Jump to content

Najam garaže


stribor

Preporučene objave

Hitno!!! Molim pravnu pomoć

 

Unajmio sam garažu od susjeda, bez pismenog ugovora, samo usmenim dogovorom. U situaciji kakva je u državi ostao sam bez posla te obavijestio susjeda da izvjesno vrijeme neću biti u mogućnosti plaćati najam te da garažu iznajmi nekom drugom ako ima zainteresiranih. Susjed je pokazao razumijevanje te mi rekao da sam ja uredan platiša, da se to svakom može dogoditi te da mu nije hitno za novac, da ćemo sve rješiti kad se ponovo zaposlim.Čovjek bi rekao susjed za poželjeti. Međutim nakon dva mjeseca, iako sam ga uredno obavještavao o mogućnostima zaposlenja na nagovor svoje supruge izbio je bravu i postavio lokot te mi naj taj način onemogućio pristup mojim stvarima čija je vrijednost, usput rečeno, višestruko veća od dospjelog duga. U telefonskom razgovoru rekao mi je da će mi pristup stvarima omogućiti kad podmirim dug. Neke stvari iz garaže su mi neophodne, djeci pogotovo, a obzirom da se još nisam zaposlio nisam u mogućnosti platiti traženo. Šta mi je činiti u takvoj situaciji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod uvjetom da ste prestali koristiti garažu i vratili mu ključ (a očito jeste kad ste mu rekli da garažu može iznajmiti nekom drugom), on ima pravo promijeniti bravu i zadržati vaše stvari do podmirenja duga (jer ima založno pravo na njima).

 

Štoviše, ima vas pravo i ovršiti, tj. prodati vaše stvari na javnoj dražbi, pa i po cijeni nižoj od njihove realne vrijednosti, kako bi se naplatio. Također, prilikom razduživanja vi čak ne biste smjeli odnijeti svoje stvari prije podmirenja duga.

 

Osim ukoliko se ne radi o nekom ekstremnom slučaju, teško ćete dokazati tvrdnju da je vrijednost vaših stvari u garaži veća od duga, što na koncu nije ni bitno. Njihova je vrijednost onolika koliko netko ponudi na dražbi.

 

Razlog mog pitanja za porez prilikom najma garaže (osim što me to osobno zanima) je taj što, ukoliko se porez plaća, a on ga očito nije platio jer niste potpisali nikakav ugovor, je što ga onda možete donekle držati u šaci mada trebate i dokazati da ste garažu uistinu i unajmili, a ne da vam je on samo dopustio da u njoj držite svoje stvari.

 

Uglavnom, najpametnije vam je, s obzirom da se radi o dvomjesečnom najmu, a sve ostalo bi moglo dovesti do pogoršanja međuljudskih odnosa, da ne govorim o materijalnoj šteti koju bi vam donijelo natezanje po sudu ili čak ovrha, učiniti kako sam i napisao - posuditi novac i platiti čovjeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju imate dvije opcije:

a) kako bovu kaže tužba (koja košta) za ometanje posjeda (ako je promijenio bravu u zadnjih 30 dana)

b) da mu platite, iznesete stvari i nek najmi ili nek s garažom radi što hoće

 

Mislim da vam je opcija b) jeftinija (tim više što platiti morate kad tad), a vi sad odlučite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako se to radi stvarno, ali ja bih porez prijavio na sljedeći način:

1. Mora se sklopiti ugovor o najmu u kojemu piše kolika je cijena najma.

2. Primjerak ugovora treba dostaviti nadležnoj poreznoj upravi.

3. Uprava će na temelju ugovora odrezati porez (milsim da je 15% od najamnine).

 

 

Jednostavno, zar ne. Usmeni ugovor u ovome slučaju ne bi baš bio moguć. Mislim da je to ilegalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija