Jump to content

Deutsche Rentenversicherung (Steuer auf Altersrente)


biciklist1

Preporučene objave

Dobra poznanica (dobiva starosnu mirovinu iz Njemačke gdje ima dugi radni staž,) je dobila obrasce za popuniti za razdoblje od 2007 pa do 2009. radi obračuna poreza na inozemnu mirovinu. To je u prvom redu čudno jer ona prima mirovinu iz Njemačke od 2002., a suprug joj je preminuo 2008. i otada ona prima obiteljsku mirovinu budući je i on živio i radio u Njemačkoj.

Nikada dosada nije ovako nešto dobila, a budući je malo starija osoba, razumljiva je njena konfuzija.

Ti obrasci imaju i upute ali su svi redom na pravnom njemačkom jeziku, i ima ih dosta. Treba popuniti masu podataka a prijevodi ovih obrazaca ne postoje niti na njihovoj web stranici "Deutsche Rentenversicherung")

http://www.deutsche-rentenversicherung.de/sid_FAA02F6692CFB92E85FEB11046546F9C.cae01/SharedDocs/de/Navigation/Rente/rentensteuer_node.html

 

Oni i upozoravaju na to da nema prijevoda na hrvatski, ali ostaje problem kako razumijeti i popuniti tu gomilu papira.

 

Pitanje je: kome se obratiti da se to ispravno napravi i pošalje nazad u Njemačku u Deutsche Rentenversicherung što je i njena obaveza? Bili smo na područnom HZMO, nisu ništa znali odgovoriti kad smo im predočili te dokumente.

Pisao sam mail na službeni mail u HZMO, ali naravno - nema mjesec i pol odgovora.

Zahvaljujem na odgovorima i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo ukratko, na njihov stranici sa navedenog linka govori se o odluci saveznog ustavnog suda u kojoj je u presudi iz 2002/6/3 odlučeno da je razlika u oporezivanju javnih službi mirovine i mirovine iz zakonskih mirovinskih osiguranja nije u skladu s načelom jednakosti iz članka 3. Temeljnog zakona. Govori se o promjenama u poreznom sustavu koje su nastupile nakon te sudske odluke, kako se ne razumijem u poreze ostatak teksta mi je posve neshvatljiv. Savjetujem poreznog stručnjaka budući se radi o raznim odbitcima posebnih troškova koji su sada neoporezivi, neki porezi se pomiču iz prethodnog poreza na odgođeno oporezivanje i sl. sjednite sa poreznim stručnjakom ( možete i na poreznoj)i nekim tko poznaje njemački jezik i ispunite obrasce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Popunjene obrasce porezne prijave za 2007., 2008. i 2009. godinu ne šaljete nazad nositelju mirovinskog osiguranja (Deutsche Rentenversicherung), već nadležnoj njemačkoj poreznoj službi, a to je Finanzamt Neubrandenburg.

 

Rok za podnošenje poreznih prijava je 120 dana od dana kad ste dobili poziv.

 

Za popunjavanje obrazaca potrebne su Vam podloge koje nositelj mirovinskog osiguranja svake godine šalje umirovljeniku (Mittelungen) kao i još neki osobni podaci.

 

Ukoliko umirovljenica ispunjava jedan od sljedeća dva preduvjeta:

- više od 90% njezinih primanja potječe iz Njemačke

- njezina ukupna primanja u Hrvatskoj nisu veća od ca. 3800 EUR

 

izričito preporučujem da ne popunjavate obrasce koje je dobila poštom (za ograničenu poreznu obvezu), već da s web stranice njem. porezne uprave skinete obrasce za neograničenu poreznu obvezu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Evo još jedne informacije:

 

nekim umirovljenicima prijave su već popunili susjedi, prijatelji ili ostali koji govore njemački, ali ne poznaju porezne propise i korake, koji su, da su pravilno odrađeni, umirovljeniku mogli omogućiti da ne plaća porez.

 

Loša vijest – u međuvremenu su stigla rješenja o porezu za protekle godine i Finanzamt od umirovljenika traži plaćanje sočnog iznosa.

 

Dobra vijest – ako ste dobili takva rješanja od kojih vam je muka, imate mjesec dana vremena za podnošenje žalbe na rješenje, popraćene poreznim prijavama popunjenim na pravim obrascima i uz potkrepljujuće priloge.

 

Vesna Živčić

Karlovac

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija