Jump to content

Razvod braka i posvojeno dijete


zara11

Preporučene objave

Pozdrav svima, nadam se da cu dobiti odgovore ili savjete na neka pitanja..zanima me kako se u postupku razvoda braka odnosi prema maloljetnom posvojenom djetetu? Dijete je 3 godine u obitelji,a sada ima 6 godina. Da li se u CZSS u postupku razvoda na to gleda kao da je nase biolosko dijete, sa istim pravima ili se drukcije gleda oko dodijele skrbnistva? Buduci da prilikom posvojenja prije 3 godine, uvjeti i odnosi u braku su bili vise nego idilicni ( naravno kao i svugdje ima uspona i padova ali je tako prezentirano u centru )Buduci da sada suprug i ja se nikako ne mozemo dogovoriti oko razvoda, ja sam odlucila kao majka da dijete iz vise razloga, bude sa mnom ali u drugom mjestu boravka, u kuci mojih roditelja koja je udaljena od sadasnjeg mjesta boravka sta mom suprugu nikako ne odgovara, i zbog toga radi probleme, pravdajuci se sa tim da se dijete tu dobro prilagodilo u okolini gdje zivi, sto nije sporno, i da zato on nece dozvoliti da dijete bude sa mnom, osim pod uvjetom da ostanem tu u ovom mjestu boravka sto bi znacilo da bi morala u podstanare jer sa njim vise ne zelim zivjeti, jer u protivnom da ce on svim sredstvima pokusati da se dijete vrati u ustanovu, sto je meni nezamislivo, buduci da smo se vec prema CZSS obavezali na skrb i odgoj djeteta,sto ja u potpunosti izvrsavam dok on kao otac se do sada nije uspio uozbiljiti i ponasati kao brizan otac prema djetetu,vec dapace skroz suprotno,te je imao ispade koje citajuci razne forume, spada u nasilje u obitelji...zbog cega je dijete postalo svadljivo, agresivno, neposlusno, nepovjerljivo ( nije fizicko nasilje )...sto je sve dovelo do toga da sam odlucila prekinuti brak... Hvala unaprijed na odgovorima. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posvojenjem nastaje između posvojitelja i njegovih srodnika s jedne strane, te posvojenika i njegovih potomaka s druge strane, neraskidiv odnos srodstva i sva prava i dužnosti koja iz toga proizlaze. Taj odnos se ni po čemu po učincima ne razlikuje od odnosa koji postoji među krvnim srodnicima. Odluka suda o tome s kim bi dijete trebalo živjeti, neće ovisiti o pristanku djetetovog oca (niti posvojitelja) na Vašu promjenu adrese niti bi on ikako mogao ostvariti nastojanja da se dijete vrati u ustanovu, jednako kao da je u pitanju i biološko dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majcina odluka o promjeni mjesta stanovanja ce itekako imati svoju tezinu u tijeku sudskog postupka i otac djeteta se moze pozivati na cinjenicu da se dijete vec adaptiralo na sadasnje mjesto stanovanja, da ima prijatelje, da je rijec o preskolcu koji treba stabilnu okolinu te da ce jos jedno seljenje dodatno istraumatizirati dijete buduci da se odvaja od voljene osobe (oca), dijela svoje obitelji, prijatelja, dolazi do prekida aktivnosti u kojima je sudjelovalo pa prema tome to nikako nije u interesu djeteta (ukoliko majka ne navede svoje razloge koji opet mogu biti raznoliki: u tom bi gradu zivjela kod svojih roditelja, sto znaci da ne bi bila podstanar i imala bi vise novaca koje bi utrosila u djetetove izvanskolske aktivnosti i interese, a u svakom trenutku moze racunati i na pomoc bake i djeda, mozda u tom novom mjestu postoji bolja mogucnost obrazovanja, dostupnije zdravstvene usluge, manje stresno okruzenje za dijete, mozda ocu djeteta moze pruziti intenzivnije susrete s djetetom nego sto bi on njoj da dijete ostane s njim... ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija