužili, vrlo rado će uputiti kontratužbu.

Eto nadam se da sam pomogao u par poteza..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija