Jump to content

Koga tužiti? grad ili pravne osobe


Omerta_man

Preporučene objave

Pozdrav biti ću kratak i detaljan.

 

Osobi A je nacionalizirano zemljište 1959-e godine

predan ej zahtjev za povrat nacionalizirane imovine 1991 koji koš nije konačno riješen

 

Osobi A je predmetno zemljište eksproprirano 1988-e radi izgradnje stambenog objekta te ukoliko se u roku 2 godine ne privede svrsi vraća se osobi A tj. deekspropriacija temeljem čl.31 zkn o izvlaštenju

 

Osoba A je dobila rješenje od ministarstva pravosuđa 2007-e da se zemljište treba isplatiti a grad još nije pokrenuo nikakv postupak

 

Ondašnaj komisija za oduzim.građ.zemljišta je dala ondašnjoj zadruzi neposrednom nagodbom pravo građenja na toj parceli 1990-e godine uz rok od 2 godine. Pravni slijednik komisije uputila je osobu A da temeljem Zkn-a o vlasništvu dokaže pred sudom prestanak prava korištenja.

 

Osoba A je 1998-e pokrenula tužbu radi utvrđenja prava vlasništva a protiv zadruge koja nije počela graditi već naprotiv temeljem zabilježbe ekspropiacije u z.k. knjigama te upisano prava korištenja pretvorila svoje pravo u pravo vlasništva 1997-e godine ( u tužbi dostavljeni dokazi o denacionalizaciji, i deeksproriaciji te je izvršeno osiguranje dokaza.

 

predmetna zadruga se transforimira na trg. sudu u pravnu osobu.

drugi dio parcele na kojem ej bio upisan grad zagreb daje istoj toj zadruzi u vlasništvo unatoč sporovima i zabilježbi u z.k. knjigama te njih navodi kao ovlaštenika izvlaštenja (iako ej grad zagreb upoznat stim da je u tijeku postupak denacionalizacije i sl,)

 

Osoba A dobiva nepravomoćnu sudsku zaštitu smetanja posjeda, a predmetna zadruga tuži osobu A radi iseljenja te dobiva spor unatoč svim navedenima te u trenutku toga prenosi na drugu pravnu osobu pravo vlasništva unosom u temeljni kapita nekretnine.

 

Osoba A tuži i tu pravnu osobu radi utvrđenja prava vlasništva te sudac na prvoj raspravi odbija tužbeni zahtjev.

 

dali je trebalo možda tužiti Grad ZAgreb i te pravne osobe nekim drugim tužbenim zahtjevom (tužba radi pobijanja tuženikovih pravnih radnji ili?? ) eto stvarno neznam molim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malko su mi nejasne neke stvari (1959 pa 1988)

 

Ako je Ministarstvo 2007 donijelo odluku da Vam se isplati naknada za oduzeto zemljište, zašto ste odna išli parnicom za utvrđenje vlasništva?

 

Ne možete dobiti i ovce i novce.

 

Koga je obvezalo Ministarstvo 2007 godine da Vam isplati naknadu, toga i tužite za naknadu + kamate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

Malko su mi nejasne neke stvari (1959 pa 1988)

 

Ako je Ministarstvo 2007 donijelo odluku da Vam se isplati naknada za oduzeto zemljište, zašto ste odna išli parnicom za utvrđenje vlasništva?

 

Ne možete dobiti i ovce i novce.

 

Koga je obvezalo Ministarstvo 2007 godine da Vam isplati naknadu, toga i tužite za naknadu + kamate

 

1959 je izvršena nacionalizacija.

1988 je donešeno rješenje o potpunoj ekspropriaciji nekretnina temeljem ondašnje općine črnomerec, a radi izgradnje stambenog objekta te deposedacijom prijašnjih (trenutnih korisnika) uz osiguranje zamjenskih stanova na privremenoj bazi što nikad nije učinjeno, osim što su isplaćene građevinske kulture i bilje osim zemljišta.

parnica radi utvrđenja prava vlasništva (prva) je pokrenuta 1998-e jer se početkom 1998-e osoba koja je trebala graditi objekt se upisala kao vlasnik, temeljem dokumenta kojim su dobili pravo građenja. u tijeku toga se vodio postupak (upravni) još na prvom stupnju a radi poništenja ekspropriacije.

ne traži se tu vlasništvo ali se pravo nesmetanog posjeda trebalo zaštititi a isti su se prvo htjeli upisati kao vlasnici (što su i učinili) iako je zakon o izvlaštenju predvidio povrat izvlaštenog zemljišta natrag u vlasništvo.

drugo Ministarstvo je "naredilo" prvostupanjskom tijelu da izvrši vještačenje zemljišta i da isplati naknadu ili da vrati u vlasništvo u novom postupku, u ovom slučaju Grad Zagreb koji do dana današnjeg, naravno to nije učinio iako ej to od njega zahtjevano u više pismenih podnesaka, a u međuvremenu pravna osoba koja je "dobila pravo građenja" je prenijela zemljište u svoje vlasništvo, opteretila kreditom, pokušala ući u posjed zemljišta 2007-e i ove godine i uspjela unatoč nepravomoćnom rješenju o zaštiti posjeda.

 

Znači li to da je trebalo tužiti Grad Zagreb radi nepridržavanja odredbi rješenja od Ministarstva? ili tužiti i tu pravnu osobu zajedno sa Gradom radi nedopuštenih pravnih radnji ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija