Jump to content

Obiteljska mirovina-do koje godine djeca imaju pravo


mirjana123

Preporučene objave

Dakle zanima me do koje godine djeca poginulih branitelja imaju pravo na obiteljsku mirovinu..Moja kčer je prije tri godine odvojila i mirovinu i invalidninu,i prije par dana je napunila 26 godina života,a trenutno je na 2 (ponavljačkoj) godini fakulteta..Pa me sad zanima dali će ona sad dobivati mirovinu do 27 godine života,ili joj je punjenjem 26 godine to pravo oduzeto??? :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirjana123 je napisao:

Moja kčer je prije tri godine odvojila i mirovinu i invalidninu, ...

Ovo "odvojila", znači li to "ostvarila" ili nešto drugo?

 

mirjana123 je napisao:

Dakle zanima me do koje godine djeca poginulih branitelja imaju pravo na obiteljsku mirovinu.Moja kčer je (...) prije par dana je napunila 26 godina života,a trenutno je na 2 (ponavljačkoj) godini fakulteta.Pa me sad zanima dali će ona sad dobivati mirovinu do 27 godine života,ili joj je punjenjem 26 godine to pravo oduzeto???

 

To pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života, uz slijedeću iznimku:

"Ako je redovito školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i koristi se tim pravom za vrijeme bolesti – do navršene 26. godine života, kao i nakon tih godina – ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života." (ZOMO)

Međutim, ako je dijete SS HB-a nezaposleno nakon završetka ili prekida redovitog školovanja može ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu ostvarenu prema ZOPHBDR:

"Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovnog školovanja." (ZOPHBDR)

 

Slično je određeno i za obiteljsku invalidninu (ZOPHBDR):

 

"Djeca, posvojenici i pastorčad do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju do kraja propisanog trajanja redovitog školovanja, ali najkasnije do navršene 26. godine života, a ako su nesposobna za privređivanje, dok ta nesposobnost traje, uz uvjet da je nesposobnost nastupila prije navršene 15. godine života, odnosno za vrijeme redovitog školovanja prije navršene 26. godine života ako je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka ili bolesti, pravo na obiteljsku invalidninu ove osobe mogu koristiti i za vrijeme služenja vojnog roka, odnosno trajanja bolesti do navršene 26. godine života, a nakon toga najviše još za onoliko vremena koliko su zbog služenja vojnog roka, odnosno bolesti izgubile od redovitog školovanja, ako je redovito školovanje nastavljeno prije 26. godine života.

Djeca, posvojenici i pastorčad smrtno stradaloga hrvat¬skog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon prestanka redovitog školovanja."

 

Najbolje bi bilo da odete kod nadležnih tijela (HZMO-a za obiteljsku mirovinu i Ureda za državnu upravu u vašoj županiji za obiteljsku mirovinu) kako bi dobili prave informacije i da bi, na koncu, izbjegli ev. vraćanje prežitaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posto je moja kcer napunila 26 god zanima me dali ce i dalje imati pravo na mirovinu...

i invalidninu...kuci je dobila rijesenje da je izgubila pravo na invalidninu jer je napunila 26 god...

pa me zanima jel djeca poginulih hrvatskih branitelja imaju to pravo do 26.te god ili i dalje

napominjem da se ona studira vec 7 god a na drugoj je god studija

malo me je ona zbunila jer ona tvrdi da ima pravo primat jos godinu dana a u zakonu stoji do 26 god..

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirjana123 je napisao:

posto je moja kcer napunila 26 god zanima me dali ce i dalje imati pravo na mirovinu...

 

napominjem da se ona studira vec 7 god a na drugoj je god studija

 

Do 26. godine života !

 

Može ona tako studirati i do 50.-te godine života ali pravo na mirovinu ima do 26.-te godine svoga života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija