Jump to content

hitno-nasljeđivanje


anjavito

Preporučene objave

Teta koja je sama i nema djece je umrla.Još pred par godina je rekla da je u oporuci navela mene,brata i bratića da nasljeđujemo svaki dio kuće.U međuvremenu je bratić sve više bio oko nje,digao kredit da uredi okućnicu i ljetovao svake godine po 3 mjeseca kod nje.Ja sam bila po tjedan dana sa obitelji.Izgleda da su oni sklopili ili Ugovor o doživotnom ili neku oporuku,jer ju bratić znao po zimi dva puta dovesti k sebi kući.Sumnjam da bi to radio samo tako,da nema neki papir i da nije siguran da će dobiti kuću.Teta ima još dvije sestre-moju mamu i tetu koje su žive.Pitanje-ako je sklopila Ugovor o doživotnom-imaju li njene sestre kakva prava na nasljedstvo ,a ako je samo oporuka imaju li sestre tada kakva prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je sklopila Ugovor, tada imovina navedena u ugovoru pripada isključivo davatelju uzdržavanja. Ono što nije navedeno u ugovoru, pripada zakonskim nasljednicima- sestrama.

Ako je napravila oporuku, tada imovina navedena u oporuci pripada oporučnom nasljedniku. Ono što nije navedeno u oporuci, pripada zakonskim nasljednicima- sestrama. Sestre po oporuci nemaju pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ako se radi o privatnoj oporuci -vlastoručnoj, ona udovoljava formi i valjana je ako je sastavljena od strane oporučitelja vlastitom rukom i potpisana

-a ako se radi o privatnoj oporuci pred svjedocima ona je valjana ako je sastavljena pisana vlastitom rukom ili na mašini i sadrži izjavi ostavitelja da je isprava koju potpisuje njegova volja, takvu oporuku potpisuju dva istodobno nazočna svjedoka, koji ne smiju imati koristi od oporuke

e sad nisam utvrdila kakvu je oporuku teta sastavila iz razloga što ni vi niste sigurni, na ostavinskoj raspravi će se oporuka pročitati i objaviti, pa će te je dobiti na uvid i provjeru vjerodostojnosti

ako je to oporuka pred svjedocima oni ne smiju imati koristi od oporuke, pa je osporavajte na ostavinskoj raspravi

ako je sastavila vlastoručnu oporuku i sama ju potpisala, onda je valjana ( ako je bila pri zdravoj svijesti, ako nije bilo mana volje, prevare, zablude i tako tih krajnjih slučajeva) onda je priznajte kao njenu volju i to je to

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma radi se o tome da je ona oduvijekgovorila da će se ta kuća podijeliti-ima 2 sestre i 5 nećaka i da nikom ništa ne daje dok ne umre pa neka se svađamo poslije.Međutim unazad par godina,bratić je u mirovini,ima novu ženu koja ga je nagovorila da se "uvale"-uzeli su za pravo da na moru budu po cijelu ljetu,kada teta zove druge na more,oni mijenjaju planove i ostaju duže pa od njih nitko nije niti mogao do tete.Oni su rekli i njenim sestrama da oni sad sve sređuju i da se one nemaju u šta miješati-a mislim da kao sestre imaju pravo na to.Jedna sestra ima punomoć na račun i kada je pitala da se dignu novci za potrebe sahrane,bratić je bio uzrujan i rekao da ona nema ništa sa time i da nema nikakvih novaca iako ova druga teta zna da bi moralo biti,jer je stalno bila u kontaktu sa svojom sestrom.Osim toga tetu je smotao jer je ona bila jako bolesna i gotovo nepokretna,a i počela se "gubiti".Bratić joj npr.nije dao da naruči drva za zimu jer je rekao da će ona doći k njemu,a teta se smrzavala da 12.mj.dok moj muž nije poludio,otišao u šumu i donio joj drva.ima takovih "bisera" još...Osim toga,prije ovr nove oporuke bila je još jedna u kojoj ostavlja sve bratiću,meni i bratu-šta sa time?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vrijedi posljednja oporuka, dakle s tim prijašnjim ništa, žena se predomislila,a što se tiče manipulacija i "gubljenja" te gospođe, ako to možete dokazati osporavajte oporuku, pa će se postupak prebaciti na sud i tamo ćete imati mogućnost da uvjerite sudca u istinitost vaših tvrdnji.. ako je to sve vaše subjektivno gledište bez činjenične osnove, priznajte njenu volju i ne izlažite se skupom postupku koji će na kraju platiti onaj koji ga je uzrokovao.. dakle bez lječničke dokumentacije o "gubljenju" ili dokaza o prijevari od strane korisnika imovine, sve se svodi na subjektivni dojam koji nema veze s pravnim osnovama:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija