Jump to content

troskovi parnicnog postupka


danyx

Preporučene objave

ovako... radi se o slijedecem. sud je konacno gotov i osiguranje je odlucilo isplatiti odredjenu svotu novaca koja je podjeljena u tri stavke: 1. nematerijalna steta 2. kamate 3.troskovi parnicnog postupka... sa odvjetnikom je bio dogovor 20% njegovo... e sada uzeo je 20 posto od nematerijalne stete i kamata, a troskove parnicnog postupka je uzeo sebi, kao da ja nemam veze s time s obrazlozenjem da se to tako radi, da mogu pitati koga hocu... e sada, googlao sam, i kazu da se u praksi dosta svadja oko toga, ali da se na kraju sve zbroji i uzme postotak odvjetnika... posto se radi o desetak tisuca kuna, nije za baciti... jel mi se isplati svadjati s njim ili je ipak u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imaš li pisani ugovor? Šta piše u njemu ako imaš? danas je baš na teveu bila neka emisija, g. Andreis je nešto pričao.

 

Ako gledaš iz perspektive odvjetnika to je u redu, a ako gledaš iz perspektive strank, naravno da nije u redu.

 

Što se tiče parničnog trošak odnosno tih radnji odvjetnika, ti si mu ih trebao plaćati, a nisi jer ste se dogovorili da njemu ide 20%, od dosuđenog. Ako gledaš da se radi o tome da je on recimo tebe financirao, onda bi taj parnični trošak bio njegov plus 20% od dobivenog. Ako ste ugovorili 20% od ukupnog dobivenog novca, onda njemu pripada 20% od svega ne plus trošak. Taj odvjetnički trošak kako ga se kolokvijalno naziva nije trošak koji je imao odvjetnik nego trošak koji je imala stranka jer je angažirala odvjetnika. I stoga i ne pripada odvjetniku nego stranci.

 

Najbolje bi bilo kada bi te stvari bile rješene ugovorom, ali često se te stvari izostavljaju iz ugovora, da bi se na kraju razvile kao i tvoj slučaj. Ne kažem da je fer jedno ili drugo, svaka strana će smatrati da su se dogovorili baš onako kako njoj paše.

 

Moj je savjet, pročitajte ugovor, ako ga nemate, idući puta ćete ga imati i pročitati, kao i svi koji budu ovo pročitali. Samo se nadam da taj drugi ugovor neće biti o naplati naknade štete :P

 

sretno!

 

p.s.

 

nikada se ne isplati svađati, ali da možete pregovarati, možete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odvjetnik po tarifi izradi račun za svaku radnju pred sudu u ime stranke (zastupanje na raspravama ,pisanje žalbe ,tužbe itd.)

po zakonu zastupana stranka(a ne odvjetnik) ima pravo na povrat tih troškova ako uspije u tužbenom zahtjevu (srazmjerni uspjehu vračaju se troškovi zastupanja)

 

po odvjetničkoj tarifi odvjetnik usluge naplaćuje od stranke (a stranka traži povrat troškova što zavisi od uspjeha u parnici)

ili može sa strankom ugovoriti plaćanje po uspjehu i u %

ali za % mora biti sklapljen pismeni ugovor o zastupanju.

 

na način naplate troškova kako ste to Vi naveli odvjetnik je dva puta naplatio svoju uslugu.

naplata nije u skladu sa zakonom

 

prijaviti ga odvjetničkoj komori.

ako imate račun ?

ali svo ovisi o ugovoru o zastupanju koji ste sklopili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija