Jump to content

otpremnina


MrVivi

Preporučene objave

Pozdrav

Imam jedan veliki problem i molim sve koji mi mogu pomoči da mi se jave.

Pri prekidu radnog odnosa zbog odlaska u prijevremenu mirovinu isplačena mi je otpremina koja je u brutu iznosila 46000 kn. a u netu ,jer je prikazana kao plača na platnoj listi i odbijeni su doprinosi za mirovinsko, socijalno te porezi, isplačeno mi je 22000 kn.

Molim Vas ako znate da mi objasnite dali je to u redu ili se od otpremine ne odbijaju doprinosi i porezi.

Veliko hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezni propisi kažu da je neoporezivi iznos otpremnine 6400,00 kn i to znači da je sve preko toga oporezivo isto kao i plaća.

Zakon o radu kaže da radnik ima pravo na otpremninu u visini 1/3 bruto plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca, ali taj bruto radnik mora dobiti na ruke, a poslodavac trpi poreze i doprinose. Uz ove propise za iznos otpremnine relevantni su i kolektivni ugovori - ne znam u kojoj branši vi radite i koji vas se KU tiče. Ako nemate takvih prava, onda zbrojite svoje godine staža kod zadnjeg poslodavca, sa platne liste pogledajte prosjek bruto plaće prethodna tri mjeseca (to je neto plaća uvećana za doprinose za mirovinsko, porez i prirez) i podijelite taj iznos sa 3, te tako dobivenu razliku pomnožite sa svojim godinama staža i to je ono što vi morate dobiti na ruke. Koliko će to koštati poslodavca - nije vaš problem. Iz vašeg posta nije baš sve jasno, ali nemojte se čuditi što vam je poslodavac uručio obračun otpremnine koji izgleda kao plaća - na iznos koji ste dobili to i mora biti tako (svega je 6400 kuna neoporezivo), samo provjerite da li ste dobili sve što vam po zakonu pripada. Uostalom, pri odluci o prestanku ugovora o radu najčešće i piše iznos otpremnine i pravni temelj po kojem se obračunava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MrVivi je napisao:

Ja sam radio u građevinskoj firmi, točnije u Vijaduktu i otpremnina mi je trebala biti 6 prosječnih plača ali neznam kako su računali jesuli to plače kad sam radio ili kad sam bio na godišnjem i neznam dali trebam dobiti bruto ili neto plače kao otpreminu.

hvala

 

MrVivi,

ti si trebao dobiti obračun otpremnine. U njemu mora biti sve prkazano vezano za način obračuna.Bruto neto,i porezi,dopriniosi ......se računaju prema Pravilniku o porezu na dohodak.Ima tu dio koji je rekla anamih od 6.400 kn po godini staža koji je noporeziv i bla.Ti bi trebao svoje pitanje preformulirati kao npr. "Izračun bruto-neto otpremnine" i postaviti ga na našoj stranici "porezno i financijsko pravo": tamo su ti maheri za ta pitanja. Sigurno ćeti dati cjelovit odgovor.OK? :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija