Jump to content

Obnova postupka


MAMBA

Preporučene objave

Imam pitanje u svezi komisije za obnove postupka, predao sam papire negdje pred kraj travnja 2010 i još nisam pozvan na komisiju. Na stranicama HZMO gdje je moj zahtjev? pratim stanje ali je ono konstantno ne promijenjeno osim ponekad datuma. Trenutno mi piše –PODRUČNA SLUŽBA -3764- VIROVITICA , -ARHIVIRANJE SPISA U ROKU,-ROK VJEŠTAČENJE, s tim da su do sada tri puta samo promijenili datum, posljednje aktivnosti 30.04.2010, 23.09.2010 i 24.11.2010.

Pa me zanima dali postoji nekakav rok od predaje papira i izlaska pred komisiju.

Bio sam u HZMO virovitica ona za šalterom ne za ništa osim da su papiri poslani u Osijek, a kad sam zvao Osijek oni rekli da trenutno rade bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MAMBA je napisao:

Imam pitanje u svezi komisije za obnove postupka, predao sam papire negdje pred kraj travnja 2010 i još nisam pozvan na komisiju.

 

To je negdje nešto zakočilo radi nečijeg nemara ili jednostavno nečije greške, već ste odavno trebali biti pozvani.

 

Ponovo zovite tamo di su vam papiri i tako iz dana u dan dok vas ne shvate ozbiljno.

 

Meni su 6 mjeseci bili držali jedan papir u ladici i nisu bili postupali po istom mom zahtjevu a kada sam poludio više od čekanja i digao ih sve na noge odmah su me počelki nazivati telefonski i ispričavati se kako je to njihova greška itd...., i predmet je kasnije bio rješen za 2 tjedna u moju korsit i još sam bio dobio zaostataka oko 22,000 kn jedino je to bilo dobro u cijeloj priči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

top5 je napisao:

pozz,molim da mi netko odgovori ako zna,moj kolega je predavo papire i išao na komisiju prije 31 12 2005 i nisu mu priznali invalidnost,nije se žalijo i nije se tužako sa njima,pitanje dali ima pravo ponovo predavati papire za procijenu invalidnosti.

 

Ako se radi o priznavanju statusa HRVI-a, u ovom slućaju ima pravo ponovno predati zahtjev za priznavanjem istog statusa ako je prošlo 2 godine od 2. st. rješenja kojime mu isti status tada nisu priznali.

Naravno zahtjev se mora temeljiti na novoj medicinskoj dokumentaciji vezanoj na osnovu čega se traži status HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju, poseban slučaj vjerojatno :

dragovljac sam domovinskog rata... u ratu sam se gadno premrzao na terenima, odmah nakon povratka kući s jednog od njih završio na hitnoj...negdje 1993., 1994., ... imao grdnu upalu kanala i jedva se izlječio (17 dana krv u urinu).Krajem 1999. preživio političku čistku na radnom mjestu s još nekoliko branitelja... liječio se od PTSP.,,, helex (ili sličan naziv)... no, pronašao novi posao i prekinuo s lječenjem...uvijek imao nekakav svoj moralistički stav da "se nisam borio za RH a da bi sad od nje nešto imao"... no, sad mi je krivo... počeli su problemi s prostatom... zasigurno posljedica nekadašnjih smrzavanja pa i navedenog... Molim savjet: imam li ikakve mogućnosti pokretati ikakav postupak hrvi ili slično, medic dokumentacija uopće nije upitna, sve je godinama u kartonu... ????Molim odgovor i savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aronija ja sam prije neki dan bio na Ministarstvo branitelja i rekli su mi da je već daleko prošlo svršeno vrijeme za RVI odnosno njegovog priznanja. Isto kao i kod tebe, papiri nisu upitni, već protek vremena. Naravno ti uvjek u svojoj podružnici možeš predati zahtjev, al čim vide datum ODBIJENO ZBOG PROTEKA VREMENA. Znači...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozz,dali je moguče da ne možeš ponovo pokrenuti postupak ocijene invalidnosti iako je prvi puta bilo ispod 20 posto,to je bilo prije 2005 ja mislim da imaš pravo svake dvije godine sa novom medi.dokumentacijom,kolega me danas zvao i kaže da mu nisu htjeli ponovo slati zahtjev jer prvi puta nije dobio i da nema potrebe ponovo slat,dali ko može dati savijet šta napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

top5 je napisao:

pozz,dali je moguče da ne možeš ponovo pokrenuti postupak ocijene invalidnosti iako je prvi puta bilo ispod 20 posto,to je bilo prije 2005 ja mislim da imaš pravo svake dvije godine sa novom medi.dokumentacijom,kolega me danas zvao i kaže da mu nisu htjeli ponovo slati zahtjev jer prvi puta nije dobio i da nema potrebe ponovo slat,dali ko može dati savijet šta napraviti.

 

ZOPHBDR- studeni 2009.

 

Obrati pozornost na zadnju rečenicu iz članka 15.

 

Članak 15.

 

Postupci započeti po odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07. i 65/09.) za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, statusa dragovoljca iz Domovinskog rata i priznavanje statusa člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i prava na obiteljsku invalidninu na temelju smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske iz članka 14. ovoga Zakona koji na dan stupanja na snagu ovoga Zakona nisu okončani pravomoćnim rješenjem obustavljaju se.

 

Članak 16.

 

Revizijski postupak i postupci za priznavanje prava na invalidsku mirovinu, najnižu mirovinu, priznavanje statusa HRVI iz Domovinskog rata i prava na opskrbninu koji su započeti prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovoga Zakona, a nisu završeni konačnim rješenjem dovršit će se po odredbama ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ana456 je napisao:

Informacija koju sam dobila (privatno) na IK., ako nemaš važeče drugostupanjsko rješenje, nemogu ti uzeti dok. za obnovu postupka.

 

Nadam se da če Vam sad biti jasnije?

 

 

 

Stjecanje prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR-u zbog postojanja opće ili profesionalne nesposobnosti za rad uvjetovano je postojanjem statusa HRVI prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 137/09.), koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009.

 

Vještačenje nesposobnosti za rad, odnosno utvrđivanje invalidnosti za stjecanje prava prema ZOPHBDR provodi se prema članku 34. Zakona o mirovinskom osiguranju – u nastavku teksta: ZOMO), u vezi s člankom 15. ZOPHBDR, preko ovlaštenih vještaka nadležne područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno preko ovlaštenih viših vještaka (u povodu žalbe). Rješenje o pravu donosi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nakon što Povjerenstvo za reviziju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obavi reviziju nalaza i mišljenja ovlaštenog vještaka kojim je utvrđena invalidnost koja je posljedica bolesti, ranjavanja ili ozljede zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, bilo u cijelosti, bilo djelomično.

Budući da je pravo na mirovinu uvjetovano postojanjem statusa HRVI, hrvatski branitelj mora imati i rješenje o utvrđenom statusu HRVI, osim potvrde o statusu hrvatskog branitelja, potvrde o stradavanju i opisu ratnog puta te odgovarajuću medicinsku dokumentacije koja je u uzročno-posljedičnoj vezi s ratom.

Pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje se prema uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako u ZOPHBDR nije drukčije određeno.

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

top5 je napisao:

pozz,dali je moguče da ne možeš ponovo pokrenuti postupak ocijene invalidnosti iako je prvi puta bilo ispod 20 posto,to je bilo prije 2005 ja mislim da imaš pravo svake dvije godine sa novom medi.dokumentacijom, ...

 

Ukoliko je prvi put ocijenjeno oštećenje organizma manje od 20%, onda je za ponovnu ocjenu potrebno da prođe najmanje 2 godine, računajući od datuma donošenja konačnog rješenje koje se temelji na gore navedenom nalazu.

 

top5 je napisao:

... kolega me danas zvao i kaže da mu nisu htjeli ponovo slati zahtjev jer prvi puta nije dobio i da nema potrebe ponovo slat,dali ko može dati savijet šta napraviti.

 

Ako se prvi dio vašeg posta odnosi na tog prijatelja (prije 2005. ocijenjen manje od 20%) onda neka podnese zahtjev za novu ocjenu i uz njega neka priloži noviju dokumentaciju.

 

Gore navedeno vrijedi samo za ona oštećenja kod kojih je utvrđeno manje od 20% pa je branitelj iz tog razloga odbijen sa zahtjevom, a ne i za slučajeve kada se odbija zbog drugog razloga, a ne zbog oštečenja organizma manjeg od 20% (npr.: bolest se svrsta pod točku 3. nalaza).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija