Jump to content

rastava-posjete roditelja koji ne živi s djetetom


Porin

Preporučene objave

pozdrav.imam pitanje.ako se roditelji pred rastavom,ali postoje nategnuti odnosi zbog recimo pitanja podjele bračne stečevine što je unjelo nemir i podiglo tenzije kod , do sada neometanog prava posjeta oca, može li majka potegnuti pitanje reduciranja posjeta oca koji ne živi s majkom i djetetom(djete je malo a brakorazvod nije podnesen) i ako može kako onda centar za socijalnu skrb određuje koliko česti će biti ti posjeti (kakav je običaj?čuo sam nešto o jednom danu u tjednu-popodne, kod veće djece i svaki drugi vikend sa spavanjem, svaki drugi Božić, svaki drugi Uskrs,pola zimskog i pola ljetnog ferija itd, ali ništa o tome kad je dijete maleno) ako uzmemo u obzir da je djete dojenče i još nije u mogućnosti izbivati iz majčine kuće?ovo pitam pod pretpostavkom da se radi o "normalnom" postupku koji ne uključuje nikave potpune zabrane pristupa niti dokazivanje nepodobnosti oca pred sudom...već recimo majka želi da "netko treći" odredi učestalost posjeta , pa recimo iz inata...nekog

podpitanje:da li se može informativno otići u centar za socijalnu skrb i porazgovarati s nekim o pravima oca u nekoj specifičnoj situaciji prije nego je došlo do nekih konkretnih tužbi, zahtjeva i sličnog, da li će netko tamo strpljivo saslušati priču od 10 minuta ili to mora (ili je poželjno) biti napismeno , preporučeno itd...?

alimentacija: svugdje piše da iznosi za djete do 6 godine starosti-17 ili 18% posto plaće.koje? osobne ili prosječne hrvatske?da li alimentacija mora biti isključivo u gotovini ili može biti djelomično u potrepštinama uz predočenje računa?ako da, što ulazi u obzir a što ne?(pokloni npr pretpostavljam da ne ulaze u to ako se radi o igračkama ili...?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pomalo sam umoran jer sam danas prošao kroz prvi razgovor u centru pa Vam možda neću dati odgovor an sva pitanja la vam svakako mogu dati savije:

1. ako vas muči to pitanje slobodno odite u centar za socijalnu skrb oni su zato tamo da vas poslušaju i informiraju...kod njih možete ići koliko god puta želite dok vam sve ne bude jasno...ako mislite da će te se puno vaše toga sjetiti napišite sve to na papir pa im predajte ali ako tražite samo savjet to vam nije potrebni

2. mislim da po novom zakonu kod isplate alimentacije gleda se sveopće imovinsko stanje roditelja ne samo plaća...ali ne znam dali je taj zakon stupio na snagu ...a i to možete pitati u centru

3.sve ostalo što kupujete djetetu neće vam ulaziti u alimentaciju to je samo vaša dobra volja...

volio bi vam pomoći više ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS ne donosi odluku o povjeravanju djece niti o dinamici susreta i druženja već to radi sud. Ali, u prilici su i mogućnosti reagirati kada se netko uzjoguni, objašnjavajući im što je roditeljska skrb i što je dobrobit djeteta o kojoj su svi dužni voditi računa. Zato idite, a ako ne odregiraju, obratite im se pismenim putem.

 

Normalno bi bilo da dijete niske kronološke dobi ima priliku barem 2-3x tjedno biti s ocem i privikavati se i na tu osobu u svom životu, koja ne bi trebala biti posjetitelj dva puta mjesečno ili jednom tjedno, a po mogućnosti se ni tada ne pozabaviti djetetom već ostatkom režećih ukućana, gledajući dijete kao da je predmet u izlogu dućana.

Kad se osamostale (što nije nemoguće prilično rano u zdravim okolnostima međuroditeljskog odnosa) neka shema koju odavno čujemo je umjesto 1 radnog dana (legendarna srijeda) tijekom radnih dana 2, svaki drugi vikend od petka do nedjelje, svaki drugi državni blagdan tijekom godine. Praznici su vrlo dugo u zastarjeloj shemi 7 dana zimskih i 2 tjedna ljeti, ali se i to povećava zadnjih godina... Ali, niti jedno od toga nije Sveto Pismo niti recept, već bi dinamiku trebalo uspostaviti prema konkretnom djetetu i konkretnom roditelju.

 

Minimalni iznos koji je dužan plaćati roditelj s kojim dijete ne živi se izračunava prema postotku od prosječne plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u RH za prethodnu godinu, precizan iznos nadležni ministar objavljuje svake godne do 1.4. Niže od toga se može odrediti osobi koja je dužna uzdržavati više djece ili djeca imaju vlastiti prihod, više od toga su povećane mogućnosti roditelja i povećane potrebe djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija