Jump to content

Prometna sa smrtni posljedicama- naknada štete


hm0

Preporučene objave

Poštovani, oca mi je udario auto na pješačkom prijelazu i on je umro u bolnici. Vozače je kriv,državno odvjetništvo pokreće krivični postupak protiv njega. Na web stranici www.huo.hr vidim da osiguravatelji plaćaju naknadu pretrpljene duševne boli članovima obitalji i troškove sahrane (grobnica, pokop, crnina itd). Da li plaćaju i naknadu za izgubljena primanja (preminuli je imao mirovinu čime su umanjena primanja obitelji). Ako primimo novac od osiguravajućeg društva, možemo li poslije tužiti vozača za naknadu štete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguranje (po propisima o osiguranju od obavezne odgovornosti) ce vam platiti za dusevne bolove i materijalnu stetu (troskove koji se odnose na troskove sahrane i troskove lijecenja, ako ih ima).

 

Sto se tice naknade koju gubite zbog penzije, treba pokrenuti postupak i dokazati da vas je otac izdrzavao tom penzijom. Relativno je kompiciran postupak, al ako ima maloljetne djece ili studenata, u svakom slucaju ce se moci lako dokazati. Osim toga, ukoliko je supruga poginulog nezaposlena i ako ne moze naci posao, ako je bolesna i sl. ima pravo na izdrzavanje srazmjerno visini sa kojom je izdrzavao suprug, osim ako ne naslijedi pravo na puni iznos penzije.

 

Dalje, prilikom utuzenja imate izbor tuziti ili vozaca (osiguranika) ili osiguravajucu kucu i samo od jednog mozete iznos naplatiti (dakle ne i od vozaca i od osiuranja - kumulacija).

 

Vi se imate pravo pridruziti krivicnom gonjenju, sto ce predstavljati otezavajucu okolnost prilikom odmjeravanja sankcije povodom pocinjenog krivicnog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija